Νέα
  • ΓΔ: 1448.86 -0.25%
  • Τζίρος: 81,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Ψάχνουν «φάρμακο» κι ελπίζουν ότι το φαινόμενο είναι συγκυριακό

Σούπερ Μάρκετ
Σούπερ μάρκετ / Πηγή: Eurokinissi

Αντιμέτωπη με μία πραγματική καταιγίδα αυξήσεων στις τιμές βασικών προϊόντων εκτιμάται ότι θα βρεθεί η ελληνική κοινωνία μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ηδη τα πρώτα δείγματα είναι ορατά «δια γυμνού οφθαλμού» σε βασικά αγαθά, όπως το ψωμί, το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, αλλά και μία σειρά άλλα προϊόντα.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει εύλογη αμηχανία και αυτό διότι από την μία γνωρίζουν πως πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που είναι αδύνατο να το αντιμετωπίσει μία χώρα σαν την Ελλάδα από μόνη της, από την άλλη, επίσης, είναι αυτονόητο ότι κάτι πρέπει να γίνει, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες τουλάχιστον για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Προς αναζήτηση μέτρων για τους ευάλωτους

Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα σενάρια, αλλά ακόμη στην κυβέρνηση δεν έχουν λάβει τις οριστικές τους αποφάσεις για το μείγμα των μέτρων που θα ανακοινώσουν, έτσι ώστε να απαλύνουν τις επιπτώσεις από την ακρίβεια που έχει ξεκινήσει και ουδείς γνωρίζει πότε θα ανακοπεί και ποια θα είναι η έντασή της.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σίγουρα θα υπάρχουν παρεμβάσεις αναφορικά με το ενεργειακό κόστος για ένα μεγάλο αριθμό νοικοκυριών. Οι παρεμβάσεις αυτές θα κινούνται στην κατεύθυνση της συγκράτησης των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, όπως επίσης και αυξημένο επίδομα θέρμανσης, αν στις 15 Οκτωβρίου που θα ξεκινήσει η διάθεσή του, υπάρχει η ίδια εικόνα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις από παράγοντες της αγοράς, κάνουν λόγο για αυξήσεις που θα κλιμακωθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και θα φανούν σε όλο τους το εύρος εντός του Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για έναν κομβικό μήνα που όλοι επιστρέφουν στη «βάση» τους και ξεκινά και πάλι η κανονικότητα στην αγορά.

«Η εισαγόμενη ακρίβεια βλάπτει σοβαρά την αγορά»

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, «οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών που αναπόφευκτα πέρασαν και το κατώφλι της ελληνικής αγοράς προβληματίζουν παραγωγούς, εισαγωγείς και εμπόρους».

Και παράλληλα επισημαίνει ότι «η εισαγόμενη ακρίβεια βλάπτει σοβαρά αγορά και καταναλωτές».

Οι ανατιμήσεις πηγάζουν κυρίως από το κόστος των πρώτων υλών, λόγω της μειωμένης αποδοτικότητας στις μεγάλες παραγωγικές χώρες, την αύξηση της ζήτησης από την Ασία και τη συρρίκνωση των αποθεμάτων παγκοσμίως. Σημαντικός παράγοντας είναι βεβαίως και η ετήσια αύξηση των ναύλων μεταφοράς container από 350% έως και 485%.

Σύμφωνα με το Γραφείο Έρευνας Αγοράς IRI και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στις τιμές φυτικής και ζωικής παραγωγής και γενικά σε 10 κατηγορίες τροφίμων, καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2020, αύξηση 4,6%. Πρώτοι στη λίστα των ανατιμήσεων είναι οι «εισαγόμενοι κωδικοί» βιομηχανικών ειδών με 9,3%. Σημειώνονται μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου 80%, του πετρελαίου 40%, στην ηλεκτρική ενέργεια 30%, στις πρώτες ύλες ακόμα και στον καφέ με 60%, ενώ ακολουθούν τα εγχώρια προϊόντα και κυρίως τρόφιμα, όπως αρνί και κατσίκι 13%, οπωροκηπευτικά 8%, νωπά ψάρια 7%, φρούτα 5%, τυριά και λάδι 3%.

Το ανησυχητικό είναι πως πολλά ακόμη προϊόντα από το «καλάθι της νοικοκυράς» ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το «ράλι τιμών», που καταγράφεται εδώ και 20 εβδομάδες, δεδομένου ότι οι αντοχές των προμηθευτών για απορρόφηση του επιπλέον κόστους που υφίστανται είναι περιορισμένες, όπως σημειώνει ο Β. Κορκίδης.

Υπάρχει πρόβλημα πληθωρισμού;

Σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «το κρίσιμο θέμα είναι να γίνει διάγνωση του προβλήματος ώστε να τεθούν οι σωστές πολιτικές. Πρόβλημα πληθωρισμού υπάρχει όταν οι ανατιμήσεις δεν είναι συγκυριακές, αλλά αποκτούν πιο μόνιμα χαρακτηριστικά. Σήμερα, συνεπώς, στην Ευρωζώνη έχουμε πρόβλημα πληθωρισμού; Η απάντηση είναι όχι ή τουλάχιστον όχι ακόμα.

Υπάρχουν ανατιμήσεις, υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες και υποστηρίζουν η ΕΚΤ και η αντίστοιχη των ΗΠΑ ότι είναι συγκυριακές και θα υποχωρήσουν εντός του 2022. Οφείλονται στην γρηγορότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη σε παγκόσμιο επίπεδο, ανάκαμψη η οποία οδηγεί σε αυξημένη ζήτηση περισσότερο για αγαθά και λιγότερο για υπηρεσίες».

Παροδικά χαρακτηριστικά του πληθωρισμού 

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι «θα έρθουν αυξήσεις από τη στιγμή που υπάρχει παγκόσμια αύξηση όλων των τιμών, από τα ναύλα, μέχρι τις πρώτες ύλες. Είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη και ιδιαίτερα οι προηγμένες χώρες, και προφανώς θα επηρεάσει και την Ελλάδα. Η άποψη που επικρατεί είναι ότι δεν θα είναι διαρκές, θα έχει κάποια παροδικά χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την ομαλοποίηση της αγοράς, μετά τις καραντίνες. Το παρακολουθούμε».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ