Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Η μείωση του χρέους δεν πρέπει να εμποδίζει την ανάπτυξη

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να συνδυάζουν τις προηγούμενες διαπιστώσεις από τον Φεβρουάριο του 2020 με τα διδάγματα από την κρίση της πανδημίας, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της με την οποία κήρυξε επίσημα την έναρξη του διαλόγου για την επανεξέταση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.

«Αυτό θα επιτρέψει να σκεφθούμε ένα πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης που μπορεί να στηρίξει πλήρως τα κράτη – μέλη για να αντιμετωπίσουν τις μετά COVID μακροοικονομικές προκλήσεις», αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν, ξεκαθαρίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι κανόνες που αφορούν στο δημόσιο χρέος ώστε να επιτρέψουν μία πολύ σταδιακή μείωση του μετά την αύξηση που σημείωσε στη διάρκεια της πανδημίας και να μην εμποδίσουν τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης της οικονομίας.

Παράλληλα, η Κομισιόν τονίζει ότι το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να προωθεί τις επενδύσεις, ιδιαίτερα στην πράσινη και την ψηφιακή οικονομία. 

Διαβάστε επίσης: Δημοσιονομικοί κανόνες: Ξεκινά η δύσκολη συζήτηση για την αλλαγή τους - Τα κρίσιμα θέματα

Μέσω της ανάπτυξης η μείωση του χρέους

Η Κομισιόν τονίζει ότι η ανάπτυξη είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του χρέους και ότι μία εμπροσθοβαρής μείωσή του θα ήταν αντιπαραγωγική. Η σχετική αναφορά στην ανακοίνωσή της έχει ως εξής: «Η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι απαραίτητες για την επιτυχή, συνεχή και βιώσιμη μείωση των ποσοστών χρέους». Ενώ μία πολύ μεγάλη εμπροσθοβαρής μείωση των λόγων χρέους θα προκαλούσε υψηλό κοινωνικό και οικονομικό κόστος και θα ήταν αντιπαραγωγική, ιδιαίτερα στο πλαίσιο μίας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής και του κινδύνου οικονομικών πληγών, μία ρεαλιστική, σταδιακή και βιώσιμη μείωση του δημόσιου χρέους παραμένει σημαντική και για την αναπλήρωση των «μαξιλαριών» πριν από την επόμενη ύφεση».

Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι «η μείωση των υψηλών ποσοστών χρέους, που παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές, με έναν βιώσιμο, φιλικό στην ανάπτυξη τρόπο θα αποτελέσει τη βασική πρόκληση μετά την κρίση», ενώ προσθέτει ότι όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν «η επιστροφή σε μία πορεία μείωσης των λόγων χρέους προς ΑΕΠ θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση υγιών δημόσιων οικονομικών, αποφεύγοντας μόνιμες δημοσιονομικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών – μελών, διατηρώντας τις ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και αποτρέποντας επεισόδια εντάσεων στην αγορά που θα κατέληγαν σε επιπτώσεις με υψηλό κόστος».

Διαβάστε επίσης: Ο Ντράγκι για το Σύμφωνο Σταθερότητας: Δεν είναι ρεαλιστικό να επιμείνουμε στους κανόνες του παρελθόντος

Τζεντιλόνι: Τεράστιες οι επενδυτικές ανάγκες

«Κηρύσσουμε την επαναξιολόγηση της οικονομικής διακυβέρνησής μας σε μία συγκυρία, όπου οι επενδυτικές ανάγκες είναι τεράστιες καθώς ο επείγων χαρακτήρας της κλιματικής αλλαγής γίνεται πιο οξύς κάθε χρόνο», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι.

Η συζήτηση, που αναμένεται να διαρκέσει πολλούς μήνες, θα οδηγήσει στην τέταρτη μεταρρύθμιση των κανόνων από το 1997, όταν καθιερώθηκαν για πρώτη φορά εν όψει της κυκλοφορίας του ευρώ. Οι αναθεωρήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έγιναν το 2005,το 2011 και το 2013 ήταν τόσο πολύπλοκες, ώστε λίγοι μόνο άνθρωποι κατανοούν τις διατάξεις του πλήρως.

Το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης εκτινάχθηκε στο 100% του ΑΕΠ από 60-70% στις αρχές της δεκαετίας του 1990 που σχεδιάστηκαν οι δημοσιονομικοί κανόνες με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Η ετήσια μείωση του χρέους κατά 5% ετησίως, ώσπου να φθάσει στο 60% του ΑΕΠ, όπως προβλέπουν σήμερα οι κανόνες, δεν θα ήταν καθόλου ρεαλιστική για την Ελλάδα που το χρέος της εκτινάχθηκε στο 200% ή την Ιταλία που έχει χρέος πάνω από 160%., Σύμφωνο

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ