Προβληματισμός επικρατεί στην Ευρώπη για το ράλι τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια που πλήττει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και παρόχους. Στη Μεγάλη Βρετανία, περίπου 2 εκατ. νοικοκυριά σύμφωνα με τον Guardian αναγκάζονται αυτές τις ημέρες να αλλάξουν προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επτά εταιρείες χρεωκόπησαν εξαιτίας της έκρηξης των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά.
Τελευταία θύματα ήταν οι Utility Point και People’s Energy ενώ είχαν προηγηθεί τα «λουκέτα» σε PfP Energy και MoneyPlus Energy και HubEnergy που έκλεισαν μόνο τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ofgen, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας, αναζητά νέους προμηθευτές για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που κινδυνεύουν να μείνουν στο «σκοτάδι».
Ανησυχία στην Ελλάδα
Παρόμοιο προβληματισμό για πιθανά επερχόμενα λουκέτα μετέφεραν στον Κώστα Σκρέκα οι εκπρόσωποι των μικρότερων ελληνικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, κατά τη σύσκεψη που είχαν την περασμένη Τρίτη, στο πλαίσιο της οποίας ο υπουργός Περιβάλλοντος απηύθυνε σύσταση προς τους ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να συμβάλουν στην απορρόφηση των αυξήσεων.
Ορισμένες εταιρείες εξέθεσαν προβληματισμό για την επαλήθευση των σεναρίων εξέλιξης των τιμών, πάνω στα οποία βασίστηκε η εκτίμηση για τα τιμολόγια λιανικής δεδομένου ότι η κρίση σε διεθνές επίπεδο συνεχίζεται.
Η τιμή της ενέργειας την Τρίτη στην ελληνική αγορά διαμορφωνόταν στα 172,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα (η μέγιστη έφτανε τα 209,66 ευρώ), στα ίδια επίπεδα με την Ισπανία και την Πορτογαλία και ελαφρώς χαμηλότερα από την Ιταλία όπου η τιμή έφτανε τα 174,58 ευρώ. Την ίδια στιγμή ρεκόρ στις τιμές καταγράφει και η Γερμανία.
«Συναγερμός στις Βρυξέλλες», «θωρακίζονται» Ιταλία και Ισπανία
Το κύμα ενεργειακής ακρίβειας έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις Βρύξελλες. Το θέμα των αυξήσεων στο κόστος της ενέργειας θα τεθεί και στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα. Ηδη τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έχουν ξεκινήσει να σχεδιάζουν αντίμετρα που αναμένεται να εφαρμοστούν άμεσα.
Η ισπανική κυβέρνηση παρουσίασε τη Δευτέρα μια νέα σειρά μέτρων με στόχο να μειωθεί ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές, λόγω της αύξησης των τιμών.
Το σχέδιο αυτό, που υιοθετήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, προβλέπει την προσωρινή μείωση του ειδικού φόρου ηλεκτρικού που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες, από το 5,11% στο 0,5%, δηλαδή στο ελάχιστο ποσοστό που απαιτείται από τους ευρωπαϊκού κανόνες.
Προβλέπεται επίσης να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει να περιοριστούν τα επιπλέον έσοδα που θα αποκομίσουν οι εταιρίες ενέργειας χάρη στις αυξημένες τιμές στις διεθνές αγορές.
Παράλληλα στην Ιταλία, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι ετοιμάζεται να προχωρήσει στην υιοθέτηση παρόμοιων με την Ισπανία, ειδικών μέτρων. Ο Ιταλός υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι δήλωσε τη Δευτέρα ότι «το προηγούμενο τρίμηνο το ρεύμα αυξήθηκε κατά 20% και το επόμενο θα αυξηθεί ξανά κατά 40%».
Ο ρόλος της «πράσινης» μετάβασης στην αύξηση των τιμών
Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας μετά την πανδημία, σε συνδυασμό με την κρίση προσφοράς φυσικού αερίου έχουν οδηγήσει σε ιστορικά υψηλά την τιμή του καυσίμου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος, με αποτέλεσμα το κόστος της ενέργειας να έχει εκτοξευθεί σε όλο τον κόσμο.
Μερίδιο ευθύνης στο ράλι τιμών, έχει και η αναγκαία στροφή στην «πράσινη» μετάβαση που συντελείται και στην Ευρώπη καθώς μειώνονται πλέον οι ποσότητες ρεύματος από τα εργοστάσια που χρησιμοποιούσαν ορυκτά καύσιμα. Η BofA σε σημείωμά της στις αρχές του μήνα, ανέφερε πως θα τεθεί εκτός λειτουργίας έως το 2023 παραγωγική δυναμικότητα 9.000 μεγαβάτ, που αντιστοιχεί στην παραγωγή εννιά πυρηνικών εργοστασίων.
Σχετικά με την αύξηση των τιμών στον τομέα της ενέργειας, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για την πράσινη συμφωνία και τη δράση για το κλίμα Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε κατά τη συενδρίαση της Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου πως αν είχαμε την «πράσινη συμφωνία» πριν από πέντε χρόνια δεν θα βρισκόμασταν σε αυτήν την κατάσταση, θα είχαμε λιγότερη εξάρτηση από τα ορυκτά υλικά.
Τόνισε, δε, ότι η τιμή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παραμένει χαμηλή και σταθερή και υποστήριξε πως αντί να «φρενάρουμε», λόγω της κρίσης των τιμών πρέπει να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία. Θα πρέπει, είπε, να ακολουθηθεί η λογική του πακέτου «Fit for 55», π.χ. με την εισαγωγή της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα (ETS) στον τομέα των μεταφορών και των κατασκευών.
Το πακέτο «Fit for 55» είναι ένα πακέτο μέτρων με στόχο την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη στο -55% από τις εκπομπές του 1990 και περιλαμβάνει 12 στρατηγικές για την βιομηχανία, μεταφορές και θέρμανση κτιρίων ή ψύξη.
Με το πακέτο μπορεί να υπάρξουν φόροι σε εισαγόμενα προϊόντα που παράγονται με τεχνολογίες με υψηλές εκπομπές. Το κόστος των εκπομπών θα μεγαλώσει για την βιομηχανία, τις αεροπορικές εταιρείες και την ναυτιλία, που θα πρέπει να επενδύσουν άμεσα σε νέες μη ρυπογόνες τεχνολογίες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!