Σε ριζικές παρεμβάσεις στο καθεστώς λειτουργίας των ΔΕΚΟ, με αλλαγή του υφιστάμενου νόμου που διέπει την οργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών και την εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, προχωρά η κυβέρνηση.
Προγράμματα εθελουσίας εξόδου
Παράλληλα, σχεδιάζεται να εφαρμοστεί και σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις το μοντέλο που εφαρμόστηκε στη ΔΕΗ και στη συνέχεια στα ΕΛΤΑ και περιλαμβάνει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου με ισχυρά κίνητρα αλλά και προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στα δεδομένα του ιδιωτικού τομέα.
Ο στόχος είναι να µειωθεί το λειτουργικό και µισθολογικό κόστος στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, να εξυγιανθούν τα οικονοµικά τους, έτσι ώστε να µην αποτελούν βαρίδι για τον κρατικό προϋπολογισµό και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.
Οι τρεις άξονες
Οι αλλαγές που σχεδιάζονται θα πραγματοποιηθούν μέσα από τρεις άξονες:
- το υπουργείο Οικονομικών που προωθεί την αναλυτική καταγραφή των διευθύνσεων και των υπηρεσιών όλων των ΔΕΚΟ σε ένα ενιαίο μητρώο και την αλλαγή του υφιστάμενου νόμου,
- το Υπερταμείο που στο χαρτοφυλάκιό του βρίσκονται περιουσιακά assets 5,5 δισ. ευρώ που ανήκουν σε 14 εμβληματικές ΔΕΚΟ με περίπου 35.000 εργαζομένους, και
- το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού στο εθνικό σχέδιο γίνεται αναφορά σε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των δημοσίων επιχειρήσεων με έντονα μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα.
Υπενθυμίζεται ότι με τον ιδρυτικό νόμο στο Υπερταμείο έχουν περάσει ως θυγατρικές, με βάση τα ποσοστά συμμετοχής του Δημοσίου, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, το μερίδιο του Δημοσίου στην εταιρεία διαχείρισης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», τα ΕΛΤΑ, η ΓΑΙΑΟΣΕ, ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ, η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ο ΟΑΣΑ και οι θυγατρικές του Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ και Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ, το Ολυμπιακό Κέντρο Αθηνών, η ΑΕ Διώρυγα Κορίνθου, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, και οι Ελληνικές Αλυκές ΑΕ. Σημειώνεται, όμως, ότι υπάρχουν πάνω από 100 ΔΕΚΟ οι οποίες αποτελούν επιχειρήσεις και οργανισμούς που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο ή σε κάποιο ποσοστό ελέγχονται από αυτό.
Παρεμβάσεις ΥΠΟΙΚ
Εδώ και έναν χρόνο στο υπουργείο Οικονομικών έχει συσταθεί μία ομάδα υπό τον μέχρι πρότινος γενικό γραμματέα και πλέον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστο Τριαντόπουλο, που ξεκίνησε να περνάει από κόσκινο και να χαρτογραφεί σε ενιαίο μητρώο τις επιχειρήσεις στις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει οποιοδήποτε μερίδιο, καθώς και του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις συμμετοχές αυτές.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μητρώο είναι έτοιμο, ενώ σε τελικό στάδιο βρίσκεται η αναθεώρηση του νόμου 3429/2005 για τη λειτουργία των ΔΕΚΟ με στόχο τη βελτίωση, τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό των διατάξεων.
Ακόμα, στον νέο νόμο θα περιγράφεται διεξοδικά πώς θα πραγματοποιείται η συμμετοχή του Δημοσίου σε περιπτώσεις μικρής και ιδιαίτερα μικρής συμμετοχής σε νομικά πρόσωπα και οργανισμούς, η αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους και ο περιορισμός του διοικητικού φόρτου.
Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Οικονομικών, στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου ενιαίου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία και διαχείριση των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και των συμμετοχών του Δημοσίου, με στόχους:
- την ανταπόκριση στα νέα δεδομένα της εταιρικής διακυβέρνησης,
- την εναρμόνιση με τις δημοσιονομικές συνθήκες και το σχετικό θεσμικό πλαίσιο,
- τον αποτελεσματικό οικονομικό και επενδυτικό προγραμματισμό των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών και την αποτελεσματική παρακολούθηση και έλεγχό τους,
- τον εξορθολογισμό της συμμετοχής του κράτους σε επιχειρήσεις και εταιρικά σχήματα,
- την κωδικοποίηση των διαδικασιών ειδικών εκκαθαρίσεων και αναδιάρθρωσης σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, και
- τη διοικητική και λειτουργική ενδυνάμωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών που εμπλέκονται στην παρακολούθηση και τήρηση του εν λόγω θεσμικού πλαισίου.