Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεθάνιο: Συμφωνία 90 χωρών για μείωση των εκπομπών κατά 30% έως το 2030 - Τι σημαίνει

σύνοδος COP26
O Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο COP26, πηγή: AP

Σχεδόν 90 χώρες στηρίζουν την πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2020.

Η συμφωνία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση ενός από τα βασικά αίτια της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, τόνισε ότι η ταχεία μείωση των εκπομπών μεθανίου θεωρείται ως η μοναδική πιο αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το μεθάνιο είναι το βασικότερο αέριο θερμοκηπίου μετά το διοξείδιο του άνθρακα. Εχει μεγαλύτερη δυνατότητα να παγιδεύει τη θερμότητα από το δεύτερο, ενώ διασπάται ταχύτερα στην ατμόσφαιρα, κάτι που σημαίνει ότι η μείωση των εκπομπών του μπορεί να έχει γρήγορο αποτέλεσμα στον έλεγχο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι βασικές πηγές εκπομπών μεθανίου

Η μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% θα αφορά όλες τις χώρες που υπογράφουν τη συμφωνία και θα καλύπτει όλους τους τομείς. Στις βασικές πηγές εκπομπών μεθανίου περιλαμβάνονται οι διαρροές πετρελαίου και υποδομών φυσικού αερίου, τα παλιά ανθρακωρυχεία, ο αγροτικός τομέας και οι χωματερές.

Αν η συμφωνία υλοποιηθεί, αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη επίπτωση στον ενεργειακό τομέα, καθώς αναλυτές επισημαίνουν ότι η αντιμετώπιση των διαρροών πετρελαίου και υποδομών αερίου είναι ο ταχύτερος και φθηνότερος τρόπος για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου. 

Οι ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος παραγωγός πετρελαίου και αερίου, αναμένεται να ανακοινώσουν ρυθμίσεις για το μεθάνιο που εκπέμπεται από πετρέλαιο και αέριο αυτή την εβδομάδα, ενώ η ΕΕ και ο Καναδάς σχεδιάζουν να προχωρήσουν έως το τέλος του έτους σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αφορούν στις εκπομπές μεθανίου του ενεργειακού τομέα.

Δεν συμμετέχουν Κίνα, Ρωσία και Ινδία

Στην Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο, όπως αποκαλείται η σχετική πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο, συμμετέχουν τώρα οι μισοί από τους 30 μεγαλύτερους εκπομπούς του αερίου που αντιστοιχούν στα δύο τρίτα της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Μεταξύ των νέων χωρών που θα προσυπογράψουν τη συμφωνία είναι η Βραζιλία, που είναι ένας από τους πέντε μεγαλύτερους εκπομπούς μεθανίου. Ωστόσο, τρεις από τους πέντε μεγαλύτερους εκπομπούς μεθανίου – η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία – δεν έχουν συμφωνήσει.

Μετά την πρώτη ανακοίνωση για την πρωτοβουλία τον Σεπτέμβριο με λίγες τότε χώρες να έχουν συμφωνήσει, οι ΗΠΑ και η ΕΕ εργάστηκαν για να ακολουθήσουν και οι μεγαλύτεροι εκπομποί μεθανίου. Την περασμένη εβδομάδα, σχεδόν 60 χώρες υπέγραψαν τη συμφωνία, μετά τη διπλωματική ώθηση από την πλευρά των ΗΠΑ και της ΕΕ εν όψει της συνόδου COP26 για την κλιματική αλλαγή.

Από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της COP26

Αν και η δέσμευση για τη μείωση του μεθανίου δεν έχει ενταχθεί στις επίσημες διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ, είναι από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της COP26, με δεδομένο τον αντίκτυπο που έχει στην αποτροπή της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής.

Εκθεση του ΟΗΕ τον Μάιο ανέφερε ότι με μεγάλες μειώσεις στις εκπομπές μεθανίου αυτή τη δεκαετία μπορεί να αποφευχθεί μία υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 0,3 βαθμούς Κελσίου έως το 2040. Αν, ωστόσο, δεν συμβεί αυτό, θα καταστεί ανέφικτος ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

 

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ