Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρός ο ανταγωνισμός για τη φέτα και το ελληνικό γιαούρτι στην Ολλανδία

Φέτα συνεταιρισμός
Πηγή: Eurokinissi

Το εμπορικό ισοζύγιο γαλακτοκομικών προϊόντων Ελλάδας Ολλανδίας είναι ιδιαιτέρως αρνητικό για τη χώρα μας. Πέρυσι μπορεί να μειώθηκε στα 115,7 εκατ. ευρώ, ωστόσο τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται γύρω στα 150 εκατ. ευρώ.

Τα σημαντικότερα εξαγώγιμα προϊόντα

Όπως αναφέρεται σε σχετικό report της ελληνικής πρεσβείας στη Χάγη, για την Ολλανδία τα σημαντικότερα εισαγόμενα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η φέτα και το γιαούρτι.

Σημειώνεται ότι η Ολλανδία είναι ένας αρκετά σημαντικός πελάτης για τις ελληνικές εξαγωγές φέτας, ενώ οι επανεξαγωγές φέτας από την Ολλανδία είναι περίπου πέντε φορές υψηλότερές από τις εισαγωγές της. Οι επανεξαγωγές φέτας της Ολλανδίας κατευθύνονται σχεδόν στο σύνολό τους προς τη Γερμανία.

Άλλα εισαγόμενα είδη τυριού από την Ελλάδα στην Ολλανδία, εκτός της φέτας, είναι τα εξής:

  • Κεφαλοτύρι
  • Gouda
  • Κεφαλογραβιέρα και κασέρι

Τυριά

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων TradeMap, η Ολλανδία ήταν η 10η σημαντικότερη χώρα για την εξαγωγή τυριών από την Ελλάδα το 2020. Οι ολλανδικές εισαγωγές τυριών από την Ελλάδα ανήλθαν σε 12 εκατ. ευρώ το 2020, γεγονός που σημαίνει αύξηση κατά 27,5% σε σύγκριση με το 2019.

Από τη βάση δεδομένων TradeMap φαίνεται ότι το ελληνικό μερίδιο των ολλανδικών εισαγωγών τυριών και στάρπης ήταν περίπου 0,98% το 2020. Ποσοστό περίπου 75%-80% των εισαγωγών τυριών από την Ελλάδα είναι φέτα. Συγκεκριμένα, το 2020 εισήχθησαν 2.121,9 τόνοι τυριού από την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 1.586,8 τόνοι ήταν φέτα. Η Ολλανδία επίσης εισάγει μεγάλες ποσότητες φέτας από γειτονικές χώρες, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Δανία.

Ένα αρκετά αξιοσημείωτο συμπέρασμα από τον πίνακα είναι ότι η επανεισαγόμενη από άλλες χώρες φέτα στην Ολλανδία είναι φθηνότερη από τη φέτα που εισάγεται απευθείας από την Ελλάδα. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τη μείωση του μεριδίου φέτας που εισάγεται απευθείας από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Λόγω πιθανών πλεονεκτημάτων οικονομίας κλίμακας, η φέτα εισάγεται επίσης σε μεγάλες ποσότητες μέσω της Γερμανίας.

Οι… απομιμήσεις φέτας

Για σκοπούς σύγκρισης, σημειώνουμε ότι τα φθηνότερα ολλανδικά (ημι-)σκληρά τυριά (π.χ. De Zaanse Hoeve ώριμο τυρί 48+ ή τυρί Gouda μικρής διάρκειας ωρίμασης 48+) πωλούνται προς περίπου 6-7 ευρώ ανά κιλό στα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, τα περισσότερα είδη (ημι-)σκληρών ολλανδικών τυριών (λ.χ. τα περισσότερα τυριά τύπου Milner, Wapenaer, Old Amsterdam και Gouda) κυμαίνονται μεταξύ 10-16 ευρώ ανά κιλό.

Τα (ημι-)σκληρά τυριά Gruyere και Grana Padano πωλούνται σε τιμές (ανά κιλό) που υπερβαίνουν τις περισσότερες μάρκες φέτας. Συνεπώς, σε σύγκριση με τα προαναφερθέντα τυριά, η ελληνική φέτα δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή.

Σημειώνεται ακόμη ότι και σε άλλα αρκετά σημαντικά σούπερ μάρκετ, όπως το Coop και το Dirk, με από κοινού μερίδιο αγοράς περίπου 8%, προσφέρεται φέτα Σαλάκης (1,95-2,10 ευρώ τα 150 γραμμάρια). Η ελληνική φέτα συνεπώς διατίθεται ευρέως σε οποιοδήποτε ολλανδικό σούπερ μάρκετ. Τα ολλανδικά σούπερ μάρκετ επίσης προσφέρουν απομιμήσεις φέτας, όπως για παράδειγμα το άσπρο τυρί Apetina δανέζικης παραγωγής (της εταιρείας Arla). Όπως και για τη φέτα, τα σούπερ μάρκετ πουλάνε απομιμήσεις φέτας («λευκά τυριά») ιδιωτικής ετικέτας. Αυτά τα τυριά είναι γενικά φθηνότερα από την αυθεντική ελληνική φέτα.

Το ελληνικό τυρί επίσης προσφέρεται σε καταστήματα delicatessen και σε εξειδικευμένα καταστήματα. Τέλος, τα ελληνικά τυριά διατίθενται ευρέως στα ελληνικά καταστήματα τροφίμων στην Ολλανδία (καθώς και στα διαδικτυακά καταστήματα Ελλήνων στην Ολλανδία), όπου απαντάται μεγαλύτερη ποικιλία τυριών (λ.χ. μανούρι, κεφαλογραβιέρα, κασέρι και ανθότυρο). Η ζήτηση για αυτά τα τυριά αυξάνεται ως αποτέλεσμα της αύξησης της εισροής Ελλήνων στη χώρα. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα προαναφερθέντα τυριά είναι άγνωστα στους Ολλανδούς καταναλωτές.

Γιαούρτι

Σε ό,τι αφορά το γιαούρτι, οι ολλανδικές εισαγωγές γιαουρτιού προέρχονται κατά περίπου 75% από τη Γερμανία. Το Βέλγιο είναι η δεύτερη χώρα προέλευσης γιαουρτιού για την Ολλανδία, με μερίδιο περίπου 13%. Η Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια είχε ελάχιστο μερίδιο εισαγωγής 1,3% (2019) και μέγιστο 3,7% (2017). Από τον παρακάτω πίνακα προκύπτει ότι το μερίδιο ελληνικών εισαγωγών γιαουρτιού είναι αρκετά μικρό και μάλιστα έχει μειωθεί κατά τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων TradeMap, η Ελλάδα ήταν η 11η πιο σημαντική χώρα όσον αφορά την αξία της εισαγωγής γιαουρτιού το 2020, από 5η το 2016.

Τα προϊόντα… τύπου ελληνικού γιαουρτιού

Σύμφωνα με το report, η εικόνα του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόντος συνδεδεμένου με την υγιή διατροφή καθώς και το γεγονός ότι περιέχει πολλές πρωτεΐνες, το καθιστούν πολύ δημοφιλές σε πολλούς ανθρώπους. Παρόλο που το ελληνικό γιαούρτι είναι γνωστό στην Ολλανδία, το αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι διατίθεται περιορισμένα στα ολλανδικά σούπερ μάρκετ.

Στην πραγματικότητα, οι μεγαλύτερες αλυσίδες πωλούν επίσης διάφορα γιαούρτια «τύπου» ελληνικού γιαουρτιού (γιαούρτι «Greek Style»), είτε με δικές του ιδιωτικές ετικέτες είτε με επωνυμίες γαλακτοκομικών εταιρειών, όπως Campina, Almhof, Elinas, Optimel και De Zaanse Hoeve. Τα προαναφερθέντα γιαούρτια πωλούνται σε πολύ χαμηλότερη τιμή από το αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι. Ακολουθούν, ενδεικτικά, οι τιμές καταναλωτή για το ελληνικό γιαούρτι και το γιαούρτι Greek Style σε διάφορες από τις μεγαλύτερες αλυσίδες ολλανδικών σούπερ μάρκετ.

Με εξαίρεση το Jumbo, τα σούπερ μάρκετ δεν περιέχουν στοιχεία σχετικά με την ακριβή προέλευση του γιαουρτιού στις ιστοσελίδες τους. Στις μεγαλύτερες αλυσίδες βιολογικών σούπερ μάρκετ (Ekoplaza και Odin) δεν διατίθεται καθόλου αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι.


 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ