Οι τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε πιθανές ξαφνικές και έντονες διορθώσεις στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού καθώς έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι στις αγορές, σύμφωνα με σημείωμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εν όψει της συζήτησης που θα γίνει στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, 4 Οκτωβρίου.
Οι διορθώσεις, προειδοποιεί η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ, «θα μπορούσαν να προκληθούν από αλλαγές στις προσδοκίες των διεθνών επενδυτών αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού και των επιτοκίων». Το καμπανάκι δεν αφορά απλά ένα θεωρητικό ενδεχόμενο καθώς ήδη οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα προχωρήσει ταχύτερα στην αύξηση των επιτοκίων, εντός του 2022, μετά τις προβλέψεις των αξιωματούχων της που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Η προσδοκία αύξησης των επιτοκίων έχει οδηγήσει σε πτώση τις τιμές των μετοχών και των ομολόγων στις ΗΠΑ, επηρεάζοντας και τις ευρωπαϊκές αγορές.
«Η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ έχει εντατικές επαφές με τις διοικήσεις των τραπεζών και τα αρμόδια για τους κινδύνους στελέχη τους για να διασφαλίσει ότι οι απειλές αυτές θα ληφθούν κατάλληλα υπόψη», αναφέρεται στο σημείωμα.
Ανησυχία για υπερβολικές αποτιμήσεις των μετοχών
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις μετοχές, με «τις ανησυχίες για υπερβολικές αποτιμήσεις να έχουν ενταθεί μετά τις ισχυρές αυξήσεις τους τελευταίους μήνες». Η ΕΚΤ τονίζει ότι οι παράγοντες της αγοράς έχουν αυξήσει την έκθεσή τους σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα με εγγενή μόχλευση, όπως τα παράγωγα μετοχών. Παραθέτει μάλιστα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στην Ευρωζώνη ο όγκος των swaps μετοχών και των συμβολαίων swaps για τις διαφορές στις αποδόσεις εκτοξεύτηκαν σχεδόν στα 15 τρισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2021.
Η ΕΚΤ προσθέτει ότι οι εξελίξεις αυτές συνοδεύονται από αυξανόμενες ενδείξεις εφησυχασμού των παραγόντων της αγοράς, περιλαμβανομένων των τραπεζών, που έχει οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα μόχλευσης, χρηματοπιστωτικής πολυπλοκότητας και αδιαφάνειας.
Τα κόκκινα δάνεια
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) των τραπεζών της Ευρωζώνης συνέχισαν να μειώνονται στο πρώτο τρίμηνο του 2021, υποχωρώντας στο 2,54% από 3,22% στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, αλλά η ΕΚΤ σημειώνει ότι η εμφάνιση των NPL λόγω της πανδημίας στους ισολογισμούς των τραπεζών μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο από ό,τι συνήθως καθώς εξακολουθούν να είναι σε ισχύ αρκετά κρατικά μέτρα στήριξης.
«Οι προβλέψεις των τραπεζών για τα NPL μπορεί να μην αποτυπώνουν επαρκώς τη συνεχιζόμενη προοπτική μίας επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού τους μετά την πανδημία, υποστηρίζοντας έτσι αισιόδοξες προοπτικές κερδοφορίας», αναφέρει η εισήγηση, προσθέτοντας ότι «η υγιής κερδοφορία πρέπει να βασίζεται σε ευκαιρίες για δημιουργία μεσο – μακροπρόθεσμης δημιουργίας αξίας και σε σχέδια διαρθρωτικού μετασχηματισμού».
Η κλιματική αλλαγή
Καμπανάκι χτυπά η ΕΚΤ και για την κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας την ανάγκη να αντιληφθούν καλύτερα οι τράπεζες πώς τα επιχειρηματικά μοντέλα τους και το προφίλ των κινδύνων τους επηρεάζονται από τους σχετικούς περιβαλλοντικούς κινδύνους.
«Εως σήμερα, πάνω από τα μισά σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν καμία προσέγγιση όσον αφορά την αξιολόγηση των κλιματικών κινδύνων και το 90% των πρακτικών τους θεωρούνται από τις ίδιες τις τράπεζες ότι δεν συνάδουν ή συνάδουν μόνο εν μέρει με τις εποπτικές προσδοκίες της ΕΚΤ».
Για να διασφαλίσει την αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών από τις τράπεζες, η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ είναι σε διάλογο με τις τράπεζες και αναμένει αποφασιστική δράση από αυτές.
Ψηφιακός μετασχηματισμός
Με τον συνεχιζόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό, οι τράπεζες είναι πιο εκτεθειμένες σε κυβερνοαπειλές. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν «ότι οι κυβερνοεγκληματίες γίνονται πιο sophisticated και οι επιθέσεις πιο συχνές», αναφέρει η ΕΚΤ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!