Νέα
  • ΓΔ: 1408.05 +0.13%
  • Τζίρος: 61,60 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «μαρτύριο του Σισύφου» για το ελληνικό χρηματιστήριο και η επιστροφή της πανδημίας

Πηγή: Eurokinissi

Το «Σισύφειο μαρτύριο» βιώνει το ελληνικό χρηματιστήριο τις τελευταίες εβδομάδες με τον Γενικό Δείκτη να προσπαθεί να ανέβει προς τις 930 μονάδες με μεγάλη προσπάθεια και μεταβλητότητα και τελικά μόλις ξεπερνά τις 920 μονάδες να επιστρέφει πάλι χαμηλότερα.

Αυτό συμβαίνει για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι οι ξένοι επενδυτές παραμένουν αδρανείς στην πλειονότητα των μετοχών και δραστηριοποιούνται μόνο με επιλεκτικές μικρές τοποθετήσεις. Ο δεύτερος λόγος είναι η αβεβαιότητα που παραμένει στη παγκόσμια οικονομία , με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται , το ενεργειακό κόστος να εκτινάσσεται σε υψηλά 10ετίας, οι μεταφορές εμπορευμάτων και ελλείψεις πρώτων υλών να καθηλώνουν την παγκόσμια βιομηχανία.

Ο μόνος λόγος που οι χρηματιστηριακές αγορές κινούνται ανοδικά είναι η άπλετη ρευστότητα που διοχετεύουν (μεχρι πότε;) οι Κεντρικές Τράπεζες. Όμως πέρα απ' όλα , ο «μαύρος κύκνος» στα χρηματιστήρια παραμένει η πανδημία, όσο και εάν οι αγορές -μέσα στην ματαιοδοξία τους- θέλησαν να ξεχάσουν.

Τα δύο σοκ της Παρασκευής για το ελληνικό χρηματιστήριο

H συνεδρίαση της Παρασκευής στο ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε με την αισιοδοξία ότι ο Γενικός Δείκτης θα δημιουργήσει νέο υψηλό έτους πάνω από τις 930 μονάδες και κατέληξε στην απογοήτευση να βλέπει τον Γεν. Δείκτη να υποχωρεί στις 915 μονάδες εν μέσω απαισιοδοξίας. Δύο παράγοντες άλλαξαν όχι μόνο την ενδοσυνεδριακή τάση.

Ο πρώτος και βασικότερος ήταν ότι ο Covid 19 ξαναθύμησε την ύπαρξή του που κάπως είχε ξεχαστεί. Η Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα της Ε.Ε που «ξανακλείνει» (lockdown) λόγω της επιδείνωσης της πανδημίας, ενώ πολύ κοντά στο lockdown βρίσκονται και η Γερμανία , η Ολλανδία και η Γαλλία.

Οι ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές κινούνται στα ιστορικά υψηλά τους και κινούνται προς απομόχλευση προεξοφλώντας ότι θα έχουμε πάλι μία επανάληψη του 2020. Τα μηνύματα φτάνουν και στο ελληνικό χρηματιστήριο που παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις ότι η οικονομία δεν θα κλείσει ξανά, υπάρχουν προληπτικές ρευστοποιήσεις σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ο δεύτερος παράγοντας απογοήτευσης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς είναι ότι η Moody's δεν προχώρησε τελικά στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ακολουθώντας το παράδειγμα της S&P προ μηνός. Παράγοντες της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς , θεωρούσαν μέσα στην εβδομάδα , σχεδόν βέβαια κάποια ανακοίνωση της Moody's για την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου.

Περίμεναν ότι θα βελτίωνε κατά μία βαθμίδα την προηγούμενη αξιολόγησή της (Baa3). Έτσι από την προηγούμενη Δευτέρα είχαν αρχίσει να παίρνουν θέσεις σε μετοχές που θα επωφελούνταν άμεσα. Τέτοιες μετοχές ήταν κυρίως οι τραπεζικές αλλά και έμμεσα άλλα blue chips. Tελικά , η Moody's μετέθεσε την απόφασή της στις καλένδες θεωρώντας ότι υπάρχουν ορισμένα θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν.

Τόσο η S&P όσο και η Moody's θεωρούν ότι ο πληθωρισμός και οι επιπτώσεις της πανδημίας θα πλήξουν πολύ περισσότερο τα περιφερειακά κράτη της Ε.Ε απ' ότι τον ισχυρό πυρήνα. Η Moody's θέλει να μεταθέσει την αξιολόγηση προς το 2022 όταν θα φανεί πως αντιδρά η ελληνική οικονομία στην πληθωριστική 'επίθεση' (έχει τον 4ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ε.Ε) και πως θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Περισσότερο όμως οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν ότι η κατάσταση των περιφερειακών κρατών της Ε.Ε εξαρτάται από τις διαθέσεις της ΕΚΤ και τις αποφάσεις του Ευρωπαικού Συμβουλίου. Από την πορεία του Γεν. Δείκτη και ορισμένων δεικτοβαρών μετοχών του , την Τετάρτη και την Πέμπτη κάποιοι είχαν αρχίσει να υποπτεύονται ότι μάλλον η Moody's δεν θα ανακοίνωνε κάτι την Παρασκευή.

Η κρίσιμη συνεδρίαση της Δευτέρας

Η συνεδρίαση της Δευτέρας θα διεξαχθεί κάτω από τις ανησυχίες για τους δύο αυτούς παράγοντες. Τα μάτια των επενδυτών θα είναι στραμμένα κυρίως στις μεγάλες ξένες χρηματιστηριακές αγορές.

Εάν σταματήσει η διόρθωση στις ξένες κεφαλαιαγορές (που ξεκίνησε απο το αυστριακό lockdown), ίσως και το ελληνικό χρηματιστήριο να περιορίσει τις απώλειές του και να παραμείνει στο γνωστό κανάλι των 910-920 μονάδων. Σε ότι αφορά την αξιολόγηση, παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς θεώρησαν ως προσωρινή απογοήτευση την μη αξιολόγηση από την Moody's. Σε περίπτωση που υπάρξει ανάκαμψη κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο Γενικός Δείκτης εκτιμάται ότι θα επιστρέψει περιξ των 920 μονάδων.

Οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι του ελληνικού χρηματιστηρίου

Oι αισιόδοξοι στέκονται στις εκθέσεις των ξένων οίκων και τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη στο 6,9-7% το 2021 καθώς και την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων για ανάπτυξη πάνω από 4% το 2022. Οι απαισιόδοξοι θεωρούν ότι τα προβλήματα στην ελληνική οικονομία είναι βαθύτερα καθώς όταν σταματήσουν τα «δεκανίκια» των επιδομάτων και των ρυθμίσεων υποχρεώσεων θα εκδηλωθούν άμεσα.

Επίσης, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία είναι ότι η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους πληττει πολλαπλασιαστικά τις ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα είδαμε την Παρασκευή πόσο έχουν επηρεαστεί τα αποτελέσματα 9μηνου της Flexopack από την κρίση στην ενέργεια και στις μεταφορές. Επίσης και η Jumbo από την αρχή του 2021 έχει κρούσει πολλές φορές το «καμπανάκι κινδύνου» για το ελληνικό εμπόριο.

Οι τραπεζικές μετοχές θα επηρεαστούν από την αναβολή απόφασης της Moody's αφού μία αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου θα εκτόξευε και την ποιότητα των ελληνικών ομολογιακών χαρτοφυλακίων τους.

Από τις τραπεζικές μετοχές , η ΕΤΕ και η Eurobank ήταν σε καθαρά ανοδικό κανάλι, η Πειραιώς είχε αυξημένη μεταβλητότητα ενώ η Alpha Bank έδειξε αντίσταση στην πτώση την Παρασκευή. Η Τράπεζα Αττικής πήρε την έγκριση από την Επ. Κεφαλαιαγοράς να προχωρήσει στην καθοριστική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της.

Στα υπόλοιπα μη χρηματοοικονομικά blue chips, ο ΟΤΕ θα δείξει εάν θα έχει στήριξη πάνω από τα 15 ευρώ ενώ ο ΟΠΑΠ απώλεσε την στήριξη των 13 ευρώ την Παρασκευή. Για τη μετοχή της ΔΕΗ , μετά το ράλι που πραγματοποίησε θα δοκιμαστεί πέριξ των 10-10,2 ευρώ.

Η Μυτιληναίος συσσωρεύει πάνω από τα 15 ευρώ ενώ μετοχές ενέργειας όπως η Motor Oil και τα ΕΛΠΕ διαμορφώνουν την τάση τους από την πορεία των τιμών του πετρελαίου. Σε περίπτωση διόρθωσης την επόμενη εβδομάδα, αξίζει να δούμε την αντίδραση και των μετοχών υποδομών που παραδοσιακά αποτελούν 'καταφύγια κινδύνου' σε διορθώσεις.

Tι περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα

Την Δευτέρα οι μετοχές της Τράπεζας Αττικής θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα για την ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ με την περίοδο της άσκησης του δικαιώματος να τρέχει μεταξύ 25 Νοεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου. Την Δευτέρα ακόμα οι μετοχές της Jumbo θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα των 30 λεπτών ανά μετοχή. Την ερχόμενη Τρίτη ΟΠΑΠ, Φουρλής, Motor oil και Epsilon Net θα συνεχίσουν την ροή δημοσιεύσεων για τα οικονομικά πεπραγμένα του γ’ τριμήνου.

Η μετοχή της E-Net θα διαπραγματεύεται κομμένη στην συνεδρίαση της Τρίτης για τις νέες δωρεάν μετοχές που θα διαθέσει η εταιρία με αναλογία 4 νέες για κάθε μία παλιά. Οι νέες μετοχές θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στις 26 Νοεμβρίου. Χωρίς την έκτακτη χρηματική διανομή των 17 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται το Πλαίσιο επίσης την Τρίτη.

Πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Aegean Αir ενώ μετά το τέλος της συνεδρίασης ανακοινώνει μεγέθη η Quest. Την ίδια ημέρα αναμένεται η ετυμηγορία για τις μετοχές που θα διαγραφούν ή θα προστεθούν στους ελληνικούς δείκτες FTSE με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση στην οποία αναμένονται εξελίξεις.

Την Πέμπτη μετά το τέλος της συνεδρίασης ανακοινώνει εννεάμηνο η Eurobank ενώ θα ακολουθήσει η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη το απόγευμα. Τέλος, η Εθνική Τράπεζα την Παρασκευή κλείνει την αυλαία με αποτελέσματα και τηλεδιάσκεψη μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ