Ο τερματισμός του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων (PEPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αναμένεται το Μάρτιο και η μείωση στη συνέχεια του QE πρέπει να συνοδευτούν από ένα αξιόπιστο δίχτυ ασφαλείας για να μην υπάρξει κατακερματισμός της αγοράς της Ευρωζώνης, δήλωσε η Ιζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, μία εβδομάδα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της τράπεζας για την κατεύθυνση της πολιτικής που θα ακολουθήσει το 2022.
Εμμέσως πλην σαφώς, η Σνάμπελ έστειλε σε κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι θα υπάρξει προστασία των πιο ευάλωτων ομολόγων της Ευρωζώνης, όπως τα ελληνικά και τα ιταλικά, μετά την ολοκλήρωση του PEPP.
«Ένα αξιόπιστο δίχτυ ασφαλείας που δεσμεύεται να αντιμετωπίσει τέτοιους κινδύνους κατακερματισμού μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από άτακτες κινήσεις και να επιτρέψει έτσι στην κεντρική τράπεζα να εστιάσει στον στόχο της για τη σταθερότητα των τιμών», σημείωσε η Γερμανίδα αξιωματούχος της ΕΚΤ σε ομιλία που έκανε σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου.
Τα επιτόκια θα αυξηθούν μετά τη λήξη των αγορών ομολόγων
Η Σνάμπελ τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να αλλάξει τη σειρά των κινήσεων στην πολιτική της, ακόμη και αν αυτό θα αύξανε το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων.
Η κατεύθυνση της μελλοντικής πολιτικής της (guidance) που έχει δώσει από καιρό η ΕΚΤ προβλέπει ότι δεν θα γίνει καμία αύξηση των επιτοκίων πριν σταματήσει τις αγορές ομολόγων, αλλά από ορισμένες πλευρές έχει ριχθεί το τελευταίο διάστημα η ιδέα μία αντιστροφής της σειράς αυτής, μεταξύ άλλων για να διατηρηθούν πολύ χαμηλές οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, παρά την αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων.
«Η συνέχιση μεγάλου όγκου αγορών ομολόγων απλά και μόνο για να αποφευχθούν οι προσαρμογές στις μακροπρόθεσμες αποδόσεις, παρά τους επικείμενους κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών θα σήμαινε υποταγή στη δημοσιονομική και χρηματοδοτική πολιτική», σημείωσε η Σνάμπελ.
Πρόσθεσε ότι «με δεδομένη τη σημερινή αρχιτεκτονική της, η Ευρωζώνη παραμένει ευάλωτη στον κατακερματισμό, που σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος ότι απρόσμενες προσαρμογές της πολιτικής μπορεί να διογκωθούν σε μέρη της Ευρωζώνης, οδηγώντας σε εντονότερες αλλαγές των χρηματοδοτικών συνθηκών απ’ ό,τι είναι η πρόθεση».
Η Σνάμπελ είπε ότι το PEPP, με το τεράστιο βεληνεκές του των 1,85 τρις. ευρώ, εκπλήρωσε τον ρόλο του διχτυού ασφαλείας για τις ευάλωτες χώρες την τελευταία διετία.
Τα σενάρια
Σύμφωνα με το Reuters, κάποιοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν προτείνει να θεσπιστεί ένα αντίστοιχο πλαίσιο που θα είναι σε λανθάνουσα μορφή και θα ενεργοποιείται όταν χρειάζεται για να αντιμετωπισθεί ένας κατακερματισμός, δηλαδή μία σημαντική αύξηση των spreads των ομολόγων στην Ευρωζώνη, ενώ άλλοι έχουν προτείνει την παράταση του PEPP πέραν του Μαρτίου και να λειτουργεί και αυτό «στο ρελαντί» αλλά με αύξηση των αγορών ομολόγων σε περίπτωση αναταραχής στις αγορές.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!