Ένα νέο πρόγραμμα «χτισμένο» στη λογική του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» έχει ετοιμάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις αποκαταστάσεις των εγκαταλελειμμένων κτιρίων.
Το πρόγραμμα «Διατηρώ», θα έχει στόχο μεταξύ άλλων και τη δημόσια ασφάλεια δεδομένου ότι πολλά από τα εν λόγω κτίρια είναι αφημένα στο χρόνο και επικίνδυνα. Μία από τις βασικές αιτίες ήταν η οικονομική αδυναμία των ιδιοκτητών τους να τα συντηρήσουν.
Εξετάζεται να μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα εκτός των κτιρίων που είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα ή μνημεία, ιστορικά κτίρια και κτίρια εντός παραδοσιακών οικισμών, αλλά και κατασκευές του Μεσοπολέμου ή νεοκλασικά ακόμα και αν δεν έχουν χαρακτηριστεί μέχρι τώρα.
Η συγκεκριμένη δράση θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία
Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ θα στηριχθεί σε τρία χρηματοδοτικά εργαλεία. Το ένα θα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο θα εκταμιεύονται κατά προτεραιότητα χρήματα για κτίρια που χρήζουν άμεσης επισκευής και άμεσης ανακαίνισης.Το πρόγραμμα «Διατηρώ» θα καλύπτει την πλήρη αποκατάστασή τους αλλά και μόνο τις άμεσα αναγκαίες σωστικές επεμβάσεις ώστε να μην καταρρεύσουν.
Το δεύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο θα είναι η περίφημη «Τράπεζα Γης», η οποία εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη για να τεθεί σε εφαρμογή εντός του επόμενου 6μήνου.
Το τρίτο χρηματοδοτικό εργαλείο θα αφορά στην αποκατάσταση κτιρίων από τους δήμους. Το σχετικό θεσμικό πλαίσιο ετοιμάζεται σε συνεργασία με τα υπουργεία Πολιτισμού, Υποδομών και Οικονομικών. Με τις νέες ρυθμίσεις θα δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να αναλαμβάνουν ένα κτίριο το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο ή είναι σε κακή κατάσταση, να το επισκευάζουν και να το χρησιμοποιούν για ένα διάστημα 10ετίας ή 15ετιας και μετά να το επιστρέφουν στον ιδιοκτήτη του, έχοντας αποσβέσει τα χρήματα τα οποία έχουν δαπανηθεί.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!