Η τρελή κούρσα στον τουρισμό το 2021 έφερε χαμόγελα αισιοδοξίας στην κυβέρνηση, που θέλεις οπωσδήποτε να κάνει ποδαρικό με το δεξί στο 2022, μία χρονιά που είτε θα είναι προεκλογική ή ακόμη και εκλογική.
Το σενάριο αυτό ωστόσο έχει δύο σοβαρά «αγκάθια» τα οποία και πρέπει να ξεπεράσει με επιτυχία, αν θέλει να βρεθεί στην θέση που θα ήθελε και τον επόμενο χρόνο.
Ο πληθωρισμός δείχνει για τα καλά τα δόντια. Εστω και αν απέχει σημαντικά από τα αντίστοιχα νούμερα που παρατηρούνται στις ισχυρές χώρες της Ευρώπης, εντούτοις η ώρα να συμπλεύσει με αυτές ίσως και να μην είναι μακριά. Τα επίσημα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο δημοσιοποιούνται μεθαύριο και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα σημειώσει σημαντική άνοδο, σε σχέση με τον Αύγουστο που ήταν στο 1,9% ή 2,1% για τον εναρμονισμένο – χωρίς πετρελαιοειδή και οπωροκηπευτικά - που λαμβάνει και υπόψη της η Eurostat.
Ο πληθωρισμός απειλεί να τορπιλήσει την ανάπτυξη
Αυτός είναι ένας από τους μεγάλους φόβους της κυβέρνησης. Αφενός γιατί θα χρειαστεί να προχωρήσει σε μία ισχυρή τονωτική ένεση προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά που κάποιοι απαισιόδοξοι την βλέπουν να υπερβαίνει ακόμη και το ένα δις και αφετέρου διότι ένας ισχυρός πληθωρισμός θα ανακόψει την κύμα της ανάπτυξης που αυτή την στιγμή τουλάχιστον παραμένει ισχυρό.
Αυτό που επίσης δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να κυριαρχήσει ο φόβος. Και ξέρουν πολύ καλά ότι ο φόβος είναι ίσως ο μεγαλύτερος εχθρός, κυρίως της κατανάλωσης και των επενδύσεων που έχουν άμεσο αντίκτυπο βέβαια στην επιδιωκόμενη ανάπτυξη. Και ο φόβος δεν έχει εύκολα συνταγογραφούμενο φάρμακο.
Από την άλλη πλευρά ένας ακόμη «εχθρός» της ανάπτυξης που φαίνεται στο βάθος, είναι ο χαμηλός ρυθμός εμβολιασμού. Και μπορεί η Ελλάδα να είναι καλύτερα από ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία, αλλά πολύ χειρότερα από τις Βόρειες χώρες, αλλά και την Πορτογαλία που μοιάζει σε πολλά με την Ελλάδα.
Στην κυβέρνηση φοβούνται πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, που για την ώρα τουλάχιστον είναι υπό σχετικό έλεγχο. Στον τομέα αυτό δεν υπάρχει «φάρμακο», αφού θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου, έστω και αν δεν το λένε ανοικτά, ότι δύσκολα πλέον θα πειστεί σημαντικός αριθμός πολιτών να κάνουν το εμβόλιο.
Πιο πιθανό είναι λένε κάποιοι, να αποκτήσουν ανοσία, οι ανεμβολίαστοι, μέσω της νόσησης, παρά μέσω του εμβολιασμού.
Όμως δεν αποκλείουν αν η κατάσταση επιδεινωθεί να υπάρξουν συνέπειες στην πραγματική οικονομία οι οποίες και θα λειτουργήσουν ανασταλτικά στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.
Πόσο ασφαλής θα είναι η Ελλάδα το 2022 για τους τουρίστες
Τέλος κάτι που είναι μακρινό, αλλά αρχίζει να απασχολεί τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, είναι τι εικόνα θα έχει η χώρα, αναφορικά με τον τουρισμό του χρόνου το καλοκαίρι. Στην περίπτωση που δεν παρουσιαστεί ως μία απόλυτα ασφαλής περιοχή, δεν αποκλείεται οι τουρίστες να γυρίσουν την πλάτη και η ολική επιστροφή που πολλοί αναμένουν τελικά να μην συμβεί...
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!