Με ένα διευρυμένο πακέτο μέτρων για τη στήριξη των πυρόπληκτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, η κυβέρνηση επιχειρεί να κατευνάσει την οργή και την αγανάκτηση όσων επλήγησαν από την πρωτοφανή πύρινη λαίλαπα που μέχρι χθες το βράδυ συνέχιζε την καταστροφική πορεία της.
Tα μέτρα θα εξειδικευθούν από το οικονομικό επιτελείο το απόγευμα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διαβεβαίωσε με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ότι έχει εξευρεθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος και υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια, τα οποία θα κατανεμηθούν σύμφωνα με τις διαπιστούμενες ανάγκες. Βασικός στόχος στον απόηχο των λαϊκών αντιδράσεων, η άμεση ανακούφιση των πληγέντων και η αντιμετώπιση των αναγκών που έχουν προκύψει από την καταστροφή χιλιάδων σπιτιών, παραγωγικών εγκαταστάσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Αμεσα οι αποζημιώσεις
Oι αποζημιώσεις για πρώτες ανάγκες των πυρόπληκτων και για οικοσκευές, οι οποίες θα δοθούν θα φτάσουν έως τις 6.000 ευρώ, ενώ ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για τους αγρότες.
Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν άμεσα χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια, με μία απλή δήλωση που θα υποβάλουν οι πληγέντες σε ειδική πλατφόρμα με τους κωδικούς του taxisnet.
Επί της ουσίας, θα δοθούν προκαταβολές έναντι μελλοντικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων, που το ύψος τους θα καθοριστεί κατά περίπτωση και κατά δικαιούχο.
Η δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνει :
- Επιδοτήσεις και οικονομικές ενισχύσεις για την αποκατάσταση-ανακατασκευή σπιτιών που κάηκαν στις πυρκαγιές, ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Η ενίσχυση θα καλύπτει το 80% της δαπάνης, ενώ το υπόλοιπο 20% θα είναι δάνειο.
- Οικονομικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις των περιοχών που υπέστησαν μεγάλες ζημίες από πυρκαγιές.
- Επιχορηγήσεις για αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων.
- Αναστολές 6 μήνες φορολογικών-ασφαλιστικών υποχρεώσεων και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες.
- Επιδότηση ενοικίου.
- Χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ.
- Κονδύλια στην τοπική αυτοδιοίκηση για αποκατάσταση ζημιών σε πάσης φύσεως υποδομές.
Στην κυβέρνηση δεν σταματούν να υπογραμμίζουν ότι μέσω του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης έχει αποφασιστεί η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με 1,76 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών της, των λειτουργικών της συστημάτων, αλλά και των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης.
Επιπλέον το εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης προβλέπει τη διάθεση 224 εκατομμυρίων ευρώ για την αναδάσωση και 110 εκατομμυρίων ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρικές ζώνες.
Μεγάλο το κόστος για τον προϋπολογισμό
H πρώτη εκτίμηση παραγόντων του οικονομικού επιτελείου είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα οι συνέπειες σε δημοσιονομικό και μακροοικονομικό επίπεδο από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα και άφησαν άστεγες εκατοντάδες οικογένειες, προσεγγίζουν έως και το 1,5 δισ. ευρώ.
Αν και ο τελικός απολογισμός θα πραγματοποιηθεί αφού κατασβεστεί και η τελευταία πυρκαγιά, ο προβληματισμός είναι μεγάλος για το νέο χτύπημα στον κρατικό προϋπολογισμό.
Σε αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιείται ήδη επανυπολογισμός των κονδυλίων που θα απαιτηθούν για τη χρηματοδότηση των αποζημιώσεων που θα καταβληθούν εντός του 2021, ενώ χθες εγκρίθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για τις ανάγκες των περιοχών που έχουν πληγεί, κυρίως στη Βόρεια Εύβοια και την Αττική.
H έκταση των καταστροφών αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για τον προϋπολογισμό, καθώς πέρα από τις πιέσεις που ασκούνται για την αντιμετώπιση των μεγάλων καταστροφών, η νέα νομοθεσία προβλέπει σημαντικές προκαταβολές έναντι του συνολικού ποσού της επιχορήγησης, που είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και ανεκχώρητες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης.
Επίσης, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!