Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης –Οι 4 πυλώνες και τα στρατηγικά project  

Πηγή: AP Images

Σε διακόσιες σελίδες που περιγράφουν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων σε τομείς αυξημένης προστιθέμενης αξίας και έχουν στόχο να κινητοποιήσουν ιδιωτικούς πόρους για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, εκτείνεται το  προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης που απεστάλη στην Κομισιόν. 

Μεγάλο στοίχημα είναι το σχέδιο στην τελική του μορφή τον ερχόμενο Φεβρουάριο, να συμβάλλει στην αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας σε μία κομβική περίοδο, μετά τη δεκαετή λιτότητα κα την «τρικυμία» της υγειονομικής κρίσης προκειμένου να επιτευχθεί πιο γρήγορα η ανάκαμψη. Σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ τουλάχιστον κατά δύο μονάδες. 

Κεντρική κυβερνητική βούληση όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο είναι η χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων με τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων από το συνολικό ποσό των 32 δισ. που έχει εγκριθεί για τη χώρα μας, σε ποσοστό έως και 50% εφόσον υπάρχει παράλληλα και εξασφαλισμένη τραπεζική χρηματοδότηση ίση με το 30% της επένδυσης. Μέσω αυτής της διαδικασίας θα υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή μόχλευση και τόνωση της ανάπτυξης. 

Το προσχέδιο έχει δομηθεί στους πυλώνες πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακή εποχή, κοινωνική συνοχή και ανταγωνιστικότητα και 18 κεντρικούς άξονες ενώ περιλαμβάνει δεκάδες προτάσεις έργων και μεταρρυθμίσεων, ένα μέρος των οποίων, όπως είναι αναμενόμενο δεν θα εγκριθούν στην τελική φάση αφού δεν έχουν αξιολογηθεί για το αν καλύπτουν τους στόχους της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, αλλά και δεν έχουν πλήρως ολοκληρωθεί οι στόχοι και τα ορόσημά τους. 

 Εργα-Μεταρρυθμίσεις 

Μια σειρά από έργα και μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» στο προσχέδιο είναι: 

  • Η πλήρης ψηφιοποίηση των λειτουργιών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων 
  • Ψηφιακή καταπολέμηση φοροδιαφυγής και  εισφοροδιαφυγής 
  • Ανάπτυξη εφαρμογών  τύπου cloud –όπως αυτές που θα εφαρμόσει η Microsoft στην Ελλάδα 
  • Χρηματοδότηση ρεαλιστικών τοπικών πολεοδομικών σχεδίων 
  • Επιτάχυνση της δικαιοσύνης-Ηλεκτρονική δικαιοσύνη 
  • Χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους 
  • Νέο πλαίσιο επαγγελματικής εκπαίδευσης 
  • Αναπλάσεις μεγάλων πόλεων 
  • Εξυπνοι μετρητές και διασυνδέσεις 
  • Αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα, με προτεραιότητα σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. 
  • Δίκτυα 5G.  
  • Υπεραποσβέσεις επενδύσεων για ψηφιοποίηση- Επιδοτήσεις για ψηφιακές δαπάνες και απευθείας χρηματοδοτήσεις, για εφαρμογές 5G, στη βιομηχανία, τα logistics και τις μεταφορές.  
  • Ολοκλήρωση του ψηφιακού ΕΦΚΑ 
  • Πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ψηφιακός φάκελο ασθενούς 
  • Ανακαινίσεις κτιρίων ,δημοσίων κτιρίων, υγειονομικών  και  κοινωνικών  υποδομών, αλλά και επενδύσεις σε υποδομές ανακύκλωσης 
  • Εγκατάσταση 7,5 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών από τον ΔΕΔΔΗΕ 
  • Κίνητρα για τη συγχώνευση  επιχειρήσεων και τη μεγέθυνση εταιριών- Επιχορήγηση επενδύσεων για την αντιμετώπιση ελλείψεων διαρθρωτικής συνδεσιμότητας και για την κατασκευή υποδομών δικτύων 

Ακόμα, οι προτάσεις περιλαμβάνουν και  δημόσιες επενδύσεις, κυρίως τμήματα των διευρωπαϊκών δικτύων οδικών μεταφορών  και σημαντικά έργα Υποδομών, όπως ο οδικός άξονας Ε65 και ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης, η χρηματοδότηση της β’ και γ’ φάσης της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, αλλά και ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, όπως η διασύνδεση της Κρήτης και η 4η φάση των Κυκλάδων. 

Η β΄ φάση επιλογής 

Oλες οι προτάσεις που έχουν συμπεριληφθεί στο ελληνικό προσχέδιο, τις επόμενες ημέρες, θα αρχίσουν να αξιολογούνται τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα. Η δεύτερη φάση επιλογής των έργων θα γίνει αφού ολοκληρωθούν πέντε έλεγχοι που σχετίζονται με: τον πράσινο και ψηφιακό χαρακτήρα των προτάσεων,την εκτίμηση του κόστους από ανεξάρτητο εκτιμητή, νομικά χαρακτηριστικά σχετικά με το εάν τηρούν τις βασικές αρχές των κρατικών ενισχύσεων, το ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τους  και την επίτευξη ποσοτικών στόχων, βάση τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους. 

Οι διαβουλεύσεις  σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τον Φεβρουάριο του 2021,οποτε και θα κατατεθεί το τελικό σχέδιο στις Βρυξέλλες, το οποίο θα είναι πολλαπλάσιο  από το προσχέδιο 

Τα κεφάλαια θα πρέπει να δεσμευτούν στο σύνολό τους έως το 2023 και να απορροφηθούν έως το τέλος του 2026 μέσω εξάμηνων εκταμιεύσεων, οι οποίες θα συνδέονται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων και οροσήμων. Από το υπουργείο Οικονομικών  εξηγούν πως ο Μηχανισμός Ανάκαμψης αφορά επενδύσεις, προγράμματα και μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2020 και εντεύθεν, συνεπώς η απορρόφηση των σχετικών πόρων μπορεί και πρόκειται να ξεκινήσει πριν από την επίσημη έγκρισή του. Η μακροοικονομική επίπτωση των παρεμβάσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο αυτό εντός του 2021, λόγω των σημαντικών επενδυτικών δαπανών που περιλαμβάνει ο Μηχανισμός θα επηρεάσουν μέσω των σχετικών πολλαπλασιαστών, πέραν του 2021 και το ΑΕΠ και τα δημόσια έσοδα του 2022. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών όπως αποτυπώνονται στο σχέδιο του Προϋπολογισμού το 2021 αναμένεται η εισροή 5,5 δισ. ευρώ με τον συνυπολογισμό των περίπου 2 δισ. ευρώ του React EU για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ