Νέο «Εξοικονομώ» που θα κάνει πρεμιέρα εντός της Άνοιξης, έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, δράσεις για την απολιγνιτοποίηση, τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια,
τηλεκπαίδευση... Αυτά είναι μερικά από τα έργα που δρομολογούνται και θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2021 χρηματοδοτούμενα από το Σχέδιο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών.
Μάλιστα προκειμένου να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο οι σχετικές διαδικασίες, έργα επενδυτικά έργα και μεταρρυθμίσεις που έχουν ισχυρή πιθανότητα να υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ξεκινούν πριν την τελική έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης με ένταξή τους στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Στα έργα και στα προγράμματα αυτά περιλαμβάνονται το νέο Πρόγραμμα Εξοικονομώ που θα προχωρήσει εντός της άνοιξης του 2021, τα 200 πρώτα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, προγράμματα αναδάσωσης, προγράμματα αποκατάστασης εδαφών σε λιγνιτικές περιοχές, δράσεις που σχετίζονται με την τηλεκπαίδευση, πολλά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ.ά.
Τα έργα ξεκινούν από τις αρχές του 2021, δεδομένης της στρατηγικής επιλογής της Κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα η εφαρμογή του σχεδίου, ώστε να αρχίσουν να επιτυγχάνονται οι αναπτυξιακοί και δημοσιονομικοί στόχοι του επομένου έτους, πριν την έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης που αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκαν 45 συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο.
Σε πολιτικό επίπεδο έγιναν 11 συναντήσεις στις οποίες συμμετείχαν τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής για την προετοιμασία του Σχεδίου και οι αρμόδιοι ανά τομέα υπουργοί, για επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις, έργα και προγράμματα που αφορούν ενέργεια και περιβάλλον, ψηφιακό μετασχηματισμό, υγεία, φορολογία, εργασία, υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη, πολιτική προστασία, και άρδευση.
Επίσης, έγιναν 34 τεχνικές συναντήσεις για την εξειδίκευση των προτεινόμενων έργων και προγραμμάτων των ανωτέρω τομέων. Στις αρχές του Ιανουαρίου θα προχωρήσουν οι πολιτικές συναντήσεις στους υπόλοιπους τομείς δράσεις του Ταμείου, με συμμετοχή και των αρμόδιων κατά περίπτωση Υπουργών.
Σε ό,τι αφορά τις αρχές που θα ελέγχουν, εγκρίνουν και υλοποιούν τα έργα του προγράμματος μετά τον ορισμό της Διοικούσας Επιτροπής που εποπτεύει την προετοιμασία του Σχεδίου, που αποτελείται από τους Θόδωρο Σκυλακάκη, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Άρη Σκέρτσο, υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Δ. Σκάλκο, Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Α. Πατέλη, Οικονομικό Σύμβουλο του Πρωθυπουργού και Μ. Αργυρού, Πρόεδρο του ΣΟΕ και τον ορισμό του Ν. Μαντζούφα ως διοικητή της σχετικής Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι τέσσερις μεγάλοι πυλώνες του Σχεδίου Ανάκαμψης
- Πράσινη Μετάβαση, με 6,2 δισ. ευρώ (ποσοστό 38% του συνόλου των επιδοτήσεων). Μεταξύ αυτών, είναι η διασύνδεση Κρήτης και Κυκλάδων με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των ΑΠΕ, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, η μεταρρύθμιση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, η ηλεκτροκίνηση (και στις δημόσιες μεταφορές), η βιοποικιλότητα, το φυσικό περιβάλλον και η προστασία από φυσικές καταστροφές.
- Ψηφιακή Μετάβαση, με 2,1 δισ. ευρώ (13% του συνόλου). Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η προεγκατάσταση οπτικών ινών σε κτίρια, η υποδομή για τη μετάβαση στην τεχνολογία 5G, ο ψηφιακός μετασχηματισμός κράτους και επιχειρήσεων και τα φορολογικά κίνητρα.
- Απασχόληση, Δεξιότητες, Κοινωνική Συνοχή, με 4,1 δισ. ευρώ (25% του συνόλου). Μεταξύ άλλων, προβλέπονται οι ενεργές και παθητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας (με την επιδότηση της εργασίας περισσότερο από την ανεργία), ο εκσυγχρονισμός του εργατικού δικαίου (δεξιότητες, κίνητρα για ενεργή εργασία, όχι παγίδευση στην εξάρτηση από το πλαίσιο εργασίας κ.λπ.), ο εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ο ατομικός φάκελος υγείας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών υγείας, η καταπολέμηση των διακρίσεων και ο εξορθολογισμός- ενίσχυση των κοινωνικών επιδομάτων.
- Ιδιωτικές Επενδύσεις και Μετασχηματισμός της Οικονομίας, με 4 δισ. ευρώ (24% του συνόλου των επιδοτήσεων). Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η πλήρης κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η καταπολέμηση του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος και της διαφθοράς, η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, η δημιουργία Γραφείου Πιστώσεων και Παρατηρητηρίου Πιστωτικής Επέκτασης (για να αποφευχθεί η αύξηση των κόκκινων δανείων), η προώθηση της έρευνας και καινοτομίας και η σύνδεση της έρευνας των πανεπιστημίων με την παραγωγή.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!