Στα 16 δισ. ευρώ θα ανέλθει ο καθαρός δανεισμός του Δημοσίου για το 2022, σε «περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων», σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.
Στο μεταξύ το 2021 το Ελληνικό Δημόσιο όπως φαίνεται από την Εισηγητική Έκθεση δανείστηκε το 2021 μέσω ρέπος (συμφωνίας αγοράς και επαναπώλησης τίτλων) το ποσό ρεκόρ των 30 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά στο δανειακό πρόγραμμα του 2022, ένα μέρος από τον δανεισμό - περί τα 10,8 δισ. ευρώ - θα απορροφηθεί για την χρηματοδότηση του ελλείμματος του Προϋπολογισμού, ενώ για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν θα πρέπει να καταβληθούν χρεωλύσια περίπου 4,3 δισ. ευρώ. Επίσης προβλέπεται η αποπληρωμή 2,6 δισ. ευρώ για διακρατικά δάνεια του πρώτου Μνημονίου.
Σε γενικές γραμμές το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου για το 2022 θα κινηθεί στην ίδια στρατηγική που ακολουθήθηκε φέτος και η οποία είχε ως αποτέλεσμα ν΄ αντληθούν από την αγορά 15,4 δισ. ευρώ με τις εκδόσεις νέων ομολόγων. Συγκεκριμένα, η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο PEPP, καθ' όλη τη διάρκειά του, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με διατήρηση της ήδη εκτεταμένης φυσικής ωρίμανσής τους.
Ταυτόχρονα θα επιχειρηθεί η αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται στο βραχυχρόνιο τμήμα της ευρωπαϊκής καμπύλης σε περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις υφιστάμενες θέσεις και χαρακτηριστικά του ελληνικού χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους.
Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά οι αποδόσεις κινήθηκαν πτωτικά ακολουθώντας την τάση που διαμορφώθηκε σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές αγορές. Το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες χώρες της Ε.Ε. την απόφαση της Αυστρίας η οποία ανακοίνωσε lock down, έστρεψε τους επενδυτές στην αγορά των ομολόγων.
Έτσι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,15% από 1,17% η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κινήθηκε πτωτικά στο 0,30% από 0,33% και του 15ετούς υποχώρησε στο 1,21% από 1,24% .
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 81 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 35 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,15% από 1,20% έναντι -0,17% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,32% από 1,48%.
Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί και σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1315 δολ. από τα 1,1369 δολ. που άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1271 δολ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!