Προσδοκίες για αναβάθμιση της οικονομίας με όπλο την ισχυρή ανάπτυξη από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s έχει το οικονομικό επιτελείο, που θα αναμένει την ετυμηγορία λίγες ώρες μετά την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022. Πρόκειται για ένα από τα κρίσιμα σκαλοπάτια που θα οδηγήσουν στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.
Κυβερνητικός στόχος είναι η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας έως την άνοιξη του 2023, αλλά στο οικονομικό επιτελείο δεν κρύβουν ότι επιδίωξη είναι να έρθει ένα εξάμηνο νωρίτερα. Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος έχει κατατάξει την Ελλάδα στην κατηγορία Baa3 (η οποία βρίσκεται «τρία σκαλοπάτια» πιο χαμηλά από τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα - investment grade), θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της προγραμματισμένης, τακτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Μέχρι τώρα ο οίκος S&P έχει αναβαθμίσει τη χώρα στο BB, ενώ στην ίδια κλίμακα ΒΒ είναι η αξιολόγηση του οίκου Fitch. Χαμηλότερη είναι η αξιολόγηση του Moody’s, στο Ba3 με σταθερές προοπτικές.
Τι λένε οι αναλυτές
Οι αναλυτές θεωρούν εφικτό αυτόν τον στόχο, δεδομένης της σημαντικής βελτίωσης που έχουν σημειώσει οι οικονομικές προοπτικές της χώρας το τελευταίο διάστημα λόγω των πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση στα μέτωπα:
- της διαχείρισης του χρέους,
- της μείωσης των κόκκινων δανείων των τραπεζών,
- της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, και
- των ισχυρών ρυθμών ανάκαμψης που καταγράφονται.
Ταυτοχρόνως, επισημαίνουν πως ήδη οι αγορές βαθμολογούν την Ελλάδα πολύ υψηλότερα από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης.
Το έμμεσο «σήμα» για την αναβάθμιση
H δημοσίευση των θετικών εκτιμήσεων από τη Moodys για το χρέος και την ανάπτυξη στην Ελλάδα στην έκθεσή της για τις οικονομίες της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι αποτελεί έμμεσο σήμα για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους κατά 10,1%, το οποίο θα φθάσει το 2022 στο 191% του ΑΕΠ, ακολουθούμενη από την Κύπρο, με τη δική της μείωση να διαμορφώνεται στο 6,8% και την Πορτογαλία, με υποχώρηση του χρέους κατά 5,9%.
Παράλληλα «βλέπει» τον ρυθμό ανάπτυξης για το επόμενο έτος να διαμορφώνεται στο 4,3%, με Ελλάδα και Ιταλία να είναι οι χώρες των οποίων οι οικονομίες θα βρεθούν οριακά πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας, με την κύρια ώθηση γι’ αυτήν την πορεία να οφείλεται στους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης του 2021.
Μέχρι στιγμής το αξιόχρεο της χώρας έχει αναβαθμιστεί τέσσερις φορές εν μέσω της υγειονομικής κρίσης. Υπενθυμίζεται ότι ο έτερος οίκος αξιολόγησης, Standard & Poor's, στις 22 Οκτωβρίου διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας, στην κατηγορία BB.
Οκτώ σταθμοί έως την επενδυτική βαθμίδα
Με την ανακοίνωση της Moody’s κλείνει ο κύκλος των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας για το 2021. O «οδικός χάρτης» της πορείας προς την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για το 2022 είναι συγκεκριμένος για να ανέβει η οικονομία στην «ετυμηγορία» κάποιου από τους big 4 των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Μέχρι το τέλος του 2022 υπάρχουν 8 σταθμοί -δύο από κάθε έναν από τους τέσσερις οίκους- προκειμένου να φτάσει στον στόχο.
Η χαμηλή αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας είχε εμποδίσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων, το οποίο υλοποιούσε ήδη πριν από την πανδημία. Η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου ομολόγων τα οποία έχει αποκτήσει η ΕΚΤ μέσω όλων των προγραμμάτων αγοράς τίτλων ανέρχεται γύρω στα 4,4 τρισ. ευρώ, εκ των οποίων 30 δισ. ευρώ είναι ελληνικά ομόλογα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!