Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθινόπωρο με φοροκαταιγίδα αλλά και μέτρα στήριξης

ηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Καρότο και μαστίγιο περιμένει τους φορολογούμενους τον Σεπτέμβριο. Και αυτό διότι θα είναι μεν «βαρύς» ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία, ωστόσο εντός του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Την ίδια ώρα, έρχεται ο συμψηφισμός φορολογικών οφειλών για τις 31.000 επιχειρήσεις που έχουν κριθεί δικαιούχοι του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Οι φόροι του Σεπτεμβρίου

Συγκεκριμένα, μετά και την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει εντός του επόμενου μήνα να πληρωθούν αρκετές και σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις. Ειδικότερα:

- Φόρος εισοδήματος: Μέχρι την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν οι πρώτες 2 από τις 8 μηνιαίες δόσεις του νέου φόρου εισοδήματος. Πρόκειται για τις δόσεις Ιουλίου και Αυγούστου ενώ μέχρι την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί και η 3η δόση του φόρου εισοδήματος που αφορά τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι για την παροχή έκπτωσης 3% στο συνολικό ποσό του οφειλόμενου φόρου που προκύπτει από τη φορολογική δήλωση, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 27 Αυγούστου και να καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι και τις 31 Αυγούστου.

- ΕΝΦΙΑ: Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη από την συνολικά 6 δόσεις του ΕΝΦΙΑ.  Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία δόση του φόρου ακινήτου θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.

- Επανένταξη σε 100 και 120 δόσεις: Όσοι έχασαν το χρονικό διάστημα από 1η Μαρτίου του 2020 έως τις 31 Ιουλίου του 2021 στη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων και θέλουν να επανενταχθούν σε αυτές θα πρέπει να πληρώσουν εως τα τέλη Σεπτεμβρίου, τις δόσεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου. Η δυνατότητα αυτή δίδεται μόνο σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία. Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία της αναβιωσάσης ρύθμισης επεκτείνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που δεν εξοφλήθηκαν την ημέρα της αναβίωσης. Για παράδειγμα εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 10 μήνες η ρύθμιση των 120 δόσεων για παράδειγμα θα επεκταθεί για επιπλέον 10 μήνες.

Πάγια ρύθμιση

Οι φορολογούμενοι που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις του Σεπτεμβρίου μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους που προέρχονται από τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ σε έως 24 μηνιαίες δόσεις χωρίς μάλιστα να τίθενται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Διευκρινίζεται ότι οι οφειλές προς την εφορία μπορούν να ρυθμιστούν ακόμη και πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες. Ιδιαίτερη προσοχή όμως θα πρέπει να δοθεί στην επιλογή του πλήθους των δόσεων καθώς όσο αυξάνονται οι δόσεις, τόσο αυξάνεται και το επιτόκιο.

Για παράδειγμα εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 5,32% ετησίως ενώ εάν κάποιος ρυθμίσει σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις το χρέος του το επιτόκιο φτάνει το 6,82% ετησίως.

Σημειώνεται ότι ο νέος φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από τα φετινά εκκαθαριστικά δεν μπορεί να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση των 36 άτοκων μηνιαίων δόσεων ή 72 έντοκων με επιτόκιο 2,5% που θα ισχύσει από τις αρχές του νέου χρόνου και αφορά τα χρέη που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1η Μαρτίου του 2020 έως τις 31 Ιουλίου του 2021, για όσους φορολογούμενοι έχουν πληγεί από την πανδημία.

Φορολογικές Δηλώσεις

Λιγότερες από 20 ημέρες έχουν μείνει για τη λήξη και της παράτασης των φετινών φορολογικών δηλώσεων στις 10 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέχρι στιγμής έχουν εκκαθαριστεί 6.582.268 φορολογικές δηλώσεις από τις περίπου 8,9 εκατομμύρια δηλώσεις που εκκαθαρίστηκαν πέρυσι από τις οποίες προκύπτει ότι 2.079.200 εκατομμύρια είναι χρεωστικές με μέσο φόρο ανά δήλωση 830 ευρώ ,1.110.018 δηλώσεις ενώ περίπου 3.393.050 δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί έχουν μηδενικό φόρο.

Ενίσχυση 25.000 επιχειρήσεων με μείωση τζίρου άνω του 30%

Την ίδια ώρα, εντός του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Πρόκειται για 25.000 επιχειρήσεις οι οποίες είχαν μείωση τζίρου κατά 30% το 2020.

Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ρευστότητα, που μπορεί να φθάσει στο 35% της συνολικής ενίσχυσης που έλαβαν από τους τρεις πρώτους κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να ενισχυθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα απολέσουν το δικαίωμα της έκπτωσης κατά 50% για την επιστροφή των ποσών που έλαβαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή, όπως ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο το υπουργείο Οικονομικών. Όσοι αποφασίσουν να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα καλούνται να αποπληρώσουν το 100% της ενίσχυσης των επιστρεπτέων 1, 2 και 3 σε 60 μήνες, από τον Ιανουάριο του 2022.

Πρόκειται κυρίως για μικρά εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις εστίασης και κάποιες άλλες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, όπως γυμναστήρια. Αυτές οι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και στερούνται κεφαλαίων για την επανεκκίνησή τους και την πληρωμή των υποχρεώσεών τους σε φορολογικά και ασφαλιστικά ταμεία. Το ποσό που θα λάβουν όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στο πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τα τέλη του 2021.

H Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται έως τo τέλος Σεπτεμβρίου να αναρτήσει στο Taxisnet αναλυτικά τα ποσά που έχει λάβει κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας, καθώς και το συνολικό ποσό που καλείται να επιστρέψει στο κράτος προκειμένου οι δικαιούχοι να έχουν πλήρη εικόνα και να αποφασίσουν πώς θα αποπληρώσουν την οφειλή. Σε αυτά θα αναγράφεται τόσο το συνολικό ποσό της ενίσχυσης που τους χορηγήθηκε, όσο και εκείνο που πρέπει να επιστρέψουν εντόκως.

Δύο δυνατότητες αποπληρωμής

Το ύψος του συνολικού ποσού που πρέπει να γυρίσει στο Δημόσιο ανέρχεται σε 5,3 δισ. ευρώ και οι πληττόμενοι από την πανδημία, οι οποίοι έκαναν χρήση του μέτρου, έχουν δύο δυνατότητες αποπληρωμής:

  1. Να αποπληρώσουν το συνολικό ποσό που οφείλουν σε 60 δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2022.
  2. Να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό που έχουν λάβει με επιπλέον «κούρεμα» ύψους 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος.

Υπενθυμίζεται ότι οι κύκλοι της επιστρεπτέας προκαταβολής ήταν 7. Στις επιστρεπτέες 4, 5, 6 και 7 το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

Πάγιες δαπάνες: Ξεκινούν οι συμψηφισμοί με φόρους και εισφορές στην εστίαση

Στην ανακοίνωση πως ξεκινούν οι συμψηφισμοί των παγίων δαπανών με φόρους και εισφορές στην εστίαση, προχώρησε πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδικότερα, μιλώντας στην εκπομπή του Open TV «Ώρα Ελλάδος» και τους Γιάννη Φώσκολο και Αλεξία Τασούλη, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως «σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, από αυτό το μήνα και τον επόμενο μήνα θα γίνονται συμψηφισμοί με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις περίπου 10.000 επιχειρήσεων της εστίασης».

Αυτή την περίοδο «ξετυλίγονται» μια σειρά μέτρων ενίσχυσης του κλάδου, ανέφερε εν συνεχεία, προσθέτοντας πως «για παράδειγμα σήμερα που μιλάμε, ένα σημαντικό τμήμα της εστίασης ενισχύεται μέσα από στοχευμένα προγράμματα του υπ. Ανάπτυξης που βοηθάει συγκεκριμένες επιχειρήσεις».

«Η στήριξη δεν έχει τελειώσει εδώ»

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως «η εστίαση από τα στοιχεία φαίνεται να πηγαίνει ικανοποιητικά λόγω της ενίσχυσης της κατανάλωσης», υπογραμμίζοντας πως «ταυτόχρονα όμως η πολιτεία συνεχίζει να την ενισχύει».

«Η στήριξη δεν έχει τελειώσει, συνεχίζεται», σημείωσε και συμπλήρωσε καταλήγοντας για το θέμα πως «αυτό γίνεται και για άλλους κλάδους, όπως ο τουρισμός».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ