Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επενδυτική βαθμολογία το 2022 βασικός στόχος των νέων εκδόσεων ομολόγων

Πηγή: Pixabay

Αρκετούς εξέπληξε η είδηση ότι η Ελλάδα θα έβγαινε στις αγορές με την επανέκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου. Και αυτό, διότι ο ετήσιος στόχος άντλησης κεφαλαίων από τις χρηματαγορές έχει καλυφθεί και με το παραπάνω, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σε τέτοιο ικανοποιητικό επίπεδο που δεν απαιτείται επί του παρόντος νέα ένεση ρευστότητας.

Ωστόσο, αν κάποιος έχει παρακολουθήσει τόσο το σχεδιασμό της κυβέρνησης, όσο και την φρασεολογία που έχει ακολουθήσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα διαπιστώσει πως μόνο έκπληξη δεν αποτέλεσε η σημερινή έξοδος στις αγορές.

Μια έξοδος, που ειρήσθω εν παρόδω στέφθηκε, όπως και οι πρόσφατες, από απόλυτη επιτυχία.

Ποιος είναι ο στόχος; Να βελτιωθεί η καμπύλη των ελληνικών εκδόσεων. Η Ελλάδα θέλει μέσα στο 2022 να αποκτήσει επενδυτική βαθμολογία. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί λίγο νωρίτερα, ωστόσο, η πανδημία πήγε λίγο πίσω την σχετική προσπάθεια.

Ολοι οίκοι αξιολόγησης είναι με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» και αν η Ελλάδα δείξει, όπως τουλάχιστον αναμένεται θετικά δείγματα γραφής αναφορικά με την πορεία της οικονομίας, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό ακόμη και μέσα στο 2021 να υπάρξουν αναβαθμίσεις της.

Οι εκδόσεις της Ελλάδος μέσα στο 2021

Η Ελλάδα μέχρι και σήμερα έχει αντλήσει από τις αγορές περίπου 17 δισ., μέσω τεσσάρων εκδόσεων ομολόγων και μίας ανταλλαγής ομολόγων με τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Να σημειωθεί ότι ο αρχικός στόχος ήταν να αντληθούν περί τα 12 δισ., δηλαδή, έχει υπερκαλυφθεί και με το παραπάνω.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η σημερινή έκδοση είναι απαραίτητα και η τελευταία. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μία ακόμη το Νοέμβριο.

Ας δούμε τις εκδόσεις του 2021:

  • Η πρώτη έκδοση πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου με 10ετές ομόλογο. Αντλήθηκαν 3,5 δις, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,807%.
  • Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου με την έκδοση 30ετούς ομολόγου. Το επιτόκιο ήταν στο 1,956% και αντλήθηκαν συνολικά 2,5 δις
  • Η τρίτη, πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου με την έκδοση 5ετούς ομολόγου, που είχε επιτόκιο 0,172% το χαμηλότερο ιστορικά για την Ελλάδα, σε σχέση με όλες τις εκδόσεις. Αντλήθηκαν 3 δις.
  • Η 4η έκδοση αφορούσε 10ετές ομόλογο. Πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουνίου. Αντλήθηκαν 2,5 δις με επιτόκιο 0,9%.
  • Σήμερα με την επανέκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου αντλήθηκαν 2,5 δις.  
  • Περίπου 3 δις από την ανταλλαγή ομολόγων με τις ελληνικές τράπεζες.

Πλέον ο επόμενος σταθμός για την ελληνική οικονομία είναι η προσεχής Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου, όπου και θα ανακοινωθεί η εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ της Ελλάδος στο 2ο τρίμηνο του έτους. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη στο 13%, κάτι που αν τελικά επιβεβαιωθεί θα φέρει πιο κοντά τις θετικές αναθεωρήσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ