Πληθαίνουν οι πιέσεις των «γερακιών» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της μετά τη συνεχή άνοδο του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.
Μετά τον επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, Κλάας Κνοτ, ο οποίος δήλωσε προχθές ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να αυτοδεσμευτεί για την πολιτική της για μεγάλο διάστημα, χθες ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, προχώρησε παραπέρα, κάνοντας λόγο για τερματισμό των αγορών ομολόγων τον Σεπτέμβριο του 2022, αν φανεί ότι ο πληθωρισμός έχει επανέλθει στον στόχο 2% μεσοπρόθεσμα.
Η ΕΚΤ αγοράζει σήμερα ομόλογα τόσο στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP) όσο και του τακτικού της προγράμματος (APP). Μιλώντας χθες σε εκδήλωση στο Λονδίνο, ο Χόλτσμαν σημείωσε ότι το APP άρχισε να εφαρμόζεται το 2015 με στόχο την επάνοδο του πληθωρισμού στο 2%.
«Συνεπώς, η εξάλειψη της συνθήκης αυτής και επομένως και το τέλος του προγράμματος θα μπορούσε – ανάλογα με την εξέλιξη του πληθωρισμού – να συμβεί τον Σεπτέμβριο ή στο τέλος του έτους», ανέφερε.
Αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης κινήθηκαν ανοδικά σήμερα. Στους 10ετείς ιταλικούς τίτλους αυξήθηκαν κατά 3 μονάδες βάσης στο 0,96%, ενώ στα 10ετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ενισχύθηκαν 5 μ.β. στο 1,18%.
Η πρόταση του Χόλτσμαν σημαίνει την απόσυρση της νομισματικής στήριξης μέσω του QE πολύ νωρίτερα από αυτή που αναμένουν αναλυτές, με τους οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το Bloomberg να προβλέπουν ότι το εργαλείο των αγορών ομολόγων θα παραμείνει ενεργό τουλάχιστον έως το τέλος του 2023.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα καθορίσει στην επόμενη συνεδρίασή του, σε πέντε εβδομάδες, την πορεία της πολιτικής της μετά την πανδημία. Ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει διαμηνύσει ότι το PEPP θα τερματιστεί, όπως ήταν προγραμματισμένο, τον Μάρτιο, δεν υπάρχει συναίνεση στην κεντρική τράπεζα πως θα εξελιχθεί το APP, στο πλαίσιο του οποίου γίνονται σήμερα αγορές ομολόγων αξίας 20 δις. ευρώ μηνιαίως.
«Κλειδί» η πορεία του πληθωρισμού
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, που κινείτο σε χαμηλά επίπεδα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, τρέχει σήμερα με ετήσιο ρυθμό 4,1% που είναι υπερδιπλάσιος από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ.
Ο Χόλτσμαν, που αναμένει ότι οι αυξήσεις των τιμών θα είναι υψηλότερες από το 2% σε όλη τη διάρκεια του 2022, δήλωσε ότι είναι αντίθετος σε κάθε αλλαγή στο APP, όπως είναι αντίθετος και σε έναν ακόμη γύρο χορήγησης μακροπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες για να ενισχυθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας.
«Οι αναλύσεις των στοιχείων δείχνουν ότι ο επιπλέων δανεισμός ήταν πολύ χαμηλός», είπε, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει τον λόγο να συνεχισθεί εφόσον ο οικονομικός αντίκτυπος είναι χαμηλός.
«Δεν θα στοιχημάτιζα αρκετά χρήματα στο να είναι ο πληθωρισμός κάτω από το 2% στο τέλος του 2022», δήλωσε ο Αυστρια Κομισικός κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι τα μοντέλα δείχνουν πως αυτό θα συμβεί το 2023 ή το 2024.
Η Κομισιόν προβλέπει μέσο πληθωρισμό 2,2% το 2022
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα, δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 2,2% σε μέσα επίπεδα το 2022.
Αν και μία σειρά κεντρικών τραπεζών, μεταξύ άλλων της Πολωνίας και της Τσεχίας, έχουν προκαλέσει έκπληξη με τις μεγαλύτερες από το αναμενόμενο αυξήσεις των επιτοκίων τους πρόσφατα, η ΕΚΤ επιμένει ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού είναι πολύ μακριά. Αποκρούοντας τα στοιχήματα των επενδυτών, η Λαγκάρντ δήλωσε πρόσφατα ότι είναι πολύ απίθανη μία αύξηση των επιτοκίων το 2022.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!