Η δεκαετής οικονομική κρίση αποδεικνύεται «μεγάλο σχολείο» για το ελληνικό επιχειρείν, καθώς του επέτρεψε να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ψυχραιμία, σε σχέση με το ευρωπαϊκό επιχειρείν, τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία για το άμεσο μέλλον. Ωστόσο, μόλις 4 στις 10 επιχειρήσεις προτίθενται να κάνουν χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αυτά είναι δύο κομβικής σημασίας συμπεράσματα από την έρευνα της Grant Thornton σε δείγμα 400 επιχειρήσεων, που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση των Growth Awards που απένειμαν για 5η χρονιά σε κορυφαίας επιχειρήσεις η Eurobank και η Grant Thornton.
Τι έδειξε η έρευνα
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), η έρευνα κατέδειξε ότι ενώ 7 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν σημαντικούς για την ελληνική οικονομία του πόρους που θα εισρεύσουν, μόνο 4 στους 10 σκοπεύουν να κάνουν χρήση. Από αυτές μόνο 1 στις 10 έχει καταρτίσει πλήρες σχέδιο, ενώ οι υπόλοιπες είναι σε φάση προετοιμασίας ή κυρίως αξιολογούν / μελετούν το ΤΑΑ.
►Σκυλακάκης: Επενδύσεις ύψους 30 δισ. ευρώ μέσω Ταμείου Ανάκαμψης
►Ταμείο Ανάκαμψης: Οι όροι και τα κριτήρια για εμπλοκή τραπεζών και εκταμίευση δανείων
Πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Τράπεζας κατέδειξε ότι το 1/3 των ΜμΕ δεν γνωρίζει για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ από τις υπόλοιπες τα 2/3 θέλουν πληροφόρηση για να σχηματοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδιο. Αλλά και στη γειτονική Ιταλία τρεις στους δέκα επιχειρηματίες δεν έχουν καθόλου ή ελάχιστη ιδέα τι σημαίνει το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρίσκονται στο απόλυτο σκοτάδι.
Ένα επίσης σημαντικό εύρημα της Grant Thornton είναι ότι μόλις 2 στις 10 επιχειρήσεις προσανατολίζονται σε συγχωνεύσεις, στρατηγικές συμμαχίες και συνέργειες με άλλες επιχειρήσεις ώστε να αναπτύξουν τις εργασίες τους και την κερδοφορία τους. Αυτό ωστόσο μπορεί να οφείλεται στο γεγονός τα φορολογικά και άλλα κίνητρα που δίνονται -και μέσω του ΤΑΑ- δεν έχουν ακόμα θεσμοθετηθεί.
Επέστρεψε η αισιοδοξία
Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό ότι η αισιοδοξία έχει επιστρέψει και οι ελληνικές επιχειρήσεις εκτιμούν με μεγάλη βεβαιότητα ότι οι επιπτώσεις του Covid-19 έχουν ξεπεραστεί.
Ετσι, 6 στις 10 επιχειρήσεις πιστεύουν ότι το αργότερο σε 12 μήνες θα ανακάμψουν στα επίπεδα του 2019, με τις μισές από αυτές να δηλώνουν ότι έχουν ήδη πετύχει τον στόχο αυτό. Σε αυτό το διάστημα των 12 μηνών η συντριπτική πλειονότητα, 8 στους 10, προσδοκά ότι θα αυξήσει τον τζίρο -το ίδιο ποσοστό αποτυπώνεται και στις εξαγωγικές επιχειρήσεις- και 7 στους 10 πιστεύουν ότι αυξηθεί και η κερδοφορία.
Για την επίτευξη του στόχου αύξηση των κερδών τους οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι προσανατολισμένες στη βελτιστοποίηση των εσωτερικών λειτουργιών τους και στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους (9 στις 10), επικεντρώνονται στη μείωση κόστους (8/10), στην ανάπτυξη marketing και νέων προϊόντων/υπηρεσιών αλλά και στις επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό (6/10) και στην ανάπτυξη νέων αγορών στο εξωτερικό (5/10).
Χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται από την Grant Thornton, οι αισιόδοξες προσδοκίες φαίνεται να στηρίζονται κυρίως στην επιχειρηματική διαίσθηση και λιγότερο στον στρατηγικό σχεδιασμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις οι μισές σχεδιάζουν επενδύσεις σε εγκαταστάσεις (4/10) ή σε εξοπλισμό/ έρευνα (4/10) ενώ διάθεση για επενδύσεις τεχνολογίας/ψηφιακού μετασχηματισμού έχουν 6 στους 10, με τους ερευνητές να δηλώνουν ότι περίμεναν υψηλότερο ποσοστό, μια και πανδημία ανέδειξε ακόμα περισσότερο την αναγκαιότητα για αυτού του είδους τις επενδύσεις. Και επιπρόσθετα, η ψηφιακή μετάβαση αποτελεί βασικό πυλώνα του Ταμείο Ανάκαμψης.
«Προκειμένου οι επιχειρήσεις να κινηθούν ξανά σε αναπτυξιακή τροχιά τους προσεχείς μήνες, θα χρειαστεί να υιοθετήσουν ένα ανθεκτικό και ευέλικτο μοντέλο λειτουργίας, το οποίο θα ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε κάθε πιθανή αλλαγή που θα φέρει το μέλλον. Μέσα από την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα, άλλωστε, οι επιχειρήσεις κατάφεραν να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες συνθήκες των προηγούμενων μηνών και να στηρίξουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τα εν λόγω χαρακτηριστικά αναμένεται να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα, ώστε το ελληνικό επιχειρείν να μεταβεί με ασφάλεια και αισιοδοξία στο αύριο», ανέφερε ο κ. Μανόλης Μιχαλιός, επικεφαλής της ομάδας της Grant Thornton που παρουσίασε τα αποτελέσματα της ανάλυσης για το ελληνικό επιχειρείν.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!