Κρίσιμη θα είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις 16 Δεκεμβρίου σχετικά με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP) τον Μάρτιο, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s σε έκθεσή της (Regular Update).
Σημειώνεται ότι o Moody’s δεν προχώρησε την περασμένη Παρασκευή στην προγραμματισμένη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και η αναφορά του στην απόφαση της ΕΚΤ πιθανόν να εξηγεί και τον λόγο.
Ο οίκος εκτιμά ότι οι δαπάνες για τόκους προς τα έσοδα του προϋπολογισμού θα συνεχίσουν να μειώνονται τα επόμενα χρόνια, λόγω των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων και της στήριξης που προσφέρει η ΕΚΤ μέσω του PEPP.
Ωστόσο, σημειώνει, η λήξη του προγράμματος αυτού τον Μάρτιο θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια αύξηση του κόστους δανεισμού, αν τα ελληνικά ομόλογα δεν περιληφθούν στο QE, καθώς η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα θα περιοριστεί.
Ο Moody’s αναφέρει τη σταθερή θέση του ότι το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας υποστηρίζεται από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων τα προηγούμενα χρόνια και από τη στήριξη της Ευρωζώνης, η οποία έχει μέσω του ESM και το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού χρέους.
Οι προϋποθέσεις αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου
Ο οίκος σημειώνει επίσης την προηγούμενη θέση του ότι θα αναβαθμίσει ξανά το αξιόχρεο της Ελλάδας – η τελευταία φορά ήταν τον Δεκέμβριο του 2020 – αν υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες επενδύσεις και σταθεροποίηση και περαιτέρω ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών.
Θετική, επίσης, για μία αναβάθμιση θα ήταν μία ταχύτερη μείωση του δημόσιου χρέους σε σχέση με αυτή που προβλέπεται σήμερα και η αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων των τραπεζών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!