Το ράλι στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού, σε συνδυασμό με την παραμονή των τιμών στο πετρέλαιο σε υψηλά επίπεδα προκαλούν έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Μάλιστα, την κατάσταση αυτή φαίνεται να επιτείνει και η αρνητική στάση που δείχνει να έχει η Κομισιόν στην οριζόντια επιδότηση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματούχοι στην Κομισιόν θεωρούν ότι η ενίσχυση θα πρέπει να στοχεύει μόνο τα ευάλωτα νοικοκυριά, όπως προβλέπει και η εργαλειοθήκη που ανακοινώθηκε από τις Βρυξέλλες πριν λίγο καιρό.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η τιμή του φυσικού αερίου έκανε νέο άλμα και προσέγγισε τα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η τιμή των συμβολαίων εκπλήρωσης Ιανουαρίου στην Ολλανδία, που ισχύει σε όλη την Ευρώπη, σημείωνε άνοδο 10,7% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευή που διαμορφωνόταν στα 117,1 ευρώ.
Αναλυτές αποδίδουν το νέο άλμα της τιμής στη δήλωση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, ότι ο ρωσικός αγωγός Nord Stream 2 δεν εκπληρώνει τα ευρωπαϊκά κριτήρια, ώστε να αρχίσει η λειτουργία του.
Οπως είναι φυσικό στην Αθήνα υπάρχει έκδηλη ανησυχία, όχι μόνο στο οικονομικό επιτελείο, αλλά και στο σύνολο της κυβέρνησης και αναζητούν τρόπους προκειμένου να πάρουν ανάσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ερχονται παρατάσεις στις πληρωμές;
Στο πλαίσιο αυτό έχει πέσει στο τραπέζι πρόταση για παράταση σε μία σειρά πληρωμών που ξεκινούν στο κατώφλι του 2022, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, η πληρωμή στα κορονοχρέη κ.ά.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το τι θα ισχύσει για την επιδότηση στο κομμάτι της ενέργειας, ώστε να προσφερθεί στήριξη τουλάχιστον στα ευάλωτα νοικοκυριά μπροστά σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση.
Στον πυρήνα της αρχιτεκτονική που χτίζει η κυβέρνηση, θα βρίσκονται τα ευάλωτα νοικοκυριά και στο πλαίσιο αυτό θα αναζητηθούν λύσεις προκειμένου οι αυξήσεις, είτε να εξανεμισθούν, είτε να απορροφηθούν σε σημαντικό βαθμό.
Τρομάζει το ράλι στον πληθωρισμό
Στο οικονομικό επιτελείο, πάντως, υπάρχει ανησυχία, την οποία μάλιστα έχει επιτείνει και η εκτόξευση του πληθωρισμού στο 4,8% το Νοέμβριο, που αποτελεί και ρεκόρ 11 ετών. Μάλιστα από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το Δεκέμβριο είναι πιθανό, αν όχι σίγουρο ότι θα υπερβεί το 5%.
Στο τραπέζι πάντως έχουν πέσει διάφορες προτάσεις. Ηδη έχει ανακοινωθεί η παράταση της προθεσμίας για όσες εταιρείες πρέπει να αποφασίσουν να πληρώσουν τοις μετρητοίς με έκπτωση 15% την επιστρεπτέα. Δεν αποκλείεται να δοθεί και νέα παράταση, δεδομένου, μάλιστα, ότι οι φορείς της αγοράς και των επιχειρήσεων ζητούν πλέον μία οριζόντια παράταση της προθεσμίας για την έναρξη καταβολής του ποσού που είναι δάνειο σε 60 δόσεις.
Ανάλογο αίτημα για παράταση υπάρχει και για το μέτρο των 36 ή 72 δόσεων, για τα «παγωμένα» κορονοχρέη, αλλά και για το μέτρο των Παγίων Δαπανών το οποίο έχει προαναγγελθεί πως θα συνεχιστεί.
Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, ιδιαίτερα καθοριστική αναμένεται να είναι η συνεδρίασης της ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, όπου θα φανεί η τάση και θα ανοίξουν τα χαρτιά τους οι κεντρικοί τραπεζίτες.
Στους κόλπους της Ευρωζώνης και της ΕΚΤ έχουν διαμορφωθεί δύο τάσεις, οι οποίες συγκεντρώνουν η κάθε μία για λογαριασμό της ισχυρούς υποστηρικτές.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός άνω του επίσημου στόχου του 2% έχει έρθει για να μείνει, ενώ από την άλλη κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι ήδη με τον ερχομό του νέου έτους θα έχει αρχίσει η καθοδική του πορεία.
Κομβικής σημασίας οι αποφάσεις της ΕΚΤ
Αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις των δεύτερων, τότε θα έχει έρθει η ώρα για μείωση των αγορών ομολόγων όπως έχει εξαγγείλει η ΕΚΤ ότι θα κάνει και συνεπακόλουθα η μείωση των αγορών θα απαιτήσει και μείωση των επιτοκίων, καθώς πλέον θα έχει ανοίξει ένας κύκλος σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής.
Με όλα αυτά κατά νου, η συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης αποκτά ιδιαίτερη σημασία και οι χρηματαγορές και κεφαλαιαγορές θα αναμένουν με μεγάλη αγωνία τις αποφάσεις της ΕΚΤ και κυρίως την καθοδήγησή της για το πώς θα κινηθεί στο μέλλον.
Οποιαδήποτε αλλαγή στον τόνο των μέχρι τώρα εξαγγελιών πιθανόν και θα σηματοδοτήσει την προαναγγελία της αλλαγής πλεύσης στη νομισματική πολιτική της.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!