Τον δρόμο για έξτρα μέτρα στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων θα μπορούσε να ανοίξει η σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται πως τα φορολογικά έσοδα τον Σεπτέμβριο ήταν αυξημένα κατά 1 δισ. και 2,9% έναντι του στόχου. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη αποτελούν ένδειξη για ταχύτερη του προβλεπομένου ανάκαμψη το 2021. «Στον βαθμό που επιβεβαιωθεί αυτή η τάση και τους επόμενους μήνες θα βελτιωθούν οι δημοσιονομικές προοπτικές για το 2021 και πιθανώς και το 2022» ανέφερε.
Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την μεγαλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις ύφεση του 2020 - η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ύφεση 9% έναντι 8,2% για την περσινή χρονιά - που μέσω του carryover θα μπορούσε να σημαίνει ισχυρότερη ανάπτυξη το 2021, οι πιθανότητες για ανάκαμψη φέτος πάνω από 6,1% που έχει καταγραφεί στο προσχέδιο του προυπολογισμού αυξάνονται. Οι πολύ καλές επιδόσεις του τουρισμού και της εγχώριας κατανάλωσης δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα αναπτυξιακό άλμα φέτος που σε κάθε περίπτωση θα στερήσει ποσοστιαίες μονάδες από την ανάκαμψη του 2022.
Το οικονομικό επιτελείο σβήνει και γράφει μετρώντας τις αντοχές του κρατικού προυπολογισμού σε μια χρονιά που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω της ενεργειακής κρίσης που διαδέχεται την πανδημική κρίση.
Ο συνδυασμός, ωστόσο, της αύξησης των εσόδων και της ώθησης της ανάκαμψης του 2021 από το carryover του 2020 επιτρέπει την αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο για πιθανό έξτρα δημοσιονομικό χώρο, που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει νέες δράσεις στήριξης όπως:
- κοινωνικό μέρισμα στους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας λίγο πριν τα Χριστούγεννα
- πιο «γενναίες» ή πρόσθετες επιδοτήσεις σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση κατά την διάρκεια του χειμώνα.
Μάλιστα μέχρι την κατάθεση του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού τον Νοέμβριο, ενδέχεται να υπάρξει νέα αναθεώρηση του στόχου για ρυθμό ανάπτυξης 6,1% φέτος. Μια τέτοια εξέλιξη δεν αποκλείεται να συνοδευτεί με νέες παρεμβάσεις ενίσχυσης των νοικοκυριών.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα σε συνάντηση του με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, αναφέρθηκε σε ρυθμίσεις για το κόστος των φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος. Μίλησε για «τη δυνατότητα να μπορέσουν οι συμπολίτες μας, οι οποίοι θα δουν ενδεχομένως μία απότομη αύξηση στο κόστος θέρμανσης, να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, μέσω ενός συστήματος ρυθμίσεων, έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια του χειμώνα».
Στόχος της κυβέρνησης είναι η πίεση της Ευρώπης για την σύσταση προσωρινού ενιαίου μηχανισμού μέσω του οποίου θα διατεθούν πόροι άνω των 5 δις. ευρώ στα κράτη – μέλη από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων, με τελικό στόχο τη διοχέτευση ρευστότητας στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου προκειμένου με τη σειρά τους να ετοιμάσουν ρυθμίσεις πληρωμής των λογαριασμών.
Η εικόνα που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου και τα αρμόδια υπουργεία είναι πως αν συνεχιστεί με ένταση το μεγάλο κύμα των αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος τα νοικοκυριά δεν αποκλείεται να επανέλθει η απειλή των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος.
Αυξημένα τα έσοδα Σεπτεμβρίου
Αυξημένα κατά 1 δισ. και 2,9% έναντι του στόχου ήταν τα φορολογικά έσοδα τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη αποτελούν ένδειξη για ταχύτερη του προβλεπομένου ανάκαμψη το 2021. «Στον βαθμό που επιβεβαιωθεί αυτή η τάση και τους επόμενους μήνες θα βελτιωθούν οι δημοσιονομικές προοπτικές για το 2021 και πιθανώς και το 2022» ανέφερε.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που καταγράφεται μέχρι στιγμής για τον Οκτώβριο, στοιχείο που θα δείξει στο οικονομικό επιτελείο εάν η υπέρβαση των εσόδων αποτελεί αποτελεσμα συγκυριακών καταστάσεων ή θα παγιωθεί. Στη συνέχεια θα ληφθούν αποφάσεις τόσο για το ΑΕΠ όσο και το έλλειμμα του 2022.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 39.452 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.360 εκατ. ευρώ ή 3,6% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025.
Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42.771 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.152 εκατ. ευρώ ή 2,8% έναντι του στόχου.
Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 33.728 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 943 εκατ. ευρώ ή 2,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025, κυρίως λόγω των εσόδων που προήλθαν από την αυξημένη τουριστική κίνηση.
Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 3.320 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 208 εκατ. ευρώ από το στόχο (3.527 εκατ. ευρώ).
Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 3.496 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 297 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Μεγαλύτερη η ύφεση
Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του έτους 2020 σε όρους όγκου παρουσίασε μείωση κατά 9% σε σχέση με το 2019, έναντι μείωσης 8,2% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ τον Μάρτιο 2021.
Η τελική καταναλωτική δαπάνη του έτους 2020 σε όρους όγκου παρουσίασε μείωση κατά 5,5% σε σχέση με το έτος 2019, έναντι μείωσης 3,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2021.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών του έτους 2020 σε όρους όγκου παρουσίασαν μείωση κατά 7,6% σε σχέση με το έτος 2019, έναντι μείωσης 6,8% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2021.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών του έτους 2020 σε όρους όγκου παρουσίασαν μείωση κατά 21,5% σε σχέση με το έτος 2019, έναντι μείωσης κατά 21,7% που είχε ανακοινωθεί και στην πρώτη εκτίμηση, τον Μάρτιο 2021.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!