H επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε συνθήκες κανονικότητας φέρνει περισσότερους φόρους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς αφήνουν πίσω τους τις παρενέργειες της υγειονομικής κρίσης και ξεκινούν να πληρώνουν τις οφειλές, που είχαν ανασταλεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η αύξηση των εσόδων από φόρους έχει ως βασικό όχημα την πρόβλεψη ότι θα προκύψουν από την άνοδο του ΑΕΠ, η οποία θα διαμορφωθεί στο 4,5% το 2022 και την αύξηση των υποχρεώσεων των φορολογουμένων, όπως είναι η επιστροφή των κρατικών δανείων που δόθηκαν στους επτά γύρους της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά και η σταδιακή αποπληρωμή ενός… βουνού από χρέη.
Αύξηση στα έσοδα το 2022
Από την ανάλυση των στοιχείων για τα έσοδα, τα οποία περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, προκύπτει ότι το 2022 θα καταγράψουν αύξηση κατά 4,6 δισ. ευρώ ή κατά 9%. Από τα 4,6 δισ. ευρώ τα 1,9 δισ. ευρώ θα έρθουν από τους άμεσους φόρους και τα επιπλέον 2,1 δισ. ευρώ από τους έμμεσους φόρους.
►Τα κίνητρα για συγχωνεύσεις και συνεργασίες επιχειρήσεων - Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο
►Προϋπολογισμός: Ποια στρατηγική δανεισμού θα ακολουθήσει το Δημόσιο το 2022
Οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά και από 26,19 δισ. ευρώ το 2021 να ανέλθουν σε 28,40 δισ. ευρώ το 2022, ήτοι προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,20 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 1,57 δισ. ευρώ πρόσθετων εσόδων αναμένεται να προέλθουν από τον ΦΠΑ και τα 578 εκατ. ευρώ από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.
Συνολικά τα έσοδα από τον ΦΠΑ αναμένεται να ανέλθουν στα 18,752 δισ. ευρώ και τα έσοδα από τον ΕΦΚ στα 7 δισ. ευρώ.
Σημαντικά αυξημένα αναμένονται και τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος, τα οποία από 12,9 δισ. ευρώ φέτος, αναμένεται να ανέλθουν σε 14,891 δισ. ευρώ το 2022, ήτοι θα σημειώσουν άνοδο κατά 1,9 δισ. ευρώ.
Εξ αυτών, τα 651 εκατ. ευρώ πρόσθετων εσόδων αναμένεται να προέλθουν από τον φόρο εισοδήματος που είναι πληρωτέος από φυσικά πρόσωπα και τα 1,2 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος που είναι πληρωτέος από εταιρείες.
Μειωμένοι κατά 60 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος αναμένεται να είναι οι τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας, που από τα 2,56 δισ. ευρώ αναμένεται να υποχωρήσουν στα 2,5 δισ. ευρώ.
Φοροελαφρύνσεις
Στον αντίποδα, το 2022 θα ισχύσουν μια σειρά από μόνιμες μειώσεις φόρων, θα παραταθούν κάποιες άλλες, ενώ θα τεθούν σε εφαρμογή και νέες.
Ειδικότερα, οι μειώσεις φόρων που ισχύουν είναι:
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ -μεσοσταθμικά- κατά 22%.
- Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9%.
- Μείωση του συντελεστή παρακράτησης φόρου για τα μερίσματα από 10% στο 5%.
- Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από το 100% στο 55% και για τα νομικά πρόσωπα από το 100% στο 80%.
- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 + 3 μονάδες.
- Χαμηλός φορολογικός συντελεστής για όλα τα αγροτικά σχήματα ύψους 10%.
- Μονιμοποίηση των μειωμένων -κατά 30%- συντελεστών ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά (Κως, Λέρος, Λέσβος, Σάμος και Χίος), όσο θα υπάρχουν δομές αιτούντων άσυλο σε αυτά.
Παράλληλα θα παραταθούν υφιστάμενες και θα ισχύσουν νέες, όπως:
- Συνεχίζεται, και για το 2022, η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων από τον ιδιωτικό τομέα.
- Επεκτείνεται, για το 2022, η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.
- Μειώνεται περαιτέρω ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων -σε μόνιμη βάση- από το 24% στο 22%.
- Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο, έως τoν Ιούνιο του 2022.
- Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού, από το 24% στο 13%, έως τον Ιούνιο του 2022.
- Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, έως τον Ιούνιο του 2022.
- Καταργείται ο φόρος γονικών παροχών – δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ.
- Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα, στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών, από την 1η Ιανουαρίου 2022.
- Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή, από το 13% στο 6%.
- Μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, θα υπάρξει μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022. Στόχος η δικαιότερη κατανομή του φόρου, με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών, από το νέο έτος.