Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταμνημονιακή Εποπτεία: Πώς θα γίνει η απαγκίστρωση της χώρας έως τον Ιούνιο

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Εξοδο από το ασφυκτικό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας σχεδιάζει η κυβέρνηση έως τον Ιούνιο του 2022, αντί του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο. Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται ήδη σε προκαταρτικές επαφές με τις Βρυξέλλες για τη διαδικασία απαγκίστρωσης από το υφιστάμενο καθεστώς, ώστε τέσσερα χρόνια μετά το τέλος των μνημονίων που σημάδεψαν τη χώρα την προηγούμενη δεκαετία, να ανακτήσει την αυτονομία στη χάραξη οικονομικής πολιτικής.

Διαπραγμάτευση εν εξελίξει

Η ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία προβλέπεται μέχρι το τέλος του 2022, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση ώστε μετά την αξιολόγηση της άνοιξης και εάν επιτευχθεί συμφωνία, τον προσεχή Ιούνιο να υπάρξει διπλή αξιολόγηση από τους θεσμούς και να ολοκληρωθεί το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Η συμφωνία του 2018 με τους θεσμούς προέβλεπε ότι αφενός το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας θα ανανεώνεται κάθε εξάμηνο και αφετέρου στα μέσα του 2022, τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή του, θα υπάρξει νέα συζήτηση. Η Κομισιόν πρέπει να υποβάλει έκθεση όπου θα εκθέτει την επιχειρηματολογία της για το εάν η χώρα έχει ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της ή εάν πρέπει να παραμείνει σε καθεστώς εποπτείας.

Απομένουν τρεις αξιολογήσεις

Αυτή τη στιγμή απομένουν τρεις αξιολογήσεις της οικονομίας και άλλες δύο δόσεις, 747 εκατομμυρίων ευρώ έκαστη, για Δεκέμβριο του 2021 και Ιούνιο του 2022. Επειδή όμως η πρώτη δόση καθυστέρησε και έχει μείνει σε εκκρεμότητα, εξετάζεται να μη χρειαστεί να φτάσουμε στον Δεκέμβριο του 2022 για να εκταμιευθεί, αλλά να πάει «πακέτο» με τη δόση του προσεχούς Ιουνίου και η χώρα να λάβει συνολικά 1,5 δισ. ευρώ. H μεγαλύτερη εκκρεμότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, καθώς άλλες δεσμεύσεις όπως η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης έχουν ενταχθεί με τη μορφή μεταρρυθμίσεων στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα υπάρξει συμφωνία, οι περισσότερες εκκρεμότητες που έχει αναλάβει η χώρα θα ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές της επόμενης χρονιάς, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στην Κομισιόν να άρει τους όποιους μεταμνημονιακούς περιορισμούς. Από εκεί και πέρα, αφού επιτευχθεί η έξοδος από την εποπτεία η χώρα θα αξιολογείται για τα αποτελέσματά της στην οικονομία στο πλαίσιο του ελέγχου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και της ΕΕ. 

Στην ευθεία της 12ης αξιολόγησης

Η 12η αξιολόγηση, που θα γίνει και πάλι εξ αποστάσεως, θα είναι μία από τις τελευταίες «δοκιμασίες». Θα εκκινήσει με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων στο τέλος Σεπτεμβρίου και των επικεφαλής δέκα ημέρες αργότερα και ο βαθμός δυσκολίας της θα είναι πιο αυξημένος, καθώς συνδέεται με την εκταμίευση δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων ύψους 747 εκατομμυρίων ευρώ.

Το βάρος θα δοθεί στα πάσης φύσεως μέτρα και δράσεις που εκταμιεύθηκαν από τον προϋπολογισμό για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο πλαίσιο της πανδημίας, αλλά και για αποζημιώσεις από τις πυρκαγιές οι οποίες μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 21,5 εκατ. ευρώ -με τον λογαριασμό να συνεχίζει να ανεβαίνει. Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ήδη ζητήσει αναλυτικά όλα τα στοιχεία με τα χρήματα που έχουν δοθεί μέσα από τις πλατφόρμες που ενεργοποιήθηκαν για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές, τη «Γέφυρα 1 και 2», το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», τις επιδοτήσεις ενοικίων και παγίων.

Στο μικροσκόπιο έχουν βάλει και την πλατφόρμα που ενεργοποιήθηκε για την υποβολή αιτήσεων για την προστασία της κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, όπου έχουν κατατεθεί πάνω από 2.000 αιτήσεις. Η πλατφόρμα επιτρέπει στους οφειλέτες με ισχυρή οικονομική αδυναμία να λάβουν τη σχετική βεβαίωση ότι όντως αποτελούν ευάλωτα νοικοκυριά. Με τη βεβαίωση αυτή, μπορούν να διαγράψουν όλες τις οφειλές τους και να λάβουν τη 2η ευκαιρία.

Το βέβαιο είναι ότι θα περάσουν από… κόσκινο όλες τις πλατφόρμες προκειμένου να διαπιστώσουν τον αριθμό των ενδιαφερομένων, πόσα χρήματα δόθηκαν και σε πόσους δικαιούχους έχουν καταλήξει.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ