Στο ισοζύγιο των νομικών προσώπων της Κεντρικής Κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται και το αποτέλεσμα των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών (ΑΔΑ) που έχουν νομική προσωπικότητα. Πολλές από αυτές έκλεισαν με έλλειμμα την χρονιά της πανδημίας (2021), ενώ άλλες κατάφεραν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, έστω και οριακά.
Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ)
Η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών έχει ως αποστολή την επίλυση των διαφορών που ανακύπτουν κατά το στάδιο που προηγείται της σύναψης των συμβάσεων δημοσίων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών ύστερα από την άσκηση προδικαστικής προσφυγής.
Ο προϋπολογισμός της Αρχής για το 2022 προβλέπεται να είναι ισοσκελισμένος.
Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ)
Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας συστάθηκε με το άρθρο 3 του ν.4757/2020 και ασκεί καθήκοντα ρυθμιστικής αρχής της οικονομικής δραστηριότητας στον χώρο των αερομεταφορών, της αεροναυτιλίας και των αεροδρομίων. Σκοπός της είναι η εκτέλεση των καθηκόντων πιστοποίησης, εποπτείας και επιβολής στον τομέα των αερομεταφορών, της αεροναυτιλίας και των αερολιμένων και η εφαρμογή της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, καθώς και των διεθνών συμβάσεων, σχετικά με την επιβολή τελών, τη λειτουργία του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού, την ασφάλεια από έκνομες ενέργειες και την προστασία του περιβάλλοντος από δραστηριότητες της πολιτικής αεροπορίας.
Για το 2021 η Αρχή εκτιμάται ότι θα εμφανίσει πλεόνασμα ύψους 0,3 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2022 προβλέπεται να εμφανίσει πλεόνασμα ύψους 2,8 εκατ. ευρώ.
Εθνική Αναλογιστική Αρχή (ΕΑΑ)
Η α έχει ως βασική αποστολή την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της κοινωνικής ανταποδοτικότητας του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Στις αρμοδιότητές της συγκαταλέγονται η σύνταξη αναλογιστικών εκθέσεων αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ο καθορισμός των προδιαγραφών εκπόνησης των αναλογιστικών μελετών, ο έλεγχος της οικονομικής λειτουργίας και βιωσιμότητας των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης αναφορικά με το
πρόγραμμα παροχών και επενδύσεων, καθώς και η γνωμοδότηση για ειδικότερα θέματα αναλογιστικής αποτίμησης ασφαλιστικών οργανισμών.
Για το έτος 2022 η Αρχή προβλέπεται να παρουσιάσει πλεόνασμα ύψους 0,6 εκατ. ευρώ.
Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ)
Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου απέκτησε με το ν.4780/2021 νομική προσωπικότητα, λειτουργική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, αποτελεί τον εθνικό θεσμό για τα δικαιώματα του ανθρώπου και είναι το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας στα ζητήματα προστασίας και προώθησης των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η Αρχή έχει ως αποστολή τη διαρκή παρακολούθηση των θεμάτων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τη δημόσια ενημέρωση και την προώθηση της σχετικής έρευνας, την ανταλλαγή εμπειριών σε υπερεθνικό και διεθνές επίπεδο με ανάλογα όργανα άλλων κρατών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνείς οργανισμούς, καθώς και τη διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής σε θέματα του αντικειμένου της.
Για το έτος 2022 ο προϋπολογισμός της Αρχής προβλέπεται να είναι ισοσκελισμένος.
Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT)
Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων αποτελεί τον εθνικό ρυθμιστή που εποπτεύει και ελέγχει την αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών, στην οποία δραστηριοποιούνται οι εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ασύρματων επικοινωνιών και διαδικτύου, καθώς και την ταχυδρομική αγορά, στην οποία δραστηριοποιούνται οι εταιρείες παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ταχυμεταφοράς. Επιπλέον, η Αρχή ασκεί αρμοδιότητες για τις συνθήκες ανταγωνισμού στις εν λόγω αγορές.
Για το έτος 2021 εκτιμάται ότι η Αρχή θα εμφανίσει έλλειμμα ύψους 56,9 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2022 προβλέπεται θετικό αποτέλεσμα ύψους 2,4 εκατ. ευρώ. Το βελτιωμένο αποτέλεσμα της Αρχής για το 2022 οφείλεται κυρίως στην απόδοση χαμηλότερου μερίσματος στον κρατικό προϋπολογισμό.
Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή έχει ως σκοπό τη συστηματική παραγωγή επίσημων στατιστικών, καθώς και τη διενέργεια επιστημονικών ερευνών και την κατάρτιση μελετών, οι οποίες αφορούν όλους τους τομείς της δραστηριότητας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, υποστηρίζουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, χάραξης και αξιολόγησης πολιτικών της Κυβέρνησης και των φορέων του Δημοσίου, υποβάλλονται σε διεθνείς φορείς σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της χώρας και αφορούν στο γενικό κοινό ή σε κατηγορίες χρηστών στατιστικών στοιχείων στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό.
Το έτος 2021 εκτιμάται ότι η Αρχή θα εμφανίσει πλεόνασμα ύψους 43,6 εκατ. ευρώ, ενώ για το έτος 2022 προβλέπεται αρνητικό αποτέλεσμα ύψους 73,9 εκατ. ευρώ, καθώς το 2022 θα επιβαρυνθεί με τις δαπάνες για τη διεξαγωγή των Γενικών Απογραφών έτους 2021.
Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ)
Tο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο έχει ως κύριες αρμοδιότητες την αξιολόγηση των μακροοικονομικών προβλέψεων, στις οποίες βασίζονται το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) και ο ετήσιος Κρατικός Προϋπολογισμός, την αξιολόγηση της εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων που ενσωματώνονται στο εθνικό πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης, καθώς επίσης και την παρακολούθηση ως προς τη συμμόρφωση με τους αριθμητικούς δημοσιονομικούς κανόνες.
Το έτος 2022 ο προϋπολογισμός της Αρχής προβλέπεται να είναι ισοσκελισμένος.
Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ)
Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων έχει ως βασικό σκοπό τη διασφάλιση της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας, της συνοχής και της εναρμόνισης των διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων με το εθνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο, τη διαρκή βελτίωση του νομικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, καθώς και τον έλεγχο της τήρησής του από το Δημόσιο και τις αναθέτουσες αρχές.
Για το έτος 2022 η Αρχή προβλέπεται να παρουσιάσει έλλειμμα ύψους 0,5 εκατ. ευρώ.
Επιτροπή Ανταγωνισμού
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ως βασική αποστολή τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και την εφαρμογή του δικαίου του ανταγωνισμού, που οδηγεί σε μείωση των τιμών, βελτίωση της ποιότητας και του εύρους των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, διεύρυνση των επιλογών για τους καταναλωτές και αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης, καθώς και σε ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και σε ανάπτυξη της οικονομίας.
Για το 2022 η Αρχή προβλέπεται να εμφανίσει έλλειμμα ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.
Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ)
Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων έχει ως αποστολή τη ρύθμιση, την εποπτεία και τον έλεγχο των αγορών παροχής υπηρεσιών διεξαγωγής παιγνίων, τη μέριμνα για την προστασία των παικτών και του κοινωνικού συνόλου, ειδικότερα δε των ανηλίκων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, καθώς και τον έλεγχο της απόδοσης των δημόσιων εσόδων.
Για το έτος 2022 η Αρχή προβλέπεται να παρουσιάσει έλλειμμα ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας παρακολουθεί και εποπτεύει τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας και γνωμοδοτεί στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στις αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση αδειών στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων που αφορούν την τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών.
Για το 2022 η Αρχή προβλέπεται να εμφανίσει πλεόνασμα ύψους 2 εκατ. ευρώ.
Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ)
Η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων έχει ως αποστολή την εποπτεία και τη διασφάλιση της νομιμότητας των σχέσεων μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων του εθνικού λιμενικού συστήματος, με έμφαση στην τήρηση της συμβατικής τάξης και την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ελεύθερου ανταγωνισμού.
Για το 2022 η Αρχή προβλέπεται να παρουσιάσει οριακά θετικό αποτέλεσμα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!