Κίτρινη κάρτα στην κυβέρνηση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τη μείωση των «κόκκινων» δανείων βγάζει η Κομισιόν στην έκθεση για την 11η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, αναγνωρίζοντας όμως την ταχύτερη του αναμενομένου ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία.
Όπως επισημαίνει, εξαιρουμένων των συντάξεων, δεν επιτεύχθηκε ο στόχος για μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στα 500 εκατομμύρια ευρώ, καθώς οι οφειλές έφταναν στα 900 εκατομμύρια ευρώ. Οσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις καθυστερήσεις στην επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αλλά και την εκκαθάριση των υποθέσεων που περιλαμβάνονταν στον νόμο Κατσέλη.
H EE διατηρεί αμετάβλητες τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα οι οποίες προβλέπουν ανάπτυξη 4,3% για φέτος και 6% για το 2022, ενώ αναμένεται να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για ανάπτυξη στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της Επιτροπής που θα δημοσιοποιηθούν το Νοέμβριο. Στη μεγαλύτερη ανάπτυξη φέτος, θα παίξουν ρόλο τα κονδύλια που θα διοχετευτούν από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τα έσοδα από τον τουρισμό.
Παράλληλα, κάνει αναφορά σε κινδύνους για την οικονομία τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε μακροοικονομικό επίπεδο. Οι κίνδυνοι έχουν να κάνουν με την αύξηση της ανεργίας μόλις αρθούν οι περιορισμοί που υπάρχουν λόγω των μέτρων στήριξης, την αβέβαιη ανάκαμψη του τουρισμού λόγω της συνέχισης της πανδημίας, αλλά και τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τα αναδρομικά των συντάξεων.
Επιφυλάξεις διατηρεί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα για το χρέος, από πιθανή αύξηση των επιτοκίων ή χαμηλότερης ανάπτυξης.
Σε γενικές γραμμές η εκθεση είναι θετική για τη χώρα μας, ενώ sημειώνει επίσης ότι «η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προχωράει σε καλό ρυθμό σε μία σειρά τομείς, με αρκετές δεσμεύσεις να έχουν υλοποιηθεί». Πρόοδος έχει επιτευχθεί σε τομείς όπως οι αποκρατικοποιήσεις, η ολοκλήρωση της στελέχωσης της ΑΑΔΕ, η κωδικοποίηση της ελληνικής νομοθεσίας, αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο που περιλαμβάνει κίνητρα για την άρση των εμποδίων στις επενδύσεις.
Σταϊκούρας: Είναι καρπός της σκληρής και συστηματικής δουλειάς
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την 11η Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών, στο πλαίσιο του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας, στο οποίο εισήλθε η χώρα το καλοκαίρι του 2018.
Πρόκειται για την 8η διαδοχική θετική Έκθεση Αξιολόγησης κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.
Και για την 6η Έκθεση που – παρά τις μεγάλες δυσκολίες τις οποίες έχει προκαλέσει, σε παγκόσμιο επίπεδο, η πρωτόγνωρη δοκιμασία του κορονοϊού – ολοκληρώνεται επιτυχώς.
Το αποτέλεσμα αυτό είναι καρπός, και ταυτοχρόνως επιστέγασμα, της σκληρής και συστηματικής δουλειάς, καθώς και της εξαιρετικής συνεργασίας των μελών της Κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού.
Η Έκθεση διαπιστώνει ότι η οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης ταχύτερα του αναμενομένου, παρόλο που η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας έγινε αργότερα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί κατά την προηγούμενη Έκθεση Αξιολόγησης.
Μάλιστα, κάνει ειδικές αναφορές στην αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης της απασχόλησης και τόνωσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, καθώς και στα μέτρα ανακούφισης και ενίσχυσης των πληγέντων από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές.
Αναγνωρίζει ότι η Κυβέρνηση συνέχισε, με καλό ρυθμό, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις – όπου επικροτεί τη σημαντική πρόοδο στο εμβληματικό έργο του Ελληνικού, στην Εγνατία Οδό και στη ΔΕΠΑ Υποδομών –, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη Φορολογική Διοίκηση, η βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος και η Ψηφιακή Διακυβέρνηση.
Παράλληλα, αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, ώστε να βγει η χώρα μας από την υγειονομική κρίση πιο δυνατή και να αυξηθούν οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις.
Επιβεβαιώνει ότι η επίπτωση της πανδημίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι περιορισμένη, χάρη στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση – με “αιχμή” την παράταση του προγράμματος “Ηρακλής”, τον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας και τα προγράμματα “Γέφυρα” –, καθώς και στα μέτρα που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τονίζει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς συνεχίζονται οι επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
Πιστοποιεί τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, καταγράφοντας βελτίωση στο βασικό σενάριο, σε σύγκριση με τη 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας.