Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε κατάσταση προετοιμασίας οι εισηγμένες για να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη πληθωρισμού

Οι επιπτώσεις απο την αύξηση του πληθωρισμού θα γίνουν ιδιαίτερα αισθητές στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και θα φανουν στις λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων στο Χ.Α επιχειρήσεων.

Οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες, δηλαδή αύξηση του λειτουργικού κόστους και έμμεσες από την μείωση κατανάλωσης, εκτιμούν οι εγχώριοι αναλυτές. Οι επιπτώσεις από την άνοδο του πληθωρισμού θα φανούν ιδιαίτερα στις λογιστικές καταστάσεις του 4ου τριμήνου και σε επίπεδο αποτελεσμάτων χρήσης δεν θα επηρεάσουν ιδιαίτερα.

Όμως από τον Ιανουάριο 2022 , εάν συνεχιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις, το σκηνικό για τις εισηγμένες επιχειρήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι εντελώς διαφορετικό και πολύ έντονο.

Ανάμεσα στις προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι είτε ο επιμερισμός της ανόδου του λειτουργικού κόστους ανάμεσα στις επιχειρήσεις και στον καταναλωτή, είτε η μετακύληση στον καταναλωτή , είτε η πλήρης απορρόφηση του κόστους από την ίδια την επιχείρηση. Αυτό μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που υπάρχουν αυξημένα ταμειακά αποθέματα (cash flows) ή έχει πραγματοποιηθεί κάποια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η εκτίναξη του πληθωρισμού ξεκίνησε το 2020 και επιδεινώνεται το 2021

Η πανδημία από το 2020 είχε αρχίσει να δημιουργήσει πληθωριστικές πιέσεις που είχαν επισημανθεί από τους διεθνείς αναλυτές και σταδιακά η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, η αύξηση της κατανάλωσης και λοιποί ενδημικοί παράγοντες όπως τα προβλήματα στην διαμετακομιδή των προιόντων επιτείνουν το πρόβλημα.

Βιομηχανίες, τρόφιμα-ποτά, μεταφορές , λιανικό εμπόριο πλήττονται άμεσα και έμμεσα από την αύξηση πληθωρισμού

Η άνοδος του πληθωρισμού στο 2,2% τον Σεπτέμβριο και ενδεχομένως σε πολύ υψηλότερα επίπεδα στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 (Οκτώβριο-Νοέμβριο-Δεκέμβριο) οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εκτίναξη των τιμών πετρελαίου , που μετακυλύουν την αύξηση του κόστους και σε υπόλοιπες κατηγορίες επιχειρηματικών δαπανών. Υπολογίζεται από τους επιχειρηματίες ότι για κάθε μία ποσοστιαία μονάδα ανόδου του πληθωρισμού, το λειτουργικό κόστος αυξάνεται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Aν λοιπον ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο- Δεκέμβριο ξεπεράσει το 3,5% και κινηθεί προς το 4% και άνω, το κόστος λειτουργίας των εισηγμένων επιχειρήσεων βιομηχανικού χαρακτήρα με παραγωγή στην Ελλάδα θα ξεπεράσει το 20%. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίες, ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο 2021 κατά 19,9% σε σχέση με αυτόν του Σεπτεμβρίου 2020. Άρα το πρόβλημα γίνει ιδιαίτερα ανησυχητικό. Οι έμμεσες προεκτάσεις από την άνοδο του πληθωρισμού θα είναι η μείωση της κατανάλωσης, στην περίπτωση που οι εισηγμένες μετακυλήσουν την αύξηση του κόστους στην τελική τιμή των προιόντων.

Οι κλάδοι των βιομηχανιών, των ταξιδιών και μεταφορών, των πρώτων υλών, των κατασκευών και υλικών κατασκευών, των τροφίμων-ποτών είναι ενδεικτικά μερικοί κλάδοι που η αύξηση του λειτουργικού κόστους λόγω πληθωρισμού θα φανεί στο τελευταίο τρίμηνο (δ' τρίμηνο). Σταδιακά και οι κλάδοι υπηρεσιών αναμένεται να επηρεαστούν είτε άμεσα είτε έμμεσα. Για τις βιομηχανίες το ενεργειακό κόστος επηρεάζει τα οικονομικά αποτελέσματα σε βαθμό της τάξης του 20-30%, στις ακτοπλοικές μεταφορές και στις αερομεταφορές η επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα είναι πολύ μεγαλύτερη (θυμηθείτε τι γίνοταν το 2008 στις ακτοπλοικές με το πετρέλαιο στα ύψη).

Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων προβληματίζει τις τράπεζες

Το πρόβλημα για τις τράπεζες είναι ότι η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (το 10ετές ελληνικό ομόλογο είχε υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά τον Αύγουστο 2021 και εκτινάχθηκε στα επίπεδα του 1,31% την Παρασκευή ) ίσως δημιουργεί πιέσεις στα εποπτικά τους χαρτοφυλάκια που προς το παρόν δεν είναι ανησυχητικές αλλά μπορεί να εξελιχθούν μέσα στο στο τελευταίο δίμηνο ειδικά εάν η αντιστροφή της καμπύλης επιτοκίων γίνει διαρκείας. Ωστόσο σε κάποιους άλλους τομείς, όταν τα ομόλογα εξυπηρετούν διάφορα επενδυτικά προιόντα (προθεσμιακές καταθέσεις, repo's unit linked, εγγυημένου κεφαλαίου , πληρωμές αποδόσεων σε funds) η άνοδος των επιτοκίων ίσως έχει και ευνοικές επιπτώσεις.

Την δεκαετία του '90 οι τελευταίοι μεγάλοι πληθωριστικοί κίνδυνοι

H εκτίναξη του πληθωρισμού είναι ένα φαινόμενο που οι ευρωπαικές οικονομίες είχαν πολλές δεκαετίες να το αισθανθούν. Περίπου 30 χρόνια είχε το ελληνικό χρηματιστήριο να αισθανθεί τους κινδύνους του υψηλου πληθωρισμού. Ήταν στις αρχές της δεκαετίες του '90 όταν ο πληθωρισμός στην Ελλάδα άγγιζε το 20% με μία άνοδο από τα επίπεδα του 12-15% αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους από τους σημερινούς. Το ελληνικό χρηματιστήριο εκείνη την εποχή ήταν πολύ διαφορετικό από το σημερινό, ο Γενικός Δείκτης κινούνταν πέριξ των 600 μονάδων και οι έλληνες επενδυτές προτιμούσαν να βάζουν τα λεφτά τους (την περίοδο 1994-1995) σε προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκια ως 30%. Ήταν η χρυσή εποχή των 'ραντιέρηδων'. Μετά η χώρα έγινε μέλος της Ε.Ε με το ευρώ και ο πληθωρισμός κατέβηκε σταδιακά σε τόσο χαμηλά επίπεδα που ουσιαστικά η λέξη είχε σταματήσει να ακούγεται. Ακόμη και το 2008 με το πετρέλαιο σε πολύ υψηλά επίπεδα (αντίστοιχα των σημερινών) ο πληθωρισμός στη Ευρωζώνη ήταν πολύ χαμηλός.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ