Το φυσικό αέριο ήταν φτηνό και σε αφθονία την περασμένη δεκαετία, με την προσφορά του να αυξάνεται από τις ΗΠΑ έως την Αυστραλία, αλλά αυτό άλλαξε φέτος καθώς η ζήτηση ξεπέρασε πολύ τη νέα προσφορά.
Οι τιμές του αερίου στην Ευρώπη έφθασαν σε νέο υψηλό - ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, ενώ οι παραδόσεις του υγροποιημένου αερίου (LNG) πλησίασαν ιστορικά υψηλά επίπεδα για την τρέχουσα περίοδο.
H αναντιστοιχία της προσφοράς με την ζήτηση αποδίδεται στην πράσινη μετάβαση που προωθείται από πολλές χώρες ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή. Ο κόσμος βασίζεται πλέον περισσότερο στο αέριο για την επίτευξη των πράσινων στόχων τα επόμενα χρόνια, καθώς είναι το πιο καθαρό ορυκτό καύσιμο με εκπομπές ρύπων χαμηλότερες κατά 50% από τον άνθρακα, με συνέπεια την αύξηση της ζήτησης.
Από την άλλη πλευρά, οι παραγωγοί μειώνουν τις επενδύσεις τους καθώς ο στόχος είναι η ενέργεια να παράγεται σταδιακά μόνο από τις ανανεώσιμες πηγές που δεν έχουν κανένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
«Ανεξάρτητα από το πώς το βλέπει κανείς, το αέριο θα είναι το καύσιμο της μετάβασης τις επόμενες δεκαετίες καθώς οι μεγάλες οικονομίες δεσμεύονται να επιτύχουν τους στόχους για τις εκπομπές άνθρακα. Η τιμή του αερίου είναι πιθανό να παραμείνει υψηλή μεσοπρόθεσμα και να αυξηθεί μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος συμβουλευτικής εταιρείας στο Bloomberg.
Οι προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης
Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Ενέργειας (IEA), η ζήτηση αερίου προβλέπεται να αυξηθεί 7% έως το 2024 σε σχέση με τα προ κορονοϊού επίπεδα. Η ζήτηση LNG αναμένεται να αυξάνεται 3,4% ετησίως έως το 2035, ξεπερνώντας άλλα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με ανάλυση της McKinsey & Company.
Οι τιμές του αερίου αυξήθηκαν πάνω από 1.000% από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του Μαΐου 2020, ενώ οι τιμές του LNG εξαπλασιάστηκαν πέρυσι. Ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου η σχιστολιθική επανάσταση προκάλεσε έκρηξη της παραγωγής, οι τιμές έφθασαν φέτος στο υψηλότερο επίπεδο δεκαετίας.
Αν και υπήρξαν και ειδικοί παράγοντες που οδήγησαν σε αυτές τις αυξήσεις, όπως η αποδιάρθρωση της προσφοράς, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και η μείωση νέων εργοστασίων εξαγωγής LNG, η κυρίαρχη άποψη είναι ότι υπάρχει μία διαρθρωτική μεταβολή λόγω της ενεργειακής μετάβασης.
Πριν από μία δεκαετία, η IEA ανακοίνωσε ότι ο κόσμος έμπαινε πιθανόν σε μία «χρυσή εποχή» αυξημένης ζήτησης φυσικού αερίου λόγω του χαμηλού κόστους του. Πράγματι, από το 2009 έως το 2020 η παγκόσμια κατανάλωση αερίου αυξήθηκε κατά 30% καθώς οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας και οι βιομηχανίας αξιοποίησαν την ταχύτατη αύξηση της παραγωγής του.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες παραγωγής ενέργειας στρέφονται στο αέριο λόγω των πολύ υψηλών τιμών για τα δικαιώματα ρύπων, ενώ οι χώρες της Νότιας και της Νοτιοανατολικής Ασίας σχεδιάζουν δεκάδες νέα εργοστάσια αερίου για να καλύψουν τις ανάγκες σε ρεύμα και η Κίνα αναμένεται να αυξήσει την εξάρτησή της από το αέριο στο μεγαλύτερο έως τώρα βαθμό.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!