Νέα
  • ΓΔ: 1530.47 -0.01%
  • Τζίρος: 292,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EBRD: Προβλέπει ανάπτυξη 7% της ελληνικής οικονομίας φέτος και 3,9% το 2022

Πηγή: EBRD

Ρυθμό ανάπτυξης 7% για φέτος και 3,9% για το 2022 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με τη σημερινή έκθεσή της για την πορεία των οικονομιών που χρηματοδοτεί. Η νέα πρόβλεψη συνιστά ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης το 2021 κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την έκθεση του Ιουνίου και καθοδική αναθεώρηση για την ανάπτυξη το 2022 κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες.

Η τράπεζα σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σθεναρά μετά τη μεγάλη συρρίκνωσή της κατά 9% το 2020. Το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε 4,5% σε τριμηνιαία βάση και περαιτέρω κατά 3,4% στο δεύτερο τρίμηνο. Οι επενδύσεις ανέκαμψαν ισχυρά στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ιδιαίτερα ο σχηματισμός αποθεμάτων, και η κατανάλωση αυξάνεται επίσης, στηριζόμενη από το βελτιούμενο καταναλωτικό κλίμα – ο δείκτης οικονομικού κλίματος έφθασε σε υψηλό 18 μηνών τον Αύγουστο του 2021. 

Ο δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI), ένας σημαντικός δείκτης για το κλίμα στη μεταποίηση, αυξήθηκε στις 59,3 μονάδες τον Αύγουστο που είναι το υψηλότερο επίπεδο 20 και πλέον ετών, δίνοντας σαφές μήνυμα ανάπτυξης του τομέα. Η ανεργία συνέχισε να μειώνεται, υποχωρώντας στο 14,2% τον Ιούλιο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2010.

To έλλειμμα θα υπερβεί το 7% του ΑΕΠ φέτος 

Τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι ο πολύ σημαντικός τουριστικός τομέας είχε καλύτερη από την αναμενόμενη επίδοση φέτος, αν και είναι πολύ χαμηλότερη από τα επίπεδα – ρεκόρ του 2019.

Η δημοσιονομική πολιτική, σημειώνει η EBRD, παραμένει προσανατολισμένη στα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, με το έλλειμμα πιθανόν να υπερβεί το 7% του ΑΕΠ για δεύτερο συνεχόμενο έτος.

Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη

Η υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και το ΕΣΠΑ αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη, σημειώνει. Ωστόσο, προσθέτει, το επίπεδο της αβεβαιότητας όσον αφορά τις προβλέψεις είναι ιδιαίτερα υψηλό τώρα και παραμένουν σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία, οι οποίοι συνδέονται κυρίως με τη μελλοντική πορεία της πανδημίας της Covid-19 και τον πιθανό αντίκτυπό της στον τουρισμό και άλλες υπηρεσίες.

Πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,5% φέτος στις χώρες της EBRD - Ο πληθωριστικός κίνδυνος

Η EBRD αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της και για το σύνολο των χωρών που χρηματοδοτεί στο 5,5% από 4,2% σε σχέση με τον Ιούνιο, μετά την ισχυρή επίδοση στο πρώτο φετινό εξάμηνο, αλλά προειδοποίησε για τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν.

«Οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας, οι σφιχτές αγορές εργασίας, η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι υποτιμήσεις νομισμάτων ορισμένων οικονομιών της EBRD είχαν αρχίσει να ωθούν ανοδικά τον πληθωρισμό πριν ακόμη την τελευταία έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού. Κατά μέσο όρο, ο πληθωρισμός στις περιοχές της EBRD υπερέβη τον Σεπτέμβριο του 2021 τα επίπεδα του 2019 κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Αντιδρώντας, μία σειρά κεντρικών τραπεζών στις περιοχές της EBRD αύξησαν τα βασικά επιτόκιά τους», σημειώνει η τράπεζα.

Η επικεφαλής οικονομολόγος της EBRD, Beata Javorcik, δήλωσε: «Είναι μία γλυκόπικρη ανάκαμψη. Το πρώτο εξάμηνο του 2021 σημειώθηκε ισχυρή ανάκαμψη. Τώρα, όμως, βλέπουμε αυξανόμενους λόγους για ανησυχία. Ενώ οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων ωφελούν τους εξαγωγείς, επιβαρύνουν πολύ τα εμπορικά ισοζύγια των εισαγωγέων. Η προσφορά ενέργειας σε προσιτές τιμές καθώς εισερχόμαστε στην περίοδο του χειμώνα γίνεται σοβαρή ανησυχία, ιδιαίτερα με δεδομένο ότι το περιθώριο των κυβερνήσεων είναι περιορισμένο».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ