Μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα ληφθεί η απόφαση για την παράταση του βίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα τα όσα αναφέρει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παράλληλα, προχωρούν οι συζητήσεις για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Ταμείου και αφορούν τέσσερα κομβικής σημασίας θέματα σχετικά με την αρχιτεκτονική και τη λειτουργία του, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας ζωής του, που με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο λήγει στις 31.12.2022.
Ειδικότερα, αφορούν τη στρατηγική εκποίησης των μετοχών που κατέχει το Ταμείο, τα ειδικά δικαιώματα, τη διακυβέρνηση του Ταμείου. Σε κάθε περίπτωση, η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης -που αναμένεται στο τέλος του χρόνου- θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών.
Διάσταση απόψεων για το ΤΧΣ
Προφανώς το πρόγραμμα αποεπένδυσης του ΤΧΣ εξαρτάται άμεσα από τη χρονική παράταση που θα δοθεί και δεν έχει αποφασιστεί, καθώς υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ ελληνικής πλευράς και θεσμών, αφού θα πρέπει να ληφθούν υπόψη μια σειρά παραμέτρων, όπως οι συνθήκες της αγοράς. Επιπρόσθετα, ορισμένοι εκφράζουν την άποψη ότι μιας μακράς διάρκειας παράταση, π.χ. 5ετής, θα ερχόταν σε αντίθεση με το μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα. Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι λόγω και της πανδημίας το σενάριο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι αυτό για παράταση μέχρι το 2025, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να πέσουν νωρίτερα οι τίτλοι τέλους για το Ταμείο, αν οι συνθήκες επιτρέψουν «γρηγορότερα» την αποεπένδυση.
Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ κατέχει σήμερα το 40,3% της Εθνικής Τράπεζας, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Αlpha Bank και μόλις το 1,4% της Eurobank.
Αναφορικά με την αρχιτεκτονική του Ταμείου, θεωρείται δεδομένη η κατάργηση του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής και η αντικατάστασή τους από ένα νέο διοικητικό συμβούλιο ώστε η διοικητική δομή του ΤΧΣ να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εταιρικής διακυβέρνησης. Οι αλλαγές που δρομολογούνται θα αφορούν και την κατάργηση των κριτηρίων -που σύμφωνα με πολλούς δεν είναι αυστηρά αλλά αποικιοκρατικά- για τη στελέχωση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.
Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται αναφορά στη συμμετοχή του ΤΧΣ «σε λιγότερο σημαντικό ίδρυμα στο πλαίσιο της μετατροπής μέρους των αναβαλλόμενων πιστώσεων φόρου της τράπεζας», εννοώντας προφανώς την Attica Bank, στη βάση του θεσμικού πλαισίου που υιοθετήθηκε και που αφορά τη μετατροπή τμήματος της αναβαλλόμενης φορολογίας σε ισοδύναμης αξίας μετοχές, αφού η τράπεζα ανέφερε καθαρές ζημίες το 2020. Αναφέρει ότι το Ταμείο αξιολογεί επί του παρόντος τις δυνατότητές του να συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας παράλληλα με ιδιώτες επενδυτές, η οποία στοχεύει να καλύψει τρέχουσες και μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες.
Attica Bank: Βελτιωμένες προτάσεις από τους επενδυτές
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο μέτωπο της Attica Βank, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο επενδυτικά σχήματα, Ellington - ΤΜΕΔΕ και Bain - JC Flowers, κατέθεσαν τις προηγούμενες μέρες νέες, βελτιωμένες προτάσεις στη βάση του αιτήματος του ΤΧΣ να αναλάβουν ρητή δέσμευση για την κάλυψη συγκεκριμένου ποσοστού ζημιών, όταν αυτές θα καταμετρηθούν με ακρίβεια. ότι θα αναλάβουν να καλύψουν συγκεκριμένο ποσοστό ζημιών και από τη «μαύρη τρύπα» της Attica Bank, όταν αυτές καταμετρηθούν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με τους νέους όρους που θέτει το Ταμείο για μελλοντικές αυξήσεις (μετά την επικείμενη των 240 εκατ. ευρώ) ζητάει από τους επενδυτές να καλύψουν το 20% της ήδη γνωστής ζημιάς και περί το 25% της ζημιάς που δεν έχει ακόμα προσμετρηθεί.
Εκτιμάται ότι το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας το ΤΧΣ θα αποφασίσει αν και ποια πρόταση εκ των δύο θα κάνει αποδεκτή. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ, σήμερα ξεκινάει η περίοδος διαπραγμάτευσης και άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!