Ο κλάδος της εστίασης είναι αναμφίβολα ένας από εκείνους που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία και σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, τα τελευταία περιοριστικά μέτρα ίσως αποτελέσουν τον κύκνειο άσμα για πολλές επιχειρήσεις και για τον λόγο αυτό ζητούν την παρέμβαση της κυβέρνησης με την λήψη επιπρόσθετων μέτρων.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν επιπλέον χρήματα, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου.
Η απάντηση αυτή, όπως είναι λογικό, δεν ικανοποιεί τον κλάδο. Ο φόβος πλέον είναι υπαρκτός και κάποιοι θεωρούν ότι οι μισές επιχειρήσεις εστίασης θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο λουκέτου.
Κατέβασαν σήμερα ρολά
Σήμερα ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων εστίασης κατέβασε ρολά, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η επιβίωσή τους είναι οριακή.
Από την πλευρά το ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης που συνάντησε τους απεργούς στην πλατεία Συντάγματος τόνισε χαρακτηριστικά: «Μακάρι να μην βάζαμε κανένα μέτρο. Ομως, αν δεν βάλουμε κανένα μέτρο και σε εσάς, δεν θα κάνουμε στο τέλος κανένα έλεγχο. Ποιος ο στόχος μου ως υπουργός εμπορίου: Να κάνουμε Γιορτές με ανοιχτά μαγαζιά. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να σταματήσουμε την άνοδο της πανδημίας», είπε, ενώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου τόνισε ότι «συνολικά θα πληρώσουμε 296 εκατομμύρια. Δεν είναι ότι δεν έχουμε δώσει, να είμαστε δίκαιοι».
Οι παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως τα δύο lockdown του 2020 και του 2021 και τα νέα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν εδώ και λίγες ημέρες και για τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης, έχουν επιτείνει την κατάσταση.
Κίνδυνος για λουκέτα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), 48,5% των επιχειρηματιών του κλάδου ανησυχούν ότι θα οδηγηθούν σε κλείσιμο των επιχειρήσεών τους.
Η βασική αιτία είναι ότι πέρυσι ο κλάδος απώλεσε σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΛΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε στα 4,08 δισ. ευρώ από τα 6,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2019, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 έχει υποστεί επίσης σοβαρές απώλειες.
Σύμφωνα πάντα με την ΕΛΣΑΤ, η απώλεια σε τζίρο το α΄ εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2020 ήταν 109,6 εκατ. ευρώ, ενώ σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2019 η απώλεια ανέρχεται 1,11 δισ. ευρώ.
Από τις έρευνες εξάλλου που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) προκύπτουν τα εξής:
• Το α΄ εξάμηνο του 2020, το 85,7% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωσε μείωση του κύκλου εργασιών. Η μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις αυτές ήταν 60,1%.
• Το β΄ εξάμηνο του 2020, το 77,9% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωσε μείωση του κύκλου εργασιών. Η μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις αυτές ήταν 59,4%.
• Το α΄ εξάμηνο του 2021, το 68% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωσε μείωση του κύκλου εργασιών. Η μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις αυτές ήταν 51,8%.
• Τον Ιούλιο του 2021, το 28,9% των επιχειρήσεων του κλάδου ανέφερε ότι δεν είχε καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, ενώ ένα 10,3% δήλωνε ότι είχε ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούσαν για λιγότερο από ένα μήνα.
Επιπλέον, σχεδόν μία στις τρεις επιχειρήσεις εστίασης έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον πρώην Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και προς την εφορία.
Σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας
Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), πλέον βρίσκονται σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας και ζητά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης.
«Η εστίαση ψυχορραγεί. Τα λουκέτα και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι προ των πυλών. Σεβόμενοι την δημόσια υγεία, αναζητάμε βιώσιμα μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και οι χιλιάδες εργαζόμενοί μας», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΣΕ.
Τα μέτρα που ζητά είναι:
- Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
- Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
- Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
- Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
- Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
- Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
- Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
- Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
- Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
Επιπλέον, η ΠΟΕΣΕ προτείνει τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας ή Επιμελητηρίου Εστίασης και την επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!