Η χαμηλή βιομηχανική βάση της Ελλάδας, παρά την αυξητική τάση των τελευταίων ετών, αντανακλάται και στα στοιχεία του 2020 που ανακοίνωσε η Eurostat, από τα οποία φαίνεται η κυριαρχία του τομέα των υπηρεσιών παρά το πλήγμα που υπέστη πέρυσι λόγω της πανδημίας.
Σύμφωνα με την Eurostat, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της βιομηχανίας αντιστοιχούσε πέρυσι στο 15,2% του ΑΕΠ έναντι 13,8% το 2019. Η αύξηση αυτή, πάντως, είναι σε κάποιο βαθμό και συγκυριακή, καθώς ο τομέας της βιομηχανίας επηρεάστηκε πολύ λιγότερο από τα lockdown σε σχέση με τον τομέα των υπηρεσιών.
Στην ΕΕ, η βιομηχανία συνέβαλε με ποσοστό 19,5% στο ΑΕΠ, ενώ μαζί με τον κατασκευαστικό τομέα, που αντιστοιχούσε στο 5,6%, έφτανε στο 25,1%. Στην Ελλάδα, ο κατασκευαστικός τομέας, που κάποτε θεωρείτο ατμομηχανή της οικονομίας, αντιστοιχούσε μόλις στο 1,6% του ΑΕΠ πέρυσι.
Από τους μεγαλύτερους στην ΕΕ ο τομέας των υπηρεσιών
Ο τομέας των υπηρεσιών στην Ελλάδα είναι από τους υψηλότερους στην ΕΕ, με το σχετικό ποσοστό να φθάνει το 78,1% πέρυσι έναντι 80,2% το 2019. Στην ΕΕ, ο τομέας των υπηρεσιών είναι επίσης με διαφορά ο μεγαλύτερος με τη συμβολή του στο ΑΕΠ να ανέρχεται στο 73%.
Η Ελλάδα έχει τον έκτο μεγαλύτερο τομέα μετά το Λουξεμβούργο (87%), τη Μάλτα (85%), την Κύπρο (84%), τη Γαλλία και την Ολλανδία. Η Ιρλανδία έχει τον μικρότερο τομέα υπηρεσιών στην ΕΕ (58%), γεγονός που εξηγείται από το γεγονός ότι έχει τον μεγαλύτερο βιομηχανικό τομέα (41%).
Το εμπόριο, χονδρικό και λιανικό, είχε πέρυσι σημαντικά μεγαλύτερη συμβολή στο ελληνικό ΑΕΠ (23,8%) από ότι στην ΕΕ (17,9%), ενώ σημαντικά υψηλότερη είναι και η συμμετοχή του real estate στην Ελλάδα (15,9% έναντι 11,3% στην ΕΕ). Η δημόσια διοίκηση εισφέρει σχεδόν το 20% του ΑΕΠ (19,8%) έναντι 21,6% στην ΕΕ.
Ο αγροτικός τομέας μεγαλύτερος στην ΕΕ
Παρά τη διαχρονική τάση μείωσης της συμβολής του αγροτικού τομέα στο ελληνικό ΑΕΠ, παραμένει ο μεγαλύτερος στην ΕΕ με ποσοστό 4,8% έναντι 2% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!