Οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου θα πρέπει να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες χώρες για να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού, να ανακάμψουν οικονομικά και να χρηματοδοτήσουν την πράσινη μετάβασή τους, τονίζει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε ανάρτησή της στο blog του Ταμείου εν όψει της συνόδου των ηγετών της G20 το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη.
Κυριαρχούν οι καθοδικοί κίνδυνοι
Στο άρθρο της, με τίτλο: «Απαιτείται κοινή δράση για τη διασφάλιση της ανάκαμψης», η επικεφαλής του Ταμείου αναφέρει ότι «οι βάσεις για την ανάκαμψη παραμένουν ισχυρές λόγω του συνδυασμένου αντίκτυπου των εμβολίων και των έκτακτων, συγχρονισμένων μέτρων πολιτικής υπό την καθοδήγηση της G20», αλλά προσθέτει ότι η πρόοδος συγκρατείται, ιδιαίτερα από τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού και του οικονομικού αντίκτυπου τους καθώς και της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας.
«Οι προοπτικές είναι πολύ αβέβαιες και κυριαρχούν οι καθοδικοί κίνδυνοι. Ο πληθωρισμός και το χρέος αυξάνονται σε πολλές οικονομίες. Η απόκλιση στις οικονομικές προοπτικές γίνεται μονιμότερη καθώς πάρα πολλές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν μεγάλη ανάγκη εμβολίων και πόρων για να στηρίξουν την ανάκαμψή τους», τόνισε η Γκεοργκίεβα.
► ΔΝΤ και G20 στη «μάχη» για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης προϊόντων
► ΔΝΤ: Ελάφρυνση χρέους 124 εκατ. δολαρίων σε 24 χώρες χαμηλού εισοδήματος
Να δοθούν επιπλέον 20 δισ. δολάρια για να αντιμετωπισθεί ο κορονοϊός
Για να τερματισθεί ο κορονοϊός, αναφέρει, οι χώρες της G20 θα πρέπει να προσφέρουν επιπλέον 20 δισ. δολάρια με τη μορφή επιχορήγησης σε 75 χώρες, κυρίως της Αφρικής, που δεν αναμένεται να επιτύχουν τον στόχο για εμβολιασμό τουλάχιστον του 40% του πληθυσμού τους στο τέλος του 2021. Το ποσό αυτό θα δοθεί για να μπορέσουν οι χώρες αυτές να προμηθευτούν τεστ, θεραπείες, ιατρικό υλικό και εμβόλια. Ζητά, επίσης, δράση για να αυξηθούν τα εμβόλια στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς ενώ οι χώρες της G20 είχαν δεσμευθεί να προσφέρουν 1,3 δις. δόσεις στην COVAX, λιγότερες από 170 εκατ. δόσεις έχουν παραδοθεί.
Οικονομική βοήθεια στις ανατπυσσόμενες χώρες
Παρά την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίες, παρά πολλές χώρες εξακολουθούν να πλήττονται σφοδρά, σημειώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι η πανδημία προκάλεσε έξαρση της φτώχειας και της πείνας, με τον αριθμό των ανθρώπων που υποσιτίζονται να έχει αυξηθεί σε πάνω από 800 εκατομμύρια το 2020.
Οπως είπε, για την οικονομική στήριξη των χωρών αυτών δεν αρκούν οι συμφωνίες για τη μείωση του χρέους τους, καλώντας τις χώρες με ισχυρή εξωτερική οικονομική θέση να προσφέρουν εθελοντικά ένα μέρος από την πρόσφατη κατανομή των SDR σε αυτές στο Καταπίστευμα του ΔΝΤ για τη μείωση της φτώχειας και την ανάπτυξη, αυξάνοντας έτσι τη δυνατότητά του να προσφέρει άτοκα δάνεια σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Πράσινες επενδύσεις 100 δισ. δολαρίων ετησίως σε αναπτυσσόμενες χώρες
Η πράσινη μετάβαση των αναπτυσσόμενων χωρών απαιτεί την εκπλήρωση της δέσμευσης των πλουσιότερων χωρών για την παροχή 100 δισ. δολαρίων ετησίως σε αυτές, σημειώνει η Γκεοργκίεβα.
Τονίζει, επίσης, ότι από ανάλυση του Ταμείου προκύπτει ότι η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αυξήσει την απασχόλησης, επειδή οι τεχνολογίες για τις ΑΠΕ είναι μεγαλύτερης έντασης εργασίας από τα ορυκτά καύσιμα. «Ένα συνολικό επενδυτικό σχέδιο με έναν συνδυασμό πράσινων πολιτικών θα μπορούσε να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά περίπου 2% αυτή τη δεκαετία και να δημιουργήσει 30 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!