Την τελική έγκριση για τα πρώτα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αναμένεται να δώσει την Τρίτη 13 Ιουλίου, το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) που συνεδριάζει με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, έως τις 24 Ιουνίου το Συμβούλιο της ΕΕ είχε λάβει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτάσεις εκτελεστικών απόφασεων για συνολικά 12 εθνικά σχέδια ανάκαμψης, τα οποία η Κομισιόν είχε αξιολογήσει θετικά.
Οι ίδιες διπλωματικές πηγές εξέφρασαν την ελπίδα ότι τα 12 πρώτα εθνικά σχέδια ανάκαμψης θα υιοθετηθούν από τους υπουργούς Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα. Εμφανίστηκαν μάλιστα αισιόδοξες, σημειώνοντας ότι έπειτα από μια μακρά διαδικασία αξιολόγησης στην Επιτροπή Οικονομικών εμπειρογνωμόνων των 27 κρατών-μελών (EFC), η σημερινή συζήτηση στο Coreper ήταν θετική.
Μεταξύ των 12 εθνικών σχεδίων ανάκαμψης, για τα οποία αναμένεται η απόφαση του Ecofin, είναι και το σχέδιο ανάκαμψης της Ελλάδας, συνολικού ύψους 30,5 δισεκ. ευρώ (17,8 δισεκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισεκ. ευρώ σε δάνεια), στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τα σχέδια που θα εγκριθούν από το Ecofin, θα επιτρέψουν την εκταμίευση προχρηματοδότησης που αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού ποσού χρηματοδότησης, από τα τέλη Ιουλίου και μετά.
24 χώρες έχουν υποβάλει σχέδια ανάκαμψης
Είκοσι τέσσερα από τα 27 κράτη-μέλη έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής τα εθνικά τους σχέδια ανάκαμψης στην Επιτροπή. Μόνο η Ολλανδία, η Μάλτα και η Βουλγαρία δεν έχουν ακόμα υποβάλει το σχέδιό τους.
Η Επιτροπή έχει αξιολογήσει θετικά 16 εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, εκ των οποίων τα τέσσερα εγκρίθηκαν την τελευταία εβδομάδα (Κύπρος, Σλοβενία, Λιθουανία και Κροατία). Πέντε κράτη-μέλη (Σουηδία, Φινλανδία, Εσθονία, Πολωνία και Ρουμανία) έχουν ζητήσει από την Επιτροπή παράταση για την αξιολόγηση των σχεδίων τους.
Δάνεια 35 δισ. ευρώ έως τώρα
Για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ, ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου για πρώτη φορά την έκδοση ομολόγων, συγκεντρώνοντας μέχρι σήμερα συνολικά 35 δισεκ. ευρώ. Συνολικά η Επιτροπή θα πρέπει να δανειστεί στις κεφαλαιαγορές έως 800 δισεκ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2026.
Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας RRF — που βρίσκεται στο επίκεντρο του NextGenerationEU — θα διαθέσει έως και 672,5 δισεκ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) για τη στήριξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρη την ΕΕ (407,5 δισεκ. ευρώ επιχορηγήσεις και 386 δισεκ. ευρώ δάνεια).
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!