Η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών στην Πολωνία την περίοδο 2016 - 2019 δεν ανακόπηκε από την πανδημία αλλά συνεχίσθηκε και το 2020, με αύξηση της τάξης του 14,5%, φθάνοντας στα €577,71 εκατ. ευρώ, περίοδο, μάλιστα, κατά την οποία οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές παρουσίασαν υποχώρηση κατά 10,5%.
Η Πολωνία κατατάσσεται στην 13η θέση των χωρών - εισαγωγέων ελληνικών προϊόντων (9η στην ΕΕ), με μερίδιο 1,9% επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών (το 2019 ήταν 15η με μερίδιο 1,5% και 11η στην ΕΕ).
Εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας – Πολωνίας
Μερίδιο 12,27% για τα φρούτα
Όπως προκύπτει από την ανάλυση του Γραφείου ΟΕΥ της Ελλάδας στη Βαρσοβία, το αργίλιο και τα τεχνουργήματα αποτελούν τα κορυφαία ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα στην Πολωνία, με ποσοστό 20,93% επί των συνολικών εξαγωγών, ενώ στη δεύτερη θέση, με μερίδιο 12,27%, βρίσκουμε την κατηγορία καρπών-φρούτων με αξία €70,9 εκατ.
Τα πρώτα φρούτα σε εξαγωγές (σε € εκατ.)
- Ακτινίδια: 14,2 (+15,45%)
- Πορτοκάλια: 9,5 (-3,06%)
- Πεπόνια: 6,6 (+15,79%)
- Φράουλες: 6,1 (+38,63%)
- Ροδάκινα: 5,8 (+5,45%)
- Νεκταρίνια: 4,3 (+104,8%)
- Κεράσια: 4,3 (+86,95%)
- Επιτραπέζια σταφύλια: 3 (+15,4%)
- Κλημεντίνες: 2,8 (-37,78%)
- Κατεψυγμένα φρούτα & καρποί: 2,6 (-)
- Φρέσκα ή αποξηραμένα πορτοκάλια: 2,4 (+118,18%)
- Βερίκοκα: 1,8 (+28,6%)
Στη συγκεκριμένη κατηγορία, οι βασικότεροι προμηθευτές της Πολωνίας είναι η Ολλανδία (20,4%), η Ισπανία (19,3%) και η Γερμανία (17,6%).
Τα κορυφαία παρασκευάσματα λαχανικών & φρούτων
Σημαντικό μερίδιο (6,1%) κατέχουν και τα παρασκευάσματα λαχανικών και φρούτων, τα οποία αναπτύχθηκαν πέρυσι με 31,6%
- Ελιές: 8,3 (+76,6%)
- Ροδάκινα & νεκταρίνια: 10,5 (+26,5%)
- Φυστικοβούτυρο: 2,6 (+8,33%)
- Ντομάτες: 1,5 (+50%)
- Γλυκοπιπεριές: 1,5 (+315,5%)
- Αποφλοιωμένες ντομάτες: 1 (+257,1%)
Στη συγκεκριμένη κατηγορία, οι βασικότεροι προμηθευτές της Πολωνίας είναι η Γερμανία (21%), η Ολλανδία (16%) και η Ισπανία (9%).
Άλμα για τα νερά με… ζάχαρη
Οι εξαγωγές ελληνικών ποτών ανήλθαν πέρυσι σε €13,22 εκατ. (μερίδιο 2,29%), σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση κατά 292% από το 2019.
- Νερά με προσθήκη ζάχαρης: 10,5 (3.081%)
- Άλλα οινοπνευματώδη ποτά 1,9 (-)
- Κρασί: 0,33 (-51,68%)
Στη συγκεκριμένη κατηγορία, οι βασικότεροι προμηθευτές της Πολωνίας είναι η Γερμανία (17,6%), το Ηνωμένο Βασίλειο (10,7%) και η Ιταλία (10,3%)
Μειωμένες οι εξαγωγές λαχανικών
Στα λαχανικά, οι εξαγωγές μας στην Πολωνία ήταν μειωμένες κατά 9,8%, φθάνοντας τα €11,6 εκατ.
- Αγγούρια: 4,1 (-4,65%)
- Φρέσκες πατάτες: 2 (-33,3%)
- Κατεψυγμένες πατάτες: 1,4 (+54,35%)
Στη συγκεκριμένη κατηγορία, οι βασικότεροι προμηθευτές της Πολωνίας είναι η Ισπανία (28,2%), η Ολλανδία (21%) και η Γερμανία (18,3%).
Στο -7,27% η φέτα
Στα γαλακτοκομικά, η αξία των ελληνικών εξαγωγών ανήλθε σε €6,78 εκατ., με μικρή αύξηση 2,9% από το 2019, αλλά με τη φέτα στο -7,27%, με αξία 5,1 εκατ. ευρώ.
Στη συγκεκριμένη κατηγορία οι βασικότεροι προμηθευτές της Πολωνίας είναι η Γερμανία (31%), η Λιθουανία (12%) και η Ολλανδία (11,6%).
Διψήφια αύξηση για τα δημητριακά
Τέλος, στα παρασκευάσματα δημητριακών οι ελληνικές εξαγωγές ενισχύθηκαν σε ποσοστό 12,9%
- Ζυμαρικά: 2,3 (+27,78%)
- Ζυμάρια για προϊόντα αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής: 0,98 (+147,1%)
- Φρυγανιές, ψημένα προϊόντα: 0,59 (+36,25%)
Στη συγκεκριμένη κατηγορία, οι βασικότεροι προμηθευτές της Πολωνίας είναι η Γερμανία (42%), η Ιταλία (9%) και η Γαλλία (6,9%).
Υποχώρηση για ελαιόλαδο, ψάρια και ρύζι
Από τις υπόλοιπες F&B κατηγορίες, μείωση εμφάνισαν το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (€3,2 εκατ. από €4 εκατ. το 2019), τα ιχθυηρά (πέστροφες, τσιπούρες) κατά 7,7% και το ρύζι (€3,6 εκατ. από €3,8 εκατ. το 2019).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!