Νέα
  • ΓΔ: 1448.86 -0.25%
  • Τζίρος: 81,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάρκους Φέρμπερ στην «Η»: Καμπανάκι για το χρέος - Δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα

Τα υψηλά επίπεδα χρέους σε πολλές χώρες στην ΕΕ δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμα, προειδοποιεί ο Αντιπρόεδρος της υποεπιτροπής φορολογικών θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρκους Φέρμπερ, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην «Ημερησία».

Ο έμπειρος Γερμανός ευρωβουλευτής, ο οποίος έχει μακρά θητεία αφού εκλέγεται επί 27 έτη κι έχει διατελέσει σε υψηλά πόστα, εκφράζει την ανησυχία του για το χρέος της Ελλάδας. «Τα υψηλά επίπεδα χρέους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να φαίνονται διαχειρίσιμα, αλλά η εντύπωση αυτή είναι απατηλή» υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι αν δούμε σταθερά υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού και αν τα επιτόκια αυξηθούν ξαφνικά, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα αυξηθεί επίσης και θα αποτελέσει πρόβλημα

Ο 56χρονος Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός μίλησε με κολακευτικά λόγια για το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας, χαρακτηριζόντάς το «εντυπωσιακό», εφιστώντας όμως την προσοχή καθώς «προτεραιότητα τώρα είναι η πιστή εφαρμογή του». 

Αναφερόμενος στη συμφωνία για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο, ο Γερμανός ευρωβουλευτής λέει ότι οι νέοι κανόνες για τη φορολόγηση των εταιρειών θα αποφέρουν σημαντικά πρόσθετα φορολογικά έσοδα, ιδίως για τα μικρότερα κράτη μέλη.

 

Ο Αντιπρόεδρος της υποεπιτροπής φορολογικών θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρκους Φέρμπερ με τη δημοσιογράφο της «Η» Μαργαρίτα Αργυροπούλου

Ολόκληρη η συνέντευξη του έμπειρου Γερμανού ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που εκλέγεται επί 27 χρόνια στη Βαυαρία και είναι ηγετικό στέλεχος του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος CSU, έχει ως εξής: 

Ενώ η πανδημία φαινόταν ότι ήταν σε αποδρομή και όλοι προετοιμάζονταν για την μετά Covid-19 εποχή, η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί εκ νέου τις οικονομίες της Ευρώπης. Δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία εξαρτάται σημαντικά από τον τουρισμό και τα ταξίδια, πόσο εκτιμάτε ότι θα επηρεαστεί από τις νέες συνθήκες;

Η παραλλαγή Δέλτα είναι πράγματι μια οπισθοδρόμηση στον αγώνα κατά του Covid-19. Ωστόσο, οι περιορισμοί που τέθηκαν σε ισχύ κατά το προηγούμενο έτος αποσκοπούσαν κυρίως στην προστασία της υγείας των πολιτών αλλά και των συστημάτων δημόσιας υγείας. Με ένα αυξανόμενο ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που εμβολιάζονται, έχουμε δει μια μικρή αποσύνδεση μεταξύ του αριθμού των κρουσμάτων και του αριθμού των σοβαρών κρουσμάτων που οδηγούν σε νοσηλεία.

Υπό το πρίσμα αυτό και δεδομένου ότι έχουμε επινοήσει στρατηγικές για να ζήσουμε με τον ιό τους τελευταίους μήνες, νομίζω ότι ένα νέο οικονομικό πλήγμα, όπως αυτό που είδαμε στις αρχές του 2020, έχει καταστεί απίθανο.

Πώς μπορεί να λυθεί ο γρίφος των ταξιδιών εντός και εκτός ΕΕ;

Πρώτον, πιστεύω ότι μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση είναι αναμφισβήτητα επιθυμητή. Καθώς έχουμε ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ, πρέπει να κατανοήσουμε ποιοι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται στα σύνορα.

Δεύτερον, θα πρέπει αναμφισβήτητα να φροντίζουμε να μην "εισάγουμε" νέα κρούσματα ή ακόμη και νέα στελέχη του Covid στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως η απαίτηση απόδειξης εμβολιασμού, ανάρρωσης ή τουλάχιστον ενός νέου αρνητικού τεστ στα σύνορα φαίνεται λογική. Για ταξίδια, εντός της ΕΕ το πιστοποιητικό Covid εφαρμόζει ακριβώς αυτά τα πρότυπα.

Σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί κρούσματα πλαστών ψηφιακών πιστοποιητικών Covid. Υπάρχουν τρύπες στο σύστημα και εν τέλει το πράσινο πιστοποιητικό είναι επαρκής απάντηση για ασφαλή ταξίδια στην ΕΕ;

Δυστυχώς, όπως συμβαίνει με όλα σχεδόν τα επίσημα έγγραφα, κάποιοι προσπαθούν να παίξουν με το σύστημα και να πλαστογραφήσουν τα πιστοποιητικά Covid. Όπως και με τα διαβατήρια, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα ψηφιακά πιστοποιητικά Covid είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλή, ώστε η πλαστογράφησή τους να είναι δαπανηρή και δύσκολη και οι πλαστογραφίες να εντοπίζονται αρκετά εύκολα. Νομίζω ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid πληροί σε γενικές γραμμές αυτές τις προϋποθέσεις.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για το ελληνικό χρέος, το οποίο παραμένει πολύ υψηλό, ωστόσο είναι σύμφωνα με όλους τους δείκτες προς το παρόν βιώσιμο. Ανησυχείτε για το μέλλον; Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για μια χώρα σαν την Ελλάδα με υψηλό δημόσιο χρέος και μακροχρόνιο ορίζοντα εξυπηρέτησης, που έχει μόλις βγει από μια κρίση;

Αυτή τη στιγμή, τα υψηλά επίπεδα χρέους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να φαίνονται διαχειρίσιμα, αλλά η εντύπωση αυτή είναι απατηλή. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ΕΚΤ συμπιέζει τεχνητά τα επιτόκια αυτή τη στιγμή, γεγονός που καθιστά τις συνθήκες χρηματοδότησης πολύ ευνοϊκές. Αν δούμε σταθερά υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού, η ΕΚΤ μπορεί να αναγκαστεί να σταματήσει να αγοράζει ομόλογα και να αυξήσει τα επιτόκια. Εάν τα επιτόκια αυξηθούν ξαφνικά, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα αυξηθεί επίσης και αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Μακροπρόθεσμα, τα επίπεδα χρέους που παρατηρούμε σήμερα στην ΕΕ δεν είναι βιώσιμα.

Η Ελλάδα έχει στηρίξει σημαντικό τμήμα των ελπίδων της στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Η γραφειοκρατία των Βρυξελλών όμως – όπως και η ελληνική γραφειοκρατία – δεν φημίζονται για τις ταχείες διαδικασίες εκταμίευσης και απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων. Πως βλέπετε να προχωρούν οι διαδικασίες; Υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις;

Η Ελλάδα παρουσίασε ένα εντυπωσιακό σχέδιο ανάκαμψης, το οποίο η Επιτροπή ορθώς ενέκρινε γρήγορα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε τα πρώτα κεφάλαια προχρηματοδότησης στην Ελλάδα, οπότε πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Τώρα η προτεραιότητα πρέπει να είναι η πιστή εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης.

Από το 2023, οι δημοσιονομικοί κανόνες επανέρχονται με στόχο το 2025 να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ. Υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω δημοσιονομική χαλάρωση, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία εξαρτάται τόσο πολύ από τον τουρισμό που πλήττεται από την πανδημία;

Μέχρι το 2023 όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να έχουν επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα παραγωγής. Αν αυτό ισχύει, θα πρέπει επίσης να επιστρέψουμε σε κανονικές δημοσιονομικές πολιτικές. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο καθώς τα επίπεδα του δημόσιου χρέους αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το ευνοϊκό περιβάλλον επιτοκίων στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα δεν θα διαρκέσει για πάντα.

Σε ποιο βαθμό οι χώρες της ΕΕ θα επηρεαστούν από την απόφαση της G7 και του ΟΟΣΑ για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο;

Μόλις διευθετηθούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες, η φορολογική συμφωνία του ΟΟΣΑ θα εφαρμοστεί στην ΕΕ. Προβλέπω ότι οι νέοι κανόνες για τη φορολόγηση των εταιρειών θα αποφέρουν σημαντικά πρόσθετα φορολογικά έσοδα, ιδίως για τα μικρότερα κράτη μέλη.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ