Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευρύνεται το «πακέτο» της ΔΕΘ: Μείωση εισφορών και ΕΝΦΙΑ - Ενίσχυση ευάλωτων και ανέργων

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Με ενισχύσεις για τους ανέργους και τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, που τα εισοδήματά τους επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και απειλούνται από το τσουνάμι της ακρίβειας, θα συμπληρωθεί, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το πακέτο των μέτρων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Παροχές έως 800 εκατ. ευρώ 

Τη σχετική δυνατότητα για τη χρηματοδότηση των μέτρων παρέχει ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος από την εκρηκτική αύξηση του ΑΕΠ το β' τρίμηνο κατά 16,2%, που θα οδηγήσει σε αναθεώρηση της φετινής πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,6% από μία έως μιάμιση μονάδα. Με δεδομένο ότι η κάθε μονάδα αύξησης του ΑΕΠ αποφέρει περίπου 500 εκατομμύρια, τα περιθώρια για παροχές μπορεί να διαμορφωθούν από 500 έως 800 εκατομμύρια ευρώ.

Στη βασική φαρέτρα των κυβερνητικών εξαγγελιών θα περιλαμβάνεται η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2022 κατά 1,1 μονάδα που θα οδηγήσει σε αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ θα φέρει νέα ελάφρυνση στο εργοδοτικό κόστος των επιχειρήσεων.

Τα χαμηλά εισοδήματα και οι άνεργοι θα βρεθούν στο επίκεντρο των εξαγγελιών, με μέτρα ελάφρυνσης από τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος αλλά και την ακρίβεια.

Τα κοστολογημένα μέτρα

Η κυβέρνηση πορεύεται προς τη ΔΕΘ έχοντας στο «καλάθι» απολύτως κοστολογημένα τα εξής μέτρα:

  • Τη διεύρυνση των κριτηρίων εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου που διασφαλίζει χαμηλότερες χρεώσεις για τους οικονομικά ευάλωτους.
  • Τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στον καφέ, στα μεταφορικά, τα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου και όλο το τουριστικό «πακέτο».
  • Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που θα οδηγήσει σε αυξήσεις των μισθών. Ο καθαρός κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 630 ευρώ λόγω και της μειώσεως εισφορών αλλά και της αύξησης του ονομαστικού μισθού.
  • Τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, με περισσότερο ωφελημένες τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες.
  • Τη μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή σε όσες επιχειρήσεις συγχωνευθούν, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς στο πλαίσιο της σχετικής μεταρρύθμισης που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.
  • Τη διατήρηση και το 2022 της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα και των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
  • Την ενίσχυση για τους ανέργους και όσους έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση.
  • Την παράταση για τρεις μήνες του προγράμματος Γέφυρα Ι που προβλέπει την κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης στεγαστικού δανείου για α' κατοικία για όσους έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

Με ορίζοντα το 2023

Ο πρωθυπουργός θα στείλει θετικό μήνυμα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, περιγράφοντας και τις επόμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις με ορίζοντα το 2023, όπως είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αλλά και τους συνταξιούχους, αλλά και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας εντός του 2022, αλλά και στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα τους πρώτους μήνες του 2023.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ