Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων πιθανόν θα μειωθούν την ερχόμενη δεκαετία καθώς αυξάνεται η παραγωγικότητα, αλλά είναι απίθανο να επιτευχθούν οι παγκόσμιοι στόχοι για τη μείωση της πείνας και των εκπομπών αερίων, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και του ΟΟΣΑ.
Οι χρηματιστηριακές τιμές των τροφίμων αυξάνονται από πέρυσι λόγω της εκτίναξης των κινεζικών εισαγωγών και του περιορισμού των αποθεμάτων, οδηγώντας τον FAO τον Μάιο να προβλέψει κόστος – ρεκόρ για τους εισαγωγείς τροφίμων το 2021.
Ωστόσο, οι τιμές των περισσότερων αγροτικών εμπορευμάτων αναμένεται να μειωθούν ελαφρά σε πραγματικούς όρους την ερχόμενη δεκαετία και να επανέλθουν στη μακροχρόνια τάση βελτίωσης της παραγωγής που καλύπτει την υψηλότερη ζήτηση από έναν αυξανόμενο πληθυσμό, σύμφωνα με την έκθεση.
«Οι θεμελιώδεις παράγοντες δεν μας δείχνουν ότι κινούμαστε σε έναν μεγάλο κύκλο τιμών των εμπορευμάτων», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης για τις προοπτικές της γεωργίας την περίοδο 2021-2030.
Η κινεζική ζήτηση θα παραμείνει μοχλός για τις παγκόσμιες αγροτικές αγορές - ιδιαίτερα για το κρέας, τα ψάρια και τα δημητριακά – αλλά θα αυξάνεται με χαμηλότερο ρυθμό από ότι στην περασμένη 10ετία καθώς ο κινεζικός πληθυσμός θα αυξάνεται βραδύτερα και η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων οριζοντιώνεται, σημειώνει η έκθεση.
Οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τον γεωργικό τομέα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4% στη δεκαετία αντί να μειωθούν.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!