Σε εγρήγορση για νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί το momentum των αναβαθμίσεων και την ταχύτατη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η χώρα θα δανειστεί 2 δισ. ευρώ σε χρονική στιγμή πριν από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αρχές Δεκεμβρίου.
Οι προτεραιότητες αποπληρωμής
Παρά το γεγονός ότι το φετινό δανειακό πρόγραμμα έχει ήδη καλυφθεί, στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι μέσω της φθηνής ρευστότητας να ανανεωθούν παλιές ακριβές εκδόσεις με χαμηλότερο κόστος.
Προτεραιότητα, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα δοθεί στο τελευταίο ανοιχτό γραμμάτιο, ύψους 1,857 δισ. ευρώ, που οφείλει η Ελλάδα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το οποίο λήγει μέσα στο 2022, αλλά και στα διακρατικά δάνεια (GLF) που έλαβε η χώρα από το 1ο μνημόνιο. Μέρος αυτών των δανείων, ύψους 2,64 δισ. ευρώ, λήγουν το επόμενο έτος.
►Fitch Solutions: Προβλέπει ανάπτυξη 6,3% της ελληνικής οικονομίας
►ΕΚΤ: Πιθανή η αύξηση επισφαλών δανείων στην ευρωζώνη λόγω της πανδημίας
Είναι ενδεικτικό ότι και η JPMorgan εκτιμά ότι η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές τη φετινή χρονιά, για να δανειστεί περίπου 2 δισ. ευρώ κατά το δ' τρίμηνο, με την ΕΚΤ να συνεχίζει να υπερκαλύπτει την εκδοτική δραστηριότητα της χώρας. Όπως είναι γνωστό, για τη χώρα μας ισχύει το ειδικό καθεστώς εξαίρεσης για το PEPP, που επιτρέπει την αγορά ελληνικών τίτλων χρέους παρά την non investment grade διαβάθμιση τους χρέους της.
Συνολικά από την έναρξη του έκτακτου προγράμματος PEPP, ο ΟΔΔΗΧ έχει αντλήσει από τις αγορές (μέσω των ομολογιακών εκδόσεων) 23,5 δισ. ευρώ, αναφέρει ο αμερικανικός οίκος.
Παρούσα στις αγορές
Η Ελλάδα διαθέτει αυτή τη στιγμή 40 δισ. ταμειακά διαθέσιμα, αλλά θα συνεχίσει μια έντονη εκδοτική δραστηριότητα, προκειμένου να δηλώνει την παρουσία της στις αγορές και να αναχρηματοδοτεί το χρέος της. Το να είναι παρούσα η χώρα στις αγορές όσο οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και παραμένει υψηλό το ενδιαφέρον για απόκτηση κρατικών ομολόγων πολύ υψηλό, αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Οικονομικών και τον ΟΔΔΗΧ.
Toν περασμένο Σεπτέμβριο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προχώρησε σε μια ακόμη κίνηση στις αγορές, επανεκδίδοντας το 5ετές και το 30ετές ομόλογο. Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,5 δισ. ευρώ από την επανέκδοση πενταετούς ομολόγου με απόδοση 0,02% και μηδενικό κουπόνι καθώς και 1,0 δισ. ευρώ από την επανέκδοση του τριακονταετούς ομολόγου με απόδοση 1,675% και κουπόνι 1,875%.
Η απόδοση του πενταετούς ήταν μειωμένη από την έκδοση του Μαΐου του 2021 (απόδοση 0,172%) καθώς και του τριακονταετούς σε σχέση με την έκδοση του Μαρτίου του 2021 (απόδοση 1,956%). Oι προσφορές των επενδυτών (που ξεπέρασαν τους 300) ανήλθαν σε επίπεδα υψηλότερα των 18,9 δισ. ευρώ (9,3 δισ. ευρώ για το πενταετές και 9,6 δισ. ευρώ για το τριακονταετές). Από τον Ιούλιο του 2019, όταν η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει αντλήσει -συνολικά- 30 δισ. ευρώ από τις αγορές, εκ των οποίων τα 23,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όσο για το πρόγραμμα δανεισμού του 2022, η κατεύθυνση είναι να κινηθεί πάλι στα ίδια επίπεδα και να διαμορφωθεί έως τα 12 δισ. ευρώ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!