Διχασμένη είναι η ΕΕ αναφορικά με τη λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την εκτίναξη των τιμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου, με τα περιθώρια για άμεση δράση να φαίνονται μικρά.
Σε έκτακτη σύνοδό τους σήμερα στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Ενέργειας συζητούν πώς η ΕΕ θα μπορούσε να συμπληρώσει τα μέτρα που έχουν λάβει ήδη τα κράτη – μέλη και τι θα μπορούσε να γίνει μεσοπρόθεσμα για την αποφυγή μελλοντικών σοκ στις τιμές.
Κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων η Πολωνία και η Ισπανία, ζήτησαν από την ΕΕ να παρουσιάσει νέα εργαλεία για παρεμβάσεις, αλλά μία ομάδα χωρών – στις οποίες περιλαμβάνονται η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία και η Δανία – υποστήριξαν ότι η αύξηση των τιμών είναι προσωρινή και δεν πρέπει να οδηγήσει σε γρήγορες αλλαγές στην ενεργειακή νομοθεσία και τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις της ΕΕ για το κλίμα.
► Σύνοδος Κορυφής: Κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
► Ενέργεια: Ποια ακραία μέτρα μπορεί να πάρουν ευρωπαϊκές χώρες αν ενταθεί η κρίση
Χαμηλές προσδοκίες ζητά η Γερμανία
«Δεν θεωρώ ότι πρέπει να καλλιεργήσουμε πολύ υψηλές προσδοκίες για μέτρα σε επίπεδο ΕΕ, επειδή δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τις παγκόσμιες τιμές του αερίου και του πετρελαίου», δήλωσε στη σύνοδο ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αντρέας Φάιχτ. «Δεν θεωρούμε ότι πρέπει να προσωρήσουμε σε πολύ βιαστικά μέτρα, τα οποία θα οδηγούσαν στην πραγματικότητα στην αύξηση των τιμών μακροπρόθεσμα ή θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τους στόχους μας για το κλίμα», πρόσθεσε.
Η σημερινή σύνοδος των υπουργών Ενέργειας ακολουθεί τη συζήτηση της περασμένης εβδομάδας για την κρίση στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, όπου αποκρούσθηκαν οι εκκλήσεις κάποιων χωρών για γρήγορες αλλαγές στους ενωσιακούς νόμους και στη στρατηγική για την Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) προκειμένου να είναι η οικονομία βιώσιμη.
Οι περισσότερες χώρες έχουν ήδη μειώσει τους φόρους ή εγκρίνει επιδοτήσεις για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά και τις εταιρείες, ενώ μένουν λίγα εργαλεία που απομένουν, τα οποία είναι τεχνικά δυνατά πολιτικά ανεκτά.
«Δεν βλέπω πολλά περιθώρια χειρισμών των χωρών για να παρουσιάσουν κάτι συγκεκριμένο και νέο», δήλωσε ο επικεφαλής της FleishmanHillard για την ενέργεια και το κλίμα, προσθέτοντας: «Θα είναι το συμβούλιο αυτό game changer για αυτές τις διαπραγματεύσεις; Η απάντησή μου είναι όχι – θα αφορά την προετοιμασία για το μεσοπρόθεσμα διάστημα».
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!