Νέα
  • ΓΔ: 1449.4 -0.63%
  • Τζίρος: 89,91 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 3 κινήσεις για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και το σήμα στις αγορές

Χρήστος Σταϊκούρας / Πηγή: Intime
Χρήστος Σταϊκούρας / Πηγή: Intime

Το σχέδιο είναι να αναδιαμορφωθεί η σύνθεση του χρέους και να αντικατασταθεί το ακριβό μέρος του με τίτλους χαμηλότερου κόστους. Η πρόωρη αποπληρωμή - πιθανότατα τον προσεχή Φεβρουάριο - ποσού ύψους 3,6 δισ. ευρώ, του δανείου που έχει λάβει η Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπως ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα συνδυαστεί το 2021 με μείωση της έκθεσης στα έντοκα γραμμάτια κατά 1,8 δισ. και την αντικατάσταση τους από μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογα ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο να προεξοφληθούν 2 δισ. ευρώ από τα χρεολύσια του 2022 που αφορούν σε δάνεια του πρώτου μνημονίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιβάρυνση επί των σχεδόν 6 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από το δάνειο του ΔΝΤ είναι 1,81% όπως προβλέπεται από τον τρόπο «τιμολόγησης» των δανείων που χορηγεί το Ταμείο την ώρα που η επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου το φθινόπωρο διαμορφώθηκε μόλις στο 1,17%.

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αντικατασταθεί ένα μέρος πιο ακριβού δανεισμού με χαμηλότερου κόστους και με υψηλή ζήτηση στη δευτερογενή αγορά, όπως είναι οι μακροπρόθεσμοι τίτλοι που μπορεί να βοηθήσουν και στην ολική διάρθρωση του χρέους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «με τη νέα αυτή προεξόφληση επιτυγχάνεται περαιτέρω και άμεσα η βέλτιστη αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου, η μείωση του επιτοκιακού και συναλλαγματικού κινδύνου, η μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης για τα επόμενα δύο έτη, ενώ βελτιώνονται οι βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, όπως ο δείκτης ετήσιων μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ».

Αυτή άλλωστε είναι η στόχευση της δανειακής στρατηγικής του ελληνικού Δημοσίου: να ενισχυθεί η πρόσβαση της χώρας στις αγορές, να μειωθεί το κόστος δανεισμού, να συγκρατηθούν οι κίνδυνοι που συνδέονται με το χρέος και να συντηρηθεί η ρευστότητα του ευρύτερου ελληνικού δημοσίου τομέα.

Ταυτόχρονα αποστέλλεται καθαρό μήνυμα προς τις αγορές που θα βοηθήσει τους Οίκους Αξιολόγησης να προχωρήσουν πιο εύκολα στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας και τους επενδυτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα.

Tο κλίμα είναι «ώριμο» περισσότερο από κάθε άλλη φορά, καθώς υπάρχει η κάλυψη των αγορών ομολόγων από την EKT μέσω του QE πανδημίας. Τα ελληνικά ομόλογα παρότι δεν βρίσκονται σε επενδυτική βαθμίδα έχουν ενταχθεί στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς PEPP και έχουν τις υψηλότερες μέχρι στιγμής αποδόσεις από όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Βασική επιδίωξη της Aθήνας, είναι και η συντήρηση του «μαξιλαριού ρευστότητας» σε ένα επαρκές επίπεδο, ώστε να είναι ικανό να χρηματοδοτήσει έναν βεβαρημένο κύκλο στην οικονομία οπωσδήποτε κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο 2021. Σήμερα διαμορφώνεται στα 31 δισ. και υπολογίζεται ότι θα μειωθεί το 2021 καθώς συνεχίζονται τα μέτρα προστασίας της οικονομίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 340 δισ. ή 208,9% ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2020, έναντι 331,072 δισ. ή 180,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2019. Το 2021 το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 343,2 δισ. ή 199,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 9,3% έναντι του 2020.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ