Νέα
  • ΓΔ: 1396.32 +0.41%
  • Τζίρος: 79,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 4 κλειδιά που θα φέρουν μέσα στο 2022 την επενδυτική αξιολόγηση της Ελλάδας

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Να έρθει νωρίτερα η επενδυτική βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι -επισήμως τουλάχιστον- αυτό αναμένεται να συμβεί εντός του 2023.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι είναι εφικτό αυτό να συμβεί νωρίτερα, ειδικά εάν τρέξουν μία σειρά από πράγματα και με την ταχύτητα που αυτή την στιγμή εκτιμάται.

Και βέβαια, εύλογα τίθεται το ερώτημα γιατί η Ελλάδα θέλει να αποκτήσει και μάλιστα, άμεσα, την πολυπόθητη επενδυτική βαθμολογία. Η απάντηση είναι απλούστατη. Τότε και μόνο τότε οι δανειστές και οι αγορές θα θεωρήσουν ότι η χώρα μπορεί πλέον να δανείζεται μόνη της από τις αγορές, χωρίς να απαιτείται να δίνεται κάποιου είδους πιστοποίηση από τις Βρυξέλλες, όπως γίνεται σήμερα.

Αν αυτό συμβεί δεν θα συντρέχει κανένας λόγος η Ελλάδα να βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, όπως συμβαίνει σήμερα.

►DBRS: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ, με θετικές προοπτικές

►Moody's: Αναβάθμισε τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες

Οι καθοριστικοί παράγοντες 

Ας δούμε ποιοι είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν την απόκτηση επενδυτικής αξιολόγησης από την Ελλάδα.

  1. Η ανάπτυξη που θα επιτύχει η χώρα φέτος, αλλά και η εκτίμηση που θα υπάρξει για το 2022. Ολα δείχνουν ότι η φετινή χρονιά θα ξεπεράσει και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις και η αύξηση του ΑΕΠ θα ανέλθει σε πάνω από 6%, με κάποιους, μάλιστα, να μιλούν ακόμη και για 8%.
  2. Η πορεία του τουρισμού. Και αυτή έχει εκπλήξει τους πάντες. Και ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν -πολλοί την θεώρησαν μάλιστα ως υπεραισιόδοξη- για έσοδα 9 δισ. στην αρχή της χρονιάς, πλέον η εκτίμηση πάει πολύ ψηλότερα και φτάνει ακόμη και τα 12 δισ. Βέβαια, το τελευταίο νούμερο θεωρείται μάλλον εξαιρετικά δύσκολο να πιαστεί. Με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου, τα έσοδα στο 7μηνο ήταν 3,4 δισ., όμως στο διάστημα αυτό ο τουρισμός ήταν ανοικτός κάτι λιγότερο από 1,5 μήνα (από τα μέσα Ιουνίου).
  3. Η μείωση των «κόκκινων» δανείων. Του χρόνου εκτιμάται ότι ο αριθμός τους επί του συνόλου θα έχει υποχωρήσει σε μονοψήφιο νούμερο, κάτι που μερικά χρόνια πριν ήταν ουτοπία. Η εξυγίανση των τραπεζών αποτελεί μεγάλο ατού για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.
  4. Το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουν επενδυθεί πολλές προσδοκίες πάνω στα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο. Στο χέρι της Ελλάδος είναι αυτά να πιάσουν τόπο και να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά για την οικονομία και την ανάπτυξη.

Τα επόμενα βήματα

Η αναβάθμιση από την DBRS ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη. Ωστόσο, απομένουν δύο ακόμη «σκαλοπάτια» προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα η επενδυτική αξιολόγηση.

Από εκεί και πέρα, εντός του 2021 αναμένονται ακόμη δύο αξιολογήσεις για την χώρα. Μία της S&P τον Οκτώβριο και μία της Μoody’s το Νοέμβριο.

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν αυτή την στιγμή, είναι ότι η S&P δύσκολα θα προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση και αυτό διότι τον περασμένο Απρίλιο είχε αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία, κόντρα στις προβλέψεις.

Δεν είναι απίθανο, ωστόσο, να έρθει μία αναβάθμιση από τη Moody’s καθώς το «Ba3» που δίνει αντιστοιχεί σε «ΒΒ-» των υπόλοιπων οίκων και επομένως είναι ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ