Πολύ υψηλές αποτιμήσεις σε αρκετούς χρηματοπιστωτικούς τομείς, οι οποίες συγκαλύπτονται εν μέρει από την μεγάλης κλίμακας νομισματική στήριξη, διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεση του για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Οι αρμόδιοι για την πολιτική, τονίζει το Ταμείο, «αντιμετωπίζουν τώρα έναν δύσκολο συμβιβασμό: Θα πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν βραχυπρόθεσμα στήριξη στην παγκόσμια οικονομία, ενώ θα πρέπει ταυτόχρονα να προσπαθούν να αποφύγουν τη δημιουργία μεσοπρόθεσμων κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητας».
Αν οι επενδυτές, σε κάποιο χρονικό σημείο, επαναξιολογήσουν απότομα τις οικονομικές προοπτικές και τις προοπτικές της οικονομικής πολιτικής, οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί να υποστούν έναν απότομο «επανακαθορισμό» του κινδύνου, και, εφόσον αυτός συνεχισθεί, μπορεί να λειτουργήσει διαδραστικά με υφιστάμενες αδυναμίες «οδηγώντας σε σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών» και «θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη».
Οι κίνδυνοι από αύξηση των επιτοκίων
Το Ταμείο περιγράφει, εμμέσως πλην σαφώς, τους κινδύνους για τους ίδιους τους επενδυτές αλλά και τις οικονομίες από μία αύξηση των επιτοκίων, η οποία θα μπορούσε να προέλθει από προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού ή σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Ανάλογο «καμπανάκι» χτύπησε χθες και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ.
«Η παρατεταμένη περίοδος ακραία χαλαρών χρηματοπιστωτικών συνθηκών κατά τη διάρκεια της πανδημίας – που ήταν βέβαια αναγκαίες για να διατηρηθεί η οικονομική ανάκαμψη – επέτρεψε υπερβολικές αποτιμήσεις των assets. Αν αυτό το τέντωμα συνεχιστεί, μπορεί, με τη σειρά του, να εντείνει τις οικονομικές αδυναμίες», σημειώνει το Ταμείο, προσθέτοντας: «Κάποια προειδοποιητικά μηνύματα - για παράδειγμα η χρηματοπιστωτική ανάληψη κινδύνου – καθώς και η αύξηση των αδυναμιών στον μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα – υποδηλώνουν επιδείνωση των βασικών θεμελίων της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».
Το Ταμείο αναφέρεται στους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που απορρέουν από τα τρία «c», δηλαδή την Covid – 19, τα crypto και την κλιματική αλλαγή.
Για τα crypto, το Ταμείο αναφέρει ότι οι χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι από τα crypto δεν είναι ακόμη συστημικοί, αλλά πρέπει να παρακολουθούνται στενά, δεδομένων των παγκόσμιων νομισματικών συνεπειών και των ανεπαρκών εποπτικών πλαισίων στις περισσότερες χώρες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!