H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να ανακοινώσει στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης τον τερματισμό του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων (PEPP) τον ερχόμενο Μάρτιο και την αύξηση του τακτικού προγράμματος (APP) για περιορισμένο χρόνο, αλλά με τη συνολική στήριξη να είναι σημαντικά μικρότερη από τη σημερινή.
Δημοσίευμα του Reuters αναφέρει, όπως και αντίστοιχο του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα είναι επιλέξιμα στο APP, αλλά η ΕΚΤ μπορεί να τονίσει ότι θα εξακολουθήσουν να στηρίζονται μέσω της επανεπένδυσης των ποσών από ομόλογα που είχαν αγοραστεί στο πλαίσιο του PEPP και λήγουν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αγορές θέτουν πέντε ερωτήματα για την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ.
1. Τι μπορούμε να αναμένουμε την Πέμπτη;
Η ΕΚΤ πιθανότατα θα επιβεβαιώσει ότι το ύψους 1,85 τρισ. ευρώ PEPP, το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 στο αποκορύφωμα της αναταραχής που προκλήθηκε στις αγορές από την COVID-19, θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάρτιο. Είναι επίσης πιθανό να τονίσει ότι ο ρυθμός αγορών ομολόγων θα επιβραδυνθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2022.
Η κεντρική τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι θα επενδύει ξανά τα κεφάλαια από ομόλογα του PEPP που λήγουν τουλάχιστον έως το τέλος του 2023. Μπορεί, επίσης, να διατηρήσει την επιλογή παράτασης του πλαισίου, αν επιδεινωθούν οι συνθήκες.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική μπορεί να καθοριστεί για μία σχετικά μικρή περίοδο, δεδομένης της νέας αβεβαιότητας.
2. Πόσο θα αυξηθεί το APP όταν τερματιστεί το PEPP;
Οι μηνιαίες αγορές ύψους 20 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του APP αναμένεται να διπλασιαστούν από τον Απρίλιο για να σταθεροποιηθεί ο μακροπρόθεσμος πληθωρισμός στο 2% και να καλύψει σημαντικό μέρος του PEPP που δεν θα υφίσταται πλέον.
Η απόφαση, ωστόσο, θα είναι επίμαχη. Τα ‘γεράκια’ της ΕΚΤ τάσσονται κατά της αύξησης του APP καθώς ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα πιο μακροπρόθεσμα. Τα ‘περιστέρια’ θέλουν να διατηρηθεί η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική επειδή οι μακροπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν χαμηλές.
Σύμφωνα με πηγές της κεντρικής τράπεζας διαμορφώνεται ένας συμβιβασμός για την αύξηση του APP, αλλά με όρια όσον αφορά το μέγεθος και τη διάρκειά της. Η ΕΚΤ μπορεί να εγκρίνει ένα συνολικό ύψος αγορών έως το τέλος του 2022, με την αναφορά ότι δεν θα είναι αναγκαία η πλήρης υλοποίησή τους. Εναλλακτικά, μπορεί να αυξήσει τις αγορές ομολόγων για μία μικρότερη περίοδο με τη δέσμευση ότι οι αγορές θα συνεχιστούν στη συνέχεια, αλλά το μέγεθός τους θα συζητηθεί αργότερα και θα είναι ενδεχομένως χαμηλότερο.
3. Θεωρεί η ΕΚΤ τον πληθωρισμό ως προσωρινό;
Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αναφέρει ότι δεν είναι σωστό πλέον να χαρακτηρίζεται προσωρινός ο πληθωρισμός.
Με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης στο ύψος-ρεκόρ του 4,9%, η Λαγκάρντ θα πιεσθεί στη συνέντευξη Τύπου για την προοπτική του. Η ίδια είχε κάνει λόγο πρόσφατα για μία έξαρση, προσθέτοντας ότι θα υποχωρήσει
Οι οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη αναμένεται να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα περιορισθεί περί το 1,8% το 2024.
Κρίσιμο στοιχεία είναι επίσης το αν ο υψηλός πληθωρισμός τροφοδοτήσει μισθολογικές απαιτήσεις, αυξάνοντας πιο μακροπρόθεσμα τις πιέσεις στις τιμές.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να μειωθεί ο πληθωρισμό, αλλά δεν υπάρχουν έως τώρα ενδείξεις ότι οι υψηλότερες τιμές ενσωματώνονται στους μισθούς.
4. Τι σημαίνει η παραλλαγή Ομικρον για τις προοπτικές της οικονομίας;
Οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να εκτιμήσουν την έκταση, στην οποία η Ομικρον εντείνει τις στενότητες στην εφοδιαστική αλυσίδα και επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα με την επιβολή νέων περιορισμών.
Η Λαγκάρντ πιστεύει ότι η Ευρώπη έχει προσαρμοστεί καλά στη ζωή με την πανδημία και οικονομολόγοι αναφέρουν ότι, έως τώρα, η Ομικρον δεν αλλάζει δραματικά τις οικονομικές προοπτικές.
5. Πόση ευελιξία θα επιτρέψει η ΕΚΤ μετά το PEPP;
Οι αγορές ομολόγων θέλουν να έχουν μία αίσθηση για τον βαθμό που η ενσωματωμένη στο PEPP ευελιξία θα μεταφερθεί στο APP, ακόμη και αν υπάρξει αναβολή κάποιων αποφάσεων. Αναλυτές δεν αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα όρια στις αγορές ομολόγων κάθε έκδοσης ή ότι θα καταργήσει το «κεφαλαιακό κλειδί» (δηλαδή την κατανομή των αγορών ομολόγων ανάλογα με τη συμμετοχή κάθε χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ), όπως ισχύει με το PEPP, επειδή θα μπορούσαν να εγερθούν νομικές ενστάσεις.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!