Σε ειδική συνεδρίαση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, την προσεχή Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, θα συζητηθεί, με τη συμμετοχή του τραπεζικού συστήματος, το θέμα της ρευστότητας στην αγορά, που «καίει» χιλιάδες επιχειρήσεις, κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε προαναγγέλλει πριν από μερικές ημέρες τη σύγκληση της αρμόδιας Επιτροπής, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.
Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Αναπτυξιακή Τράπεζα καθώς και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων.
Νέα δεδομένα στη συζήτηση
Και μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που το θέμα θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ωστόσο αυτή τη φορά ο διάλογος θα διεξαχθεί με διαφορετικά δεδομένα, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί προσδοκίες αλλά και σκεπτικισμό εκ μέρους των ΜμΕ και της αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά τη διάχυση των πόρων του και το αποτύπωμά του στο σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας.
Επιπρόσθετα, η ενεργειακή κρίση -η διάρκεια και η ένταση της οποίας δεν μπορούν να προβλεφθούν στην παρούσα φάση- αποτελεί νέα πηγή αβεβαιότητας για χιλιάδες επιχειρήσεις, καθώς εκτοξεύει το κόστος ενέργειας, με τις μικρότερες να είναι και οι πιο ευάλωτες.
Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι τράπεζες όσο προχωρούν στην εξυγίανση των ισολογισμών τους και στην κεφαλαιακή τους θωράκιση -και έχοντας συγκρατήσει σε χαμηλά και απόλυτα διαχειρίσιμα επίπεδα τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας- αισθάνονται πιο ασφαλείς ώστε επιδείξουν ευελιξία, να εμπλουτίσουν τα κριτήρια δανειοδότησης, χωρίς να παραβιάζουν τους εποπτικούς κανόνες. Σε αυτό συνετέλεσε και ο εξαντλητικός διάλογος που διεξάγεται τους τελευταίους μήνες μεταξύ όλων των πλευρών, μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις.
Η έκθεση του ΔΝΤ για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα
Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα διαπιστώνει ότι τα κριτήρια δανειοδοτήσεων παραμένουν περιοριστικά σε πολλές χώρες, αναγνωρίζοντας ωστόσο τον καθοριστικό ρόλο των τραπεζών κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε ό,τι αφορά τη στήριξη της ροής πιστώσεων στην οικονομία.
Το ΔΝΤ, αν και διαπιστώνει μείωση των αθετήσεων πληρωμών και χρεοκοπιών την περίοδο της πανδημίας, ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι διατηρούνται οι ανισότητες και οι διαφορές που σχετίζονται τη χώρα, με το μέγεθος των επιχειρήσεων και τους επιχειρηματικούς φορείς με τον κίνδυνο αφερεγγυότητας να είναι μεγαλύτερος για τις μικρότερες επιχειρήσεις και του βαρύτερα πληττόμενους κλάδους, όπως οι μεταφορές και οι υπηρεσίες. Και χαρακτηρίζει ζωτικής σημασίας την προσαρμοσμένη στήριξη των βιώσιμων επιχειρήσεων.
Τι λένε οι τραπεζίτες
O διευθύνων σύμβουλος της Αlpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στο συνέδριο Κύκλος Ιδεών ανέφερε ότι η τράπεζα διευρύνει την περίμετρο των «bankable» επιχειρήσεων, εξετάζοντας όχι απλώς τη αξιοπιστία των οικονομικών τους στοιχείων και την ιστορικότητα της συναλλακτικής τους συμπεριφοράς, αλλά και την ικανότητα του επιχειρηματία, την εμπειρία τους και τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, τη βιωσιμότητα του επενδυτικού της σχεδίου, τη χρηματοδότηση της επένδυσης από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό, καθώς και τις μελλοντικές ταμειακές ροές που θα παραχθούν μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.
Από το ίδιο βήμα ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, υποστήριξε ότι είναι μύθος ότι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια.
«Η δουλειά μας είναι να δανείζουμε και ζούμε από τα δάνεια που δίνουμε. Είναι όμως αλήθεια ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν πληρούν τα στοιχειώδη τραπεζικά κριτήρια –που είναι αδύνατον βάσει εποπτικών κανόνων να παρακάμψουμε», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των μεσαίων και μικρές επιχειρήσεων, με τις τελευταίες να έχουν δυσμενέστερο προφίλ κινδύνου και χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης και ως εκ τούτου μεγαλύτερη πιθανότητα αθέτησης υποχρεώσεων. Συμπλήρωσε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό αιτήσεων δανειοδότησης απορρίπτεται επειδή η προτεινόμενη επένδυση κρίνεται μη βιώσιμη ή σκόπιμη.
Οι βασικοί λόγοι απόρριψης, σύμφωνα με την τραπεζική αγορά, είναι η δυσμενής πιστοληπτική ικανότητα λόγω «κόκκινων» οφειλών προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, ο υπερδανεισμός, οι συνεχόμενες ζημιογόνες οικονομικές χρήσεις, ο μικρός κύκλος εργασιών που κάνει απαγορευτική τη χρηματοδότηση.
Για μεγαλύτερη ευελιξία στο θέμα της βιωσιμότητας έκανε λόγο πριν από μερικές εβδομάδες και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, σημειώνοντας ότι «πρέπει να κοιτάμε με τον φακό μπροστά, όχι πίσω».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!