Σημαντικές συνέπειες στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό έχει η παρατεταμένη αβεβαιότητα που «χτυπά» την ελληνική οικονομία εδώ και πάνω από 10 χρόνια, διαμορφώνοντας ένα πολλαπλά αρνητικό τοπίο.
Τα παραπάνω σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) στο Οικονομικό της Δελτίο, σημειώνοντας ότι την κρίση χρέους διαδέχτηκε η κρίση του κορονοϊού, τροφοδοτώντας το κλίμα αβεβαιότητας, ενώ επισημαίνει ότι ότι η διαδικασία απόσυρσης των έκτακτων μέτρων κρατικής στήριξης που υιοθετήθηκαν κατά την πανδημία ενδείκνυται να είναι σταδιακή και προσεκτική, καθώς τυχόν περαιτέρω αύξηση της αβεβαιότητας, ίσως έχει αρνητική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό.
Στη συγκεκριμένη ανάλυση-άρθρο, παρουσιάζονται οικονομετρικές εκτιμήσεις για την οικονομική αβεβαιότητα και την αβεβαιότητα σχετικά με τον πληθωρισμό στην ελληνική οικονομία και εξετάζεται κατά περίπτωση η χρονικά μεταβαλλόμενη επίδραση της εκτιμώμενης αβεβαιότητας στην αντίστοιχη μακροοικονομική μεταβλητή, δηλαδή, το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και τον πληθωρισμό.
Η μελέτη βρίσκει ότι η εκτιμώμενη αβεβαιότητα εμφανίζει, και στις δύο περιπτώσεις, σημαντική μεταβλητότητα κατά τη διάρκεια του δείγματος. Επιπλέον, η επίδραση της αβεβαιότητας στην αντίστοιχη μακροοικονομική μεταβλητή επίσης μεταβάλλεται διαχρονικά και είναι, κατά περιόδους, στατιστικά σημαντική.
Μεταξύ άλλων, εκτιμάται ότι η επίδραση της αβεβαιότητας στο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και τον πληθωρισμό είναι αρνητική και στατιστικά σημαντική κατά τη διάρκεια τόσο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της ελληνικής κρίσης δημόσιου χρέους όσο και της πανδημίας COVID-19.
Δηλαδή, όπως, τονίζεται στη μελέτη, σε αυτές τις περιόδους η αβεβαιότητα επιδεινώνει τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, ενώ από τα ευρήματα της προκύπτουν συμπεράσματα χρήσιμα και για την άσκηση πολιτικής.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!