«Σε αντίθεση με την πρώτη δεκαετία μετά την υιοθέτηση του ευρώ που η ανάπτυξη στηρίχθηκε στην κατανάλωση, έχουμε τη δυνατότητα στροφής στις επενδύσεις με τη σημαντική υποστήριξη και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, που φέτος έχει τίτλο «Η Ελλάδα μετά V: Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;».
►Ευ. Μυτιληναίος: Η ενεργειακή κρίση είναι μόνο η πρώτη από τις πολλές που έρχονται
«Υπάρχει η θετική πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας η οποία έγκειται στις προοπτικές για το αναπτυξιακό μείγμα που διαμορφώνεται στη χώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά και δήλωσε ότι υπάρχει προσδοκία για το ότι το αναπτυξιακό μείγμα κινείται προς τις επενδύσεις αλλά και στη βιωσιμότητα του χρέους.
Ο κ. Ψάλτης ανέφερε πως οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν επενδυτικά πλάνα και ώριμα σχέδια για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ σημείωσε πως «εκεί που αλλάζουν τα πράγματα είναι όταν πηγαίνεις πιο χαμηλά».
«Η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας πρέπει να στηριχθούν», υπογράμμισε και σημείωσε πως οι τράπεζες διευρύνουν τα κριτήρια και εξετάζουν τη βιωσιμότητα του επενδυτικού σχεδίου. «Δεν είμαστε απλά δανειστές αλλά προσπαθούμε να είμαστε και σύμβουλοί τους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο όπως επισήμανε για το εάν δίνει το τραπεζικό σύστημα δάνεια «έχει φτάσει η ώρα να είμαστε ειλικρινείς σε αυτή τη συζήτηση. Πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν στην κρίση αφήνοντας μεγάλες ζημιές στις τράπεζες. Δεν μπορούμε να μη σεβόμαστε τα αυστηρά κριτήρια χορήγησης, γιατί διαφορετικά δεν σεβόμαστε τους αποταμιευτές μας. «Ας συμφωνήσουμε ότι οι τράπεζες είναι εδώ για να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα».
Οι κίνδυνοι και τα ρίσκα εφαρμογής των αλλαγών
Στη συνέχεια ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank αναφέρθηκε στους κινδύνους και τα ρίσκα που προκύπτουν για την ελληνική οικονομία κυρίως από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης.
«Σήμερα βρισκόμαστε σε σημείο καμπής και δεν θα πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στους κινδύνους που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία», σημείωσε σχετικά και δήλωσε ότι «πρόκειται τόσο για εξωγενείς, όπως η αύξηση του ενεργειακού κόστους διεθνώς που ενισχύει τον πληθωρισμό, όσο και για ενδογενείς κινδύνους και αναφέρθηκε στα ρίσκα εφαρμογής του στρατηγικού σχεδίου αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, συνέχισης του μεταρρυθμιστικού έργου και χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής.
Τόνισε πάντως ότι τα τελευταία χρόνια είναι δεδομένη η προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει μεταρρυθμίσεις φιλικές προς το επιχειρείν, κάτι «που δείχνει ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», όπως είπε.
«Πρόκειται μόνο για το πρώτο βήμα όσων πρέπει να αλλάξουν, αλλά ο μεταρρυθμιστικές κινήσεις δημιουργούν αισιοδοξία ότι υπάρχει η πολιτική βούληση το έργο αυτό να συνεχιστεί», συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση έχει αφήσει προσδοκίες για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης».
Μετά το πρώτο εξάμηνο το 2022 η αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης
Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και στην αναστάτωση που έχει προκαλέσει στην αγορά, ο κ. Ψάλτης δήλωσε πως "ελπίζουμε να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες" και ανέφερε ότι «υπάρχουν δομικές αλλαγές αλλά η ΕΕ στο παρελθόν έδειξε, έστω με καθυστέρηση, να ανταποκρίνεται».
«Πιστεύω το ευνοϊκό σενάριο, ότι θα υπάρξει ανακατωσούρα έως το πρώτο εξάμηνο του 2022 αλλά μετά θα έχουμε ομαλοποίηση», κατέληξε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!