H εκτίναξη του πληθωρισμού της Ευρωζώνης στο 3% τον Αύγουστο, το υψηλότερο επίπεδο 10ετίας, φέρνει πιο έντονα στο προσκήνιο τη διαμάχη που υπάρχει στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή απόσυρση του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων για τον κορονοϊό (PEPP).
Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Αυστρίας και της Ολλανδίας, Robert Holzmann και Klaas Knot, έσπευσαν να δηλώσουν ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό δικαιολογούν πλέον τη μείωση της στήριξης. Ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να υποεκτιμήσει τον πληθωριστικό κίνδυνο, προσθέτοντας ότι το PEPP πρέπει να μειωθεί σταδιακά για να αποφευχθεί ένας ξαφνικός τερματισμός του.
Μία αναφορά, πιο διακρτική πάντως, στην προοπτική μείωσης των αγορών ομολόγων έκανε και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος δήλωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύσσεται ταχύτερα από τις προβλέψεις και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής, ενώ σημείωσε ότι «τα έκτακτα μέτρα θα πρέπει να αποσυρθούν σταδιακά» καθώς θα βελτιώνονται οι προοπτικές της οικονομίας.
Από την άλλη πλευρά, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε χθες στο Bloomberg ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να υπερεκτιμήσει την αύξηση του πληθωρισμού καθώς «σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, το πρόσφατο άλμα οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες που σχετίζονται με την πλευρά της προσφοράς και τις στενότητες που προκάλεσε η πανδημία». Σημείωσε, επίσης, ότι «οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τους μισθούς και το εργατικό κόστος, οι οποίες καθορίζουν τον δομικό πληθωρισμό, δεν δείχνουν την ίδια μεταβλητότητα με τον ονομαστικό πληθωρισμό». Αντίστοιχη θέση με τον Ελληνα κεντρικό τραπεζίτη πήρε αργότερα χθες ο Σλοβένος ομόλογός του, Bostjan Vasle.
Σχεδόν όλοι οι αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι η τελική απόφαση για το αν θα αποσυρθεί το PEPP τον Μάρτιο του 2022, θα ληφθεί στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης – σύμφωνα με χθεσινή έρευνα η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε σημαντικά τον Αύγουστο παρά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα – και η εκτίναξη του πληθωρισμού έχουν κάνει τους επενδυτές να πιθανολογούν ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει στη συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης, 9 Σεπτεμβρίου, τη μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων.
Αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων
Αυτό, άλλωστε, αντανακλάται και στην αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης το τελευταίο διάστημα. Για παράδειγμα, οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν στο -0,36% από -0,50% πριν από δύο εβδομάδες, ενώ των αντίστοιχων ελληνικών αυξήθηκαν στο 0,76% από 0,55% στο ίδιο διάστημα.
Η πληθωριστική έκρηξη έχει ωθήσει μία σειρά αξιωματούχων της ΕΚΤ να δηλώνουν ότι οι αγορές ομολόγων μπορεί να αποκλιμακωθούν νωρίτερα από ότι αναμενόταν. «Βλέπουμε τους επενδυτές να προεξοφλούν κάποιον κίνδυνο περιορισμού των αγορών ομολόγων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου», δήλωσε διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Union Bancaire Privée, προσθέτοντας: «Εως τώρα η αγορά θεωρούσε ότι η ΕΚΤ θα συνέχιζε (τις αγορές ομολόγων) με τον σημερινό ρυθμό έως το τέλος του έτους».
Ενίσχυση του APP ως διαδόχου του PEPP
Σύμφωνα με τους Financial Times, το πιθανότερο είναι η ΕΚΤ να ανακοινώσει τη μείωση των έκτακτων αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του PEPP από τα 80 δισ. ευρώ που αγοράζει μηνιαίως από τον περασμένο Μάρτιο, αλλά σε επίπεδο πάνω από τα 40 δισ. ευρώ που αγόραζε στο πρώτο τρίμηνο του 2021.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και αν η ΕΚΤ καταργήσει το PEPP τον Μάρτιο του 2021, θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματός της APP, το οποίο ισχύει από το 2015, αλλά έχει χαμηλότερο βεληνεκές και προδιαγραφές από το PEPP. Oι αναλυτές θεωρούν ότι η Λαγκάρντ θα παρουσιάσει τους επόμενους μήνες ένα σχέδιο για την ενίσχυση του APP.
Με πληροφορίες από FT και Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!