Η πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές και ομόλογα, σύμφωνα με δηλώσεις τους που δημοσίευσε η ΕΚΤ στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας της.
Από τα 25 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ – τους 19 διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης και τα 6 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της – οι 13 δήλωσαν ότι έχουν τέτοιες επενδύσεις. Εντεκα μέλη του Δ.Σ. δήλωσαν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ σε μία τουλάχιστον τράπεζα της Ευρωζώνης που εποπτεύεται από τον SSM, ενώ πέντε μέλη δήλωσαν ότι δεν έχουν τίποτε από όλα αυτά.
►Διαβάστε επίσης - Ασφυκτική πίεση στις τράπεζες ν' αναλάβουν το μερίδιό τους στην κλιματική αλλαγή
Αν και στις δηλώσεις δεν αναφέρονται τα ποσά των επενδύσεων ή των καταθέσεων, καθώς δεν αφορούν στο «πόθεν έσχες» αλλά στη μη ύπαρξη ασυμβίβαστου, τρία στελέχη της ΕΚΤ ξεχωρίζουν όσον αφορά τον αριθμό των επενδύσεων τους.
Πρώτη είναι η Γερμανίδα Ιζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία δήλωσε ότι έχει επενδύσεις σε πάνω από 40 εταιρείες. Μεταξύ αυτών είναι μεγάλες αμερικανικές (Amazon, Apple, Alphabet), γερμανικές (Siemens, BASF, Bayer, BionTech) και γενικότερα ευρωπαϊκές (Sanofi). Aκολουθούν ο διοικητής της Εσθονίας, Μάντις Μίλερ, με σχεδόν 20 επενδύσεις, κυρίως σε αμοιβαία κεφάλαια, και ο Διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου με περισσότερες από 10 επενδύσεις, κυρίως σε αμοιβαία κεφάλαια, ενώ έχει επενδύσει και σε κρατικό ομόλογο της Κύπρου.
Στον αντίποδα, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ισπανίας, Πάμπλο Ερνάντες ντε Κος, της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, της Ιρλανδίας, Γκάμπιελ Μάκλουφ, της Λιθουανίας, Γκεντιμίνας Σίμκους και της Σλοβενίας, Μπόσταν Βάσλε δεν έχουν επενδύσεις ή καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ σε κάποια τράπεζα.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε ότι έχει μόνο καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ.
► Διαβάστε επίσης - Βάιντμαν: Την παραίτησή του στο τέλος του έτους προανήγγειλε το "γεράκι" της ΕΚΤ
►Διαβάστε επίσης - Τράπεζες: Την κατάρτιση σχεδίων μετάβασης για την κλιματική αλλαγή ζητά η ΕΚΤ
Επανεξέταση του Κώδικα Δεοντολογίας
Ευρωβουλευτές και ακαδημαϊκοί που μίλησαν στο Reuters σημείωσαν ότι η ΕΚΤ πρέπει να αυστηροποιήσει τους κανόνες που διέπουν τις προσωπικές επενδύσεις των στελεχών της, αν θέλει να αποφύγει αντιπαραθέσεις όπως αυτές που προέκυψαν πρόσφατα σχετικά με τις επενδύσεις αξιωματούχων της Fed, η οποία απαγόρευσε την περασμένη Πέμπτη τις αγορές ομολόγων από κορυφαίους αξιωματούχους της και ανακοίνωσε επιπλέον περιορισμούς.
Το Reuters αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις καταχρηστικής συμπεριφοράς από στελέχη της ΕΚΤ, οι αποφάσεις των οποίων – για τον καθορισμό των επιτοκίων ή τις αγορές ομολόγων - επηρεάζουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ωστόσο, ορισμένοι ακαδημαϊκοί και ακτιβιστές τόνισαν ότι οι σημερινοί κανόνες δεν προστατεύουν τους αξιωματούχους ή την ΕΚΤ από δυνητικά ερωτηματικά για συγκρούσεις συμφερόντων.
«Υπάρχει η ανάγκη μίας ενδελεχούς αναθεώρησης των κανόνων της ΕΚΤ όταν πρόκειται για ιδιωτικές χρηματοπιστωτικές συναλλαγές», δήλωσε ο Κένεθ Χάαρ, αναλυτής του Corporate Europe Observatory, ενός ομίλου που εστιάζει στη διαφάνεια.
►Διαβάστε επίσης - ΕΚΤ: Η Λαγκάρντ επιμένει στην διατήρηση των επιτοκίων έως το 2024
Ο ίδιος πρότεινε να γίνει υποχρεωτική η τοποθέτηση των χρημάτων των αξιωματούχων της ΕΚΤ από διαχειριστές επενδύσεων, τους οποίους δεν θα μπορούν να επηρεάζουν, μία πρόταση που στηρίζει ο ευρωβουλευτής Σβεν Γκίγκολντ.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα επανεξετάζει το πλαίσιο δεοντολογίας της εδώ και κάποιο καιρό, κυρίως με στόχο την εναρμόνιση των κανόνων μεταξύ των διαφόρων εθνικών Αρχών.
Ο κώδικας δεοντολογίας της ΕΚΤ, που εγκρίθηκε το 2019, αναφέρει ότι τα μέλη του Δ.Σ. δεν πρέπει να χρησιμοποιούν εμπιστευτικές πληροφορίες προς όφελός τους και συστήνει «να θέτουν τις επενδύσεις υπό τον έλεγχο ενός ή περισσότερων αναγνωρισμένων διαχειριστών χαρτοφυλακίων που έχουν πλήρη διακριτική δυνατότητα».
Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Βιλερουά ντε Γκαλό και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου, Γκαστόν Ράινες, έχουν ήδη προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, αλλά οι περισσότεροι από τους συναδέλφους τους επενδύουν οι ίδιοι τα χρήματά τους. Οι κανόνες της ΕΚΤ απαγορεύουν στους αξιωματούχους να επενδύουν σε χρηματοπιστωτικές εταιρείες αλλά επιτρέπουν τις περισσότερες από τις άλλες μορφές επενδύσεων με κάποιους ελέγχους.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!